• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Aasialaiset ruoat Lisäkkeet Ruokakulttuurit

Kimchi – helppo resepti koukuttaa

Kotitekoisen kimchin teossa vaikeinta on odottaminen. Muuten itse tehty kimchi on aivan helppo homma.

Kimchi syntyy kiinankaalista ja kourallisesta mausteita. Vaikeaa fermentoidun eli hapatetun kimchin tekeminen ei ole, mutta kärsivällinen sen kanssa täytyy olla. Parin viikon odotus kannattaa – itse tehty kimchi on ihanaa!

Odottamisen lisäksi toinen kulmakivi on gochugaru eli karkea korealainen chilijauhe.  Gochugaru on kimchin ydinmauste, jonka metsästäminen kimchiä tehdessä kannattaa. Gochugarua myyvät useat aasialaisia elintarvikkeita myyvät kaupat. 

Pikakimchiä olen tehnyt käyttäen korealaista fermentoitua chilitahnaa, gochujangia, mutta chilijauhe on aidon kimchin mauste. Kaikki muut ainekset löytyvätkin aivan tavallisesta lähikaupasta. Gochugarua kannattaa muuten kysyä aasialaisen elintarvikekaupan myyjältä, sillä tunnistettavilla kirjaimilla ei paketista sisältö aina selviä. Samaa kertoi Haarukkavatkaimen Minna. 

Kimchin valmistus on kolmivaiheinen: kaalin suolaus, maustaminen ja odottaminen. Kaksi ensimmäistä vaihetta hoituu yhden päivän aikana ja sen jälkeen kimchin voi liki unohtaa pariksi viikoksi. Helppoa!

Alla olevaan reseptiin olen koonnut mielestäni toimivimmat vinkit sekä Haarukkavatkaimen kimchi-postauksesta että muutamasta englanninkielisestä reseptistä.

Kokeile kimchiä esimerkiksi näissä ruoissa:

  • Bao bun -buffet
  • Vegekulho – helpolla hyvää

ITSE TEHTY KIMCHI

Itse tehty kimchi on luultua helpompi homma!
Esivalmistelu30 mins
suolaus4 hrs
Valmistusaika4 hrs 30 mins

Välineet

  • Isohko lasipurkki

Raaka-aineet

kaalin suolaus

  • 500 g kiinankaalia
  • 1/2 l vettä
  • 1 1/2 rkl hienoa merisuolaa
  • 3 rkl karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa (esim. Maldon)

maustetahna

  • 5 rkl gochugaru chilijauhetta
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 3 x3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1/2 dl kalakastiketta tai soijaa
  • 1 rkl soijaa
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 shalottisipulia
  • 3 kevätsipulinvartta

suurrustus

  • 1/2 rkl perunajauhoja
  • 1 dl vettä

Tee näin

  • Sekoita hieno merisuola veteen.
  • Hiero karkea suola kaalin lehtien väliin ja pinnalle.
  • Laita kiinankaali leikkauspinta alaspäin suolattuun veteen ja anna suolautua parisen tuntia.
  • Käännä kaali ja anna suolautua toiset parisen tuntia.
  • Huuhtele kaali huolellisesti ja purista se kuivaksi. Voit maistaa kaalia, jotta varmistut, ettei se ole aivan liian suolainen.
  • Kaalin suolautuessa tee perunakiisseli, joka sakeuttaa maustetahnan. Mittaa kylmään veteen perunajauhot ja kiehauta sekoittaen, kunnes seos sakenee. Jäähdytä.
  • Raasta tai hienonna veitsellä kuoritut valkosipulinkynnet sekä inkivääri.
  • Sekoita gochugaru, valkosipuli, inkivääri, kalakastike, soija, riisietikka ja sokeri tahnaksi. Sekoita tahnaan perunakiisseli.
  • Leikkaa kuoritut ja puolitetut shalottisipulit ohuiksi siivuiksi ja kevätsipulinvarren valkoiset osat ohuiksi renkaiksi, vihreät osat voivat olla isompanakin. Sekoita sipulisilput myös maustetahnan joukkoon.
  • Mausta kaali huolellisesti. Minusta kätevintä on laittaa kertakäyttöhanskat käteen ja möyhiä maustetahnaa kaalinlehtien väleihin ja kaalin pinnalle.
  • Kääri kaali rullalle ja laita puhtaaseen lasipurkkiin. Älä pakkaa purkkia aivan täyteen – ainakin muutama sentti on hyvä jättää tilaa.
  • Anna purkin olla huoneenlämmössä varjossa pari päivää. Painele sen jälkeen tarvittaessa kaalia, että se jää nestepinnan alle.
  • Laita kimchi jääkaappiin ja odota vähintään kaksi viikkoa.
  • Kahden viikon jälkeen kimchi on valmista syötäväksi, mutta maut paranevat ja tasaantuvat vielä senkin jälkeen viikon tai kaksi.

Vinkit!

Gochugaru-chilijauhetta löydät hyvin varustelluista aasialaisista elintarvikekaupoista. Kysy myyjältä apua, sillä paketissa ei useinkaan lue länsimaisilla kirjaimilla tuotteen nimeä.

Muistathan seurata Kokit ja potit -ruokablogia myös Pinterestissä!


5 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Moussaka
Next Post: Dalgona-jäätelö »

Reader Interactions

Comments

  1. Ulla Piippo says

    11.11.2020 at 19:35

    Kokeiluun menee, mutta tekstistä herää kysymys, onko tämä resepti konekäännös jostain? Mikä on sitten alkuperäinen lähde?

    Reply
  2. Hanna says

    15.10.2020 at 19:58

    Kiitos reseptistä! Pitääkö purkin kannen olla kiinni, vai pitääkö purkin päälle laittaa joku pyyhe, tai talouspaperia, kuten kombuchan valmistuksessa? Voiko kevätsipulien sipuliosat myös laittaa sekaan, vai pilaako se maun? Ajattelin, ettei jäisi sitten ylimääräiseksi 🙂

    Reply
  3. Matti Lipponen says

    24.4.2020 at 15:35

    Se näyttää niin herkulliselta! Kiitos reseptista

    Reply
  4. Hannele says

    23.4.2020 at 07:34

    Kiitos! Mustekalamaista pehmeyttä tähän hainkin. Kiva kuulla, että se näyttää siltä.

    Reply
  5. Nanna says

    20.4.2020 at 06:25

    Tämä kuva on niin kaunis. Kuin mustekalan lonkerot!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT