| | |

Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka

Italialainen munakoisovuoka ei ole pikaruokaa mutta loistoruokaa se on. Mikään ei voita hitaasti kypsytetyn tomaattikastikkeen, paistetun munakoison ja kahden juuston yhdistelmää. Melanzane alla parmigiana on ihanaa!

Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka

Italialaiset ruoat ovat kuin makumatka saapasmaahan: risottoja, pastoja, kypsiä tomaatteja, tupsukaupalla basilikaa ja reiluja lorauksia ihanaa oliiviöljyä. Ja munakoisovuokaa. Tätä täydellistä italialaista melanzane alla parmigianaa.

Melanzane alla parmigiana on ehkä yksi maailmankaikkeuden ihanimpia ruokia. Hieman työläs se on, mutta sellaisia ne timantit joskus ovat. Toisaalta tomaattikastike tulee hellalla itsekseen, joten hommana on lähinnä viipaloitujen munakoisojen paistaminen ja vuoan kokoaminen. Minä tykkään itkettää munakoisot ennen paistamista; rakenteesta tulee silloin parempi.

Rapeutan munakoisoja paistettaessa ripauksella vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta. Näin viipaleet pysyvät kasassa vuoan hautuessa uunissa ja lopputulos on lasagnemainen eikä mössömäinen.

Tomaatteina käytän munakoisovuoassa ihan reilusti purkkikamaa. Laadukas tomaattimurska tai säilötyt tomaatit ovat ihan parhaita pitkään haudutettavissa kastikkeissa. Ja mikä parasta: kesällä pakatut maut säilyvät purkissa ympäri vuoden.

Alla oleva tomaattikastikkeen resepti on muuten sellainen yleispätevä kastike, jolla niittaa ihan minkä tahansa tilanteen. Se toimii siltään pastakastikkeena tai sekaan voi paistaa tuoremakkarasiivuja, heittää paketillisen nyhtökauraa tai levittää kastikkeen vaikka pizzapohjalle, mikä ettei lämppäreillekin.

Jos munakoiso maistuu, suosittelen tsekkaamaan myös nämä reseptit:

Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka

Melanzane alla parmigiana eli italialainen munakoisovuoka

Tällä reseptillä valmistat täydellisen munakoisovuoan, italialaisen keittiön kulmakiven.
Esivalmistelu1 hr
Kypsennys45 mins
Valmistusaika1 hr 45 mins
Annokset: 4

Välineet

  • paistinpannu
  • uunivuoka

Raaka-aineet

  • 2 munakoisoa
  • suolaa (munakoisojen itkettämiseen)
  • 2 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • oliiviöljyä (munakoisojen paistamiseen)
  • 1 pallo mozzarellaa
  • kourallinen parmesaania tai pecorinoa
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • 800 g tomaattimurskaa (2 prk)
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 pienehkö sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 rkl punaviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa

Tee näin

  • Leikkaa munakoisoista kanta pois. Viipaloi munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  • Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja anna itkeä puolisen tuntia.
  • Kuivaa munakoisot huolella talouspaperilla.
  • Siivilöi munakoisoviipaleiden päälle hieman jauhoja (toisen puolen jauhottaminen riittää mainiosti) ja paista viipaleet reilussa oliiviöljyssä pannulla molemmin puolin.
  • Nosta paistetut viipaleet valumaan talouspaperin päälle.
  • Tee kastike munakoisojen itkiessä. Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi. Kuullota hetki öljyssä keskilämmöllä.
  • Lisää tomaattimurska ja vesi (huuhtaise purkit pienellä vesimäärällä).
  • Lisää etikka, sokeri ja suola.
  • Anna hautua hiljalleen noin 45 minuuttia. Sekoita välillä.
  • Kastike saa kiehua hieman kasaan siten, että pohjalla ei ole isoa määrää irtonestettä.
  • Kokoa vuoka: laita uunivuokaan munakoisoviipaleita, revi päälle hieman mozzarellaa, levitä kastiketta, ripottele parmesaania ja muutama revitty basilikan lehti. Toista kunnes olet käyttänyt kaikki ainekset. Laita päällimmäiseksi tomaattikastiketta.
  • Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Paistamisen loppupuolella voit lisätä päälle vielä hieman parmesaania tai mozzarellaa.
  • Itse tykkään lisätä mozzarellan tuoreena ennen tarjoamista vielä hieman lämpimän munakoisovuoan päälle.
  • Tarjoa haaleana.

Seuraathan Kokkipotteja jo Instagramissa ja Facebookissa

Katso myös nämä reseptit:

4 Comments

  1. Totta! En muista olenko tavannut ihmistä, joka ei tykkäisi munakoisovuoasta.

  2. Tästä tykkäävät nekin, jotka ehkä muuten vierastavat munakoisoa.

  3. Otan heti kopin mukakoisojen jauhottamisesta. Ajattelin tänään laittaa munakoisopastaa. Kotona odottaa söpö pieni kotimainen munakoiso.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating