| | |

Ful medames – härkäpapuja Lähi-idän tyyliin

 

Arabiemiraateissa yksi monista hyvälle mielelle saavista asioista oli hotellin aamupala – monipuolinen ja laadukas valikoima ilahdutti jokaisena loma-aamuna. Erityisesti meitä miellytti paikallisten tuotteiden esilläolo. Yksi Lähi-idän perinneaamiainen taipui nyt kotikeittiössä lounaaksi.

Ful medames on kaikessa yksinkertaisuudessaan annos härkäpapuja, joka viimeistellään tomaatti- ja sipulisilpulla, jeeralla, valkosipuliöljyllä ja tuoreella persiljalla. Hämmentävän yksinkertaista. Järkyttävän hyvää. Ruoka pitää hyvin nälkää, ja se syntyy härkäpapujen keittämisen jälkeen nopeasti. 

Härkäpapuja en ole Suomessa nähnyt valmiiksi keitettyinä säilykkeinä musta-, kidney- ja valkopapujen tai kikherneiden tapaan. Pakko tunnustaa, että käyttäisin kotimaisia härkäpapuja enemmän, jos voisin oikaista – edellä mainittuja purkkipapuja meillä syödään valtavia määriä. Vaikeaa papujen keittäminen ei toden totta ole, mutta liottaminen ja keittäminen vaativat ennakointia ja aikaa, eikä varsinkaan ensimmäistä ole aina näköpiirissä. Papuja kannattaa ehdottomasti keittää koko pussillinen kerralla ja pakastaa sopivissa erissä.

Keitin pavut miedossa kasvisliemessä ja maustoin kypsät pavut suolalla ja mustapippurilla. Lopuksi kaadoin valkosipulista öljyä papujen joukkoon, ja sitten ruoka olikin jo melkein valmis. Määriä ei tarvitse antaa, jokainen löytää kyllä itselleen sopivat ainesosien suhteet.

Resepti

Ful medames – härkäpapuja Lähi-idän tyyliin

keitettyjä härkäpapuja

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä

valkosipulia

kypsiä tomaatteja

salottisipulia

jeeraa eli juustokuminaa 

tuoretta lehtipersiljaa

Liota ja keitä härkäpavut pakkauksen ohjeen mukaan. Voit keittää pavut laimeassa kasvisliemessä tai kevyesti suolatussa vedessä. Valuta kypsät pavut, mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita öljyyn hienonnettua valkosipulia. Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia. Voit sekoittaa valkosipuliöljyn papujen joukkoon tai tarjota pöytämausteena.

Kuutioi tomaatit ja hienonna salottisipulia, laita tarjolle tai papujen päälle. Mausta jeeralla ja tuoreella lehtipersiljalla tai tarjoa ne mausteena.

_____

13 Comments

 1. Itse kasvatetut härkäpavut ovat silkkaa sydäntä! Viime vuonna unohdin (!!!) laittaa niitä perunoiden sekaan, täytyy tänä kesänä olla terävämpänä 🙂

 2. Kuulostaapa hyvälle, täytyykin pistää kokeiluun! 🙂 innostuin härkäpavuista viime kesänä kun laitoin ensimmäistä kertaa kasvimaalle kasvamaan.

 3. Taatusti tuttua niillä leveyksillä 🙂
  Ihastuin tähän ihan totaalisesti reissussa.

 4. Kiitos, Laura, vinkistä! Jes. Suuntaan heti huomenna kauppaan tuo tuote mielessä.

 5. Se on just noin. Siksi teen falafelejakin aivan liian harvoin. Ennakointi on usein täysin mahdotonta 😀

 6. Verso valmistaa käyttövalmiita härkäpapuja versofood.fi/fi/tuotteet/verso-esikypsennetyt-kokonaiset-luomu-harkapavut ! Ostin satsin, mutta en ole ehtinyt vielä testaamaan. Tähän reseptiinhän niitä voisi vaikka kokeilla 🙂

 7. Samaa mieltä. Oispa hienoa, jos kaupan hyllystä sais härkäpapuja valmiina tölkissä – niitä tulisi varmasti syötyä paljon! No, enää 6 kk, niin härkäpapuja saa omasta pihasta 😉

 8. Oioioi, rakastan papuja! Ja sama täällä, härkäpapuja tulisi syötyä huomattavasti useammin, jos niitä saisi säilöttynä. On se vaan kätevämpää niin.

 9. Tuota pitää kokeilla! Ihan samaa mieltä noista härkäpavuista. Niitä käyttäis mielellään useammin mutta kun keittiössä menee enemmän fiiliksellä kuin suunnitellen niin yön yli liotus ei usein sovi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.