|

Seesamikana-nuudelisalaatti

Sokerihernekauden ollessa keittiöpuutarhassa parhaimmillaan reseptihakumme ykköskriteeri oli apposten sisältyminen raaka-aineisiin. Osa herneenpaloista syötiin toki suoraan puskasta, mutta lautaselle saakkakin makeita ja litteitä palkoja pääsi. Sokeriherneistä syntyi helppo lisäke hetkessä kun kiehautti palkoja minuutin tai kaksi, kaatoi veden pois ja sekoitti joukkoon nokareen voita. Mikä kesäherkku! Kaupan pakastealtaasta apposia löytää onneksi läpi vuoden; satokausi on nimittäin varsin lyhyt (mutta kiihkeä).

Sokeriherneiden kasvatus ja satokausi poikkeaa muista herneistä selvästi. Sokeriherneet ovat palkokasveista niitä ainokaisia, jotka voi tyrkätä maahan heti kun maa on muokattavissa. Muiden palkokasvien kanssa täytyy olla varovainen ja odotella maan lämpiämistä, mikä Oulun seudulla tarkoittaa kesäkuulle vartomista. Vanhan kansan mukaan maa on lämmin ja hallan vaara ohi kesäkuun 10. päivän tienoilla. Kun sokeriherneet saa aikaisin maahan, ajoittuu satokausikin mukavasti juhannuksen tiennoille, jolloin muuta satoa saa vielä usein hetken odottaa.

Seesamikana-nuudelisalaatti on maukas ja nopea ruoka, jossa on ripaus itämaista henkeä. Ohje on peräisin kirjasta 500 salaattia (s.238). Kirjassa on muitakin (reseptin mukaan toteutettunakin) maukkaita salaatteja tai salaatiksi laskettavia ruokia. Tämänkin salaatin teimme (kerrankin) täysin ohjeen mukaan:

****

Seesamikana-nuudelisalaatti (kahdelle)

2-3 porkkanaa
n. 250g sokeriherneenpalkoja
2 kerää (muna)nuudelia

2 maustamatonta kanan rintafilettä
suolaa ja mustapippuria
öljyä paistamiseen
seesaminsiemeniä

Kastikkeeseen:
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
½dl kasvislientä
½dl soijakastiketta
1 rkl valkoviinietikkaa
½tl chilitahnaa (sambal oalek) tai chilihiutaleita
ripaus sokeria

Sekoita ensin kastikkeen ainekset ja jätä kastike maustumaan. Leikkaa porkkanat tikuiksi ja keitä niitä sekä sokeriherneitä 2 minuuttia suolatussa vedessä (hyppysellinen suolaa keitinveteen riittää). Ole tarkkana keittämisen kanssa, sillä erityisesti sokeriherneet menevät helposti ylikypsiksi. Valuta vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna kasvisten valua kuiviksi lävikössä. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois, huuhtele nuudelit kylmällä vedellä ja valuta kuiviksi. Sekoita nuudelit, porkkanatikut ja sokeriherneet kastikkeen joukkoon. Annostele lautasille.

Mausta kanafileet suolalla ja pippurilla. Paista kuumalla pannulla kypsäksi. Ripottele fileiden päälle seesaminsiemeniä, käännä fileet ja laita siemeniä kauttaaltaan kananpaloihin. Asettele fileet lautasille nuudeli-kasvispedin päälle.

****

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.