Chilien poltetta

Kypsymässä Hungarian Hot Cherry (vahvuusaste 5)

Kun tiedetään, että chilit ovat peräisin Keski- tai Etelä-Amerikasta, on suorastaan ihmeellistä, että ne kasvavat ja tuottavat hedelmiä täällä liki poronkasvatusalueellakin. Mutta niin vaan kasvun kaari on samanmoinen: siemenestä tulee taimi, taimesta kukkiva kasvi ja kukasta kypsä etelänhetelmä. Chiliguru Jukka, Fatalii, Kilpisen mukaan lähes kaikki lajit ja lajikkeet ehtivät tuottaa satoa ulkonakin, kun paikka on lämmin. Vyöhykkeellä viisi taitaa silti olla varminta kasvatella varhaisia lajikkeita.

Trinidad Bush (7-8)

Luulen, että osa chilin kasvatuksen riemusta tulee talviajan taisteluista. Chilin siemenet täyttävät potit ensimmäisenä tai ensimmäisten joukossa. Hentoisia taimia hämmästellään ja hoidetaan, koulitaan, kastellaan ja kuskataan, valaistaan ja varjostetaan moneen kertaan ennen kuin hallan vaara on ohi ja kasvit saavat kasvaa rauhassa. Chilien kanssa on koettu monet menot ennen kuin tomaatin tai kurkun siemeniä on edes hankittu. Ehkä osansa viehätyksestä tuo myös kapsaisiini, tuo ihanan kamalan polttava, pippurisumutteissakin käytetty, aine. Chileissä on rokkia! Voimakkaiden chilien pahinta poltetta saa lievitettyä poistamalla tarkasti siemenkiinnikkeet, ne valkoiset tai vaaleat sisukset, jotka ovat hedelmälihan ja siemenien välissä. Siemenet sinänsä eivät ole polttavia mutta niiden pinnalle tarttuu usein kiinnikkeistä tuota tuliainetta.

Criolla Sella (8)

Talvella innostuin tilaamaan useamman lajikkeen siemeniä Fatalii -sivuston kautta. Se taisi olla jokin helposti kasvatettavien chilien pakkaus ja hyvin ovatkin kasvaa kohisseet. Korkeimmaksi hujahtanut on pitkän miehen mittainen, toinen niin leveä ja tuuhea ettei tomaatteja meinaa viidakon keskeltä löytää. Altakasteluruukut ovat toimineet kasvatuksessa mainiosti –  ovat kuulema mopoversio ammattilaisten käyttämästä vesiviljelyjärjestelmästä. Nelle on onnistunut chilin kasvatuksessa myös suuressa saviruukussa. Lannoituksen saloihin en ole liiemmin perehtynyt, kunhan olen jotain joskus muistanut veden sekaan lorauttaa. Suosikkilajikkeikseni on seitsemän kuukauden yhteisellä taipaleella kivunneet nämä lajikkeet:

  • Trinidad Bush (7-8) on hyvin satoisa, aikainen ja hillittykasvuinen (kuva ylempänä).
  • Inca Red Drop (6-7) ehtii myös kypsytellä hedelmänsä näilläkin leveyspiireillä (kuva alempana).
  • Hungarian Hot Cherry (5) on muodoltaan mukava, hieman kirsikkatomaattia suurempi pulleroinen, jonka hedelmät tuntuvat kypsyvät tasatahtia (kuva ylinnä)
  • Black Scorpion Tongue (5) on iljettävästä nimestään huolimatta todellinen kaunokainen. Värikkäitä, eri kypsyysasteessa erivärisiä, paprikanmallisia chilejä (kuva alinna). Samaan missisarjaan kuuluu myös Bolivian Rainbow (8).
Inca Red Drop (6-7)
Black Scorpion Tongue (5)

3 Comments

  1. Yaelian: oletko sinä muuten kasvatellut siellä ihan vaan himpun verran etelämpänä chilejä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.