• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Liharuoat

Moussaka

Moussaka on hieman työläs tehdä, mutta sellaisia ne timantit joskus ovat. Moussakaa täydellisempää ja täyteläisempää ruokaa saa hakea. 

Moussakan salaisuus on sen valloittavissa osasissa: ohueksi leikatut perunat, kermainen ja juustoinen valkokastike, tomaattinen jauhelihakastike ja oliiviöljyn kanssa paahdetut munakoisosiivut. Kaikki nämä ovat herkkuja erikseenkin, mutta yhteen vuokaan ladottuna lopputulos on jotain maagisen hyvää. 

Selvää on, että pientä puuhaa moussaka vaatii, sillä kastikkeet täytyy keittää ja perunat ja munakoisot esipaistaa. Onneksi bechamelia eli juustoista valkokastiketta lukuun ottamatta esivalmistelut voi tehdä vaikka edellisenä päivänä. Jauhelihakastike vain paranee, jos se muhii pitkään ja maut saavat tasaantua seuraavaan päivään. Munakoisot eivät ole moksiskaan, jos ne itkettää ja paistaa etukäteen – perunoista nyt puhumattakaan.

Ruoanlaiton rytmittäminen on usein avainsana sen vaivattomuuteen – niin moussakankin kohdalla. Kun uuni on kuuma, siellä voi paahtaa muiden touhujen lomassa seuraavien ruokien osasia. Munakello soimaan, jotta arkiaskareilta tai päikkäreiltä havahtuu oikeaan aikaan.

Uunin jälkilämpö kannattaa muuten hyödyntää puolitettujen kirsikkatomaattien paistamisessa. Hieman nahistuneet tomaatinpuolikkaat sopivat ihanasti myös moussakan päälle.

Munakoison ystäville suosittelen myös näitä ruokia:

  • Täytetyt munakoisot – imam bayildi
  • Munakoisopasta
  • Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka
  • Paahdettu munakoiso-kikhernesalaatti

Moussaka

Moussaka on täyteläinen ja täydellinen. Sellaisille ruoilla suodaan hienoinen työläys.
Esivalmistelu1 hr 45 mins
Kypsennys1 hr
Annokset: 4

Raaka-aineet

jauhelihakastike

  • 2 shalottisipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 400 g karitsan tai naudan jauhelihaa
  • 400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
  • 1/2 dl vettä (huuhdo tomaattimurskapurkki)
  • 1–2 rkl punaviinietikkaa (tai loraus punaviiniä)
  • noin 1 1/2 tl suolaa
  • noin 2 tl hunajaa tai sokeria

munakoisot

  • 2 tai 3 munakoisoa
  • suolaa munakoisojen itkettämiseen
  • 3–4 rkl oliiviöljyä

perunat

  • 600 g kiinteitä perunoita (myös yleisperunat käyvät)
  • 1 rkl oliiviöljyä

bechamel

  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita
  • 5 dl maitoa (käytän usein kahviin tarkoitettua kauramaitoa)
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus muskottipähkinää
  • 1 1/2dl juustoraastetta (esim. emmental tai cheddar)

Tee näin

  • Aloita jauhelihakastikkeesta, jotta se saa hautua kaikessa rauhassa.
  • Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.
  • Kuullota keskilämmöllä kunnes sipulit ovat hieman pehmenneitä.
  • Lisää lämpöä ja jauheliha. Ruskista ja naputtele lastalla pieneksi muruksi.
  • Lisää tomaattimurska ja mausteet.
  • Hauduta matalalla lämmöllä kunnes saat muut komponentit valmiiksi (noin 1 1/2h).
  • Leikkaa munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi.
  • Ripottele päälle suolaa ja anna seistä puolisen tuntia. Voit leikata perunat sillä aikaa.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  • Kuivaa munakoisot ja huiski päälle oliiviöljyä.
  • Paista uunissa puolisen tuntia eli kunnes munakoisot ovat saaneet hieman väriä.
  • Siivuta perunat ohuiksi siivuiksi.
  • Huiski päälle hieman öljyä ja paista perunat kypsiksi.
  • Perunoiden ei kuitenkaan tarvitse paahtua (joskus minulla käy niin, eikä se haittaa).
  • Valmista vielä valkokastike eli bechamel.
  • Sulata kattilassa voi ja lisää siihen vehnäjauhot.
  • Anna vehnäjauhojen lämmetä minuutti tai pari voin kanssa.
  • Lisää maito aluksi puoli desiä kerrallaan samalla voimakkaasti vispaten. Näin vältyt kökkäreiltä kastikkeessa.
  • Keitä kastiketta kunnes se saostuu.
  • Lisää mausteet ja juustoraaste.
  • Kasaa moussaka: laita vuoan pohjalle jauhelihakastiketta, sitten munakoisoja ja perunoita. Toista kunnes olet käyttänyt kaikki ainekset.Kaada bechamel-kastike päällimäiseksi.
  • Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti. Jos pinta tummuu likaa, voit laittaa paiston loppuvaiheessa vuoan päälle folion.

Satu Koivisto on käyttänyt jauhelihan sijasta linssejä. Kurkkaa Satun resepti, jos haluat moussakasta kasvisversion.


1 Comment

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Kermainen tomaattipasta
Next Post: Kimchi – helppo resepti koukuttaa »

Reader Interactions

Comments

  1. Päivi Holm says

    28.3.2021 at 21:55

    Tein ekaa kertaa moussakaa. Pidin tästä ohjeesta, koska ei oiottu vaan tehtiin alusta asti kaikki itse. Ruokaa ei myöskään uitettu juustossa, mitä moussakaohjeita selaillessani tuli joissain ohjeissa esiin. Ei ihan arkiruokaa aikaavievyyden vuoksi. Tuli todella hyvää ja maukasta! Teen varmasti uudelleen 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT