Hapanimelä munakoiso-paprikapaistos

Hapanimelä munakoiso-paprikapaistos on mainio osoitus ruotsalaisen huippukokki Tommy Myllymäentaidokkaasta reseptiikasta: yksinkertaisia raaka-aineita, suoraviivaista kokkausta ja makua yllinkyllin. Juuri tällaisia reseptejä tarjoaa kokin sukunimellä nimetty kasviskeittokirja (Tammi, 2015).

Myllymäki on yksi Ruotsin ansioituneimpia kokkeja, ja hän taitaa helppojen reseptien lisäksi myös sellaisen ruokien valmistuksen, joissa näyttävyys, innovatiivisuus ja gastronominen knoppailu ovat tärkeässä roolissa. Siitä osoituksena on kolmas sija kokkien maailmanmestaruuskisoissa viime vuonna ja EM-kulta vuotta aiemmin.

Myllymäki kertoo osoittavansa resepteissään kasviksille vain oikean suunnan, jotta niiden koostumus ja maku pääsevät oikeuksiinsa. Annettu suunta on selvästi hyvä, sillä reseptit ovat olleet yksi toisensa jälkeen todella maukkaita. Hapanimelä munakoisopaistos on yksi suosikeistani. Se on ratatouillen ja caponatan kaltainen kasvisruoka, joka sopii syötäväksi siltään tai lisäkkeeksi, Myllymäen sanoin, kaiken kanssa. Muokkasin reseptiä vain hieman. Alkuperäisreseptissä ollut oliiviöljyn määrä tuntui arkiruokaan turhan suurelta (2 dl), vaikka munakoiso tykkääkin öljykylvystä. Vajaan desin määrä riitti paistamiseen mainiosti.

Resepti

 

 

 

Hapanimelä munakoiso-paprikapaistos

neljälle

1 pienehkö munakoiso

2 punaista paprikaa

2 valkosipulin kynttä

1 sipuli

1 tl kuivattua rosmariinia 

noin 3/4 dl oliiviöljyä

70 g (1 dl) pinjansiemeniä

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl hunajaa

suolaa

tuoretta oreganoa tai timjamia

Kuutioi munakoiso ja paprikat (koko noin 1 1/2 cm). Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla. Paista munakoiso- ja paprikapaloja sekä sipulisilppuja kuumalla pannulla viisi minuuttia. 

Lisää pinjansiemenet ja rosmariini, paista vielä pari minuuttia. Mausta paisto balsamiviinietikalla, hunajalla ja suolalla. Anna hautua keskilämmöllä kannen alla 10-15 minuuttia. Lisää tuore yrtti ja tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Paistos sopii lisäkkeeksi lihalle, salaattiin tai siltään syötäväksi.

_____

Kirjan olen saanut kustantajalta arvostelukappaleena. Kiitos!

 

10 Comments

  1. Kiva, kun kommentoit, imlacking!
    Sinun hapanimeläkastikkeen ainekset kuulostaa herkullisilta. Ja pinjansiemenistä olen samaa mieltä, nam.

  2. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Oon itse tehnyt nyt monta kertaa hapanimeläkastiketta johon oon laittanut lisäksi bambunversoja, paprikaa, (mini)maissia, lihaa (joko kanaa tai possua) sekä ananaspaloja.

    Pinjansiemenet on tosi hyviä ja tykkään käyttää niitä salaatissa.

  3. Miten minulta, suurelta munakoisofanilta on mennyt tämä ohje ohi Myllymäen loistokirjasta? Täytyypä pistää kokeiluun, kiitos vinkistä!

  4. Tästä on hyvä lähteä munakoisohommissa liikkeelle – helpompaa reseptiä saa hakea. Kuuma pannu ja riittävästi öljyä (ja suolaa) niin hyvä tulee!

  5. Munakoisotaitoni ovat vähän kehnot, mutta tämäpä näyttää ihanan simppeliltä reseptiltä, jota uskaltaa hyvinkin kokeilla 🙂

  6. Munakoiso on lempikasviksiani. Ja näin tehtynä aivan erityisen hyvää!

  7. Caponata on myös minun suosikki! Tämä on tietysti erilainen mutta yltää hyvyysasteikolla samoille luvuille 😀

  8. Kiva uusi vinkki munakoisolle. Se on hyvää oikein tehtynä 🙂 Tämä näyttää juuri sellaiselta. 😉

  9. Caponata on niin hyvää! Mä tykkään siitä erityisesti jonkun hyvän leivän, ciabattan tai patongin, päällä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.