Sushikuusi

JOULUKALENTERIN 4. LUUKKU

Sushi taipuu mainiosti pikkujouluillan tai itsenäisyyspäivän ruoaksi erityisesti silloin, kun kauden kasviksilla täytetyt sushipalat kokoaa kuuseksi. Jos kuusia haluaa kattaa pöytään enemmänkin, sopii sushien kanssa tarjottavaksi viime joulun menestyskuusi, kurkkukuusi.

Lunttasin kaupassa Satokausikalenterin appsista, että avokadon ja juuresten lisäksi myös portobello on joulukuussa sesongissa, joten käärin sushien väliin myös pannulla paahdettuja sieniviipaleita. Näin joulukuun alussa kaupoissa on edullisia jättipusseja tuoretta pinaattiakin, joten susheissa on sitäkin. Toimii! 

Olen aina suosinut sesonkikasviksia ja -hedelmiä, ja odotan kausituotteita kuin joulua, mutta Satokausikalenterin myötä sesonkiymmärrykseni on syventynyt ja laajentunut. Ja niin on tainnut käydä muillakin, sillä S-ryhmän kaupoissa sesonkikasviksiksiksi nostettujen tuotteiden menekki on moninkertaistunut. Keltajuurikkaan menekki kolmikymmenkertaistui verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

En noudata kalenteria kirjaimellisesti (kuten en maailman muitakaan neuvoja, ohjeita, sääntöjä tai määräyksiä, #kuinkahurjaelämä #äläkerroäitille), joten keittiössämme on liki aina kypsymässä esimerkiksi muutama tomaatti myös talviaikaan – kypsille tomaateille on aina paikkansa. Mutta lisätietoa, ideoita ja tietoa kasviksista Satokausikalenterista saa valtavasti. Meillä on sesongeista kertova paperikalenteri ja taskukirja, mutta käytännössä puhelimeen ladattu mobiilisovellus on se, joka on kaltaiselleni kauppalistojen ja -kassien unohtajalle käytännöllisin. Ehkä parhaiten käytetty viisieuronen ikinä.

Resepti

Kauden kasvissushit

neljälle


sushiriisi (ohje mukaeltu Tokyokanin ohjeesta)

4 dl sushiriisiä

4 1/2 dl vettä

1 dl riisietikkaa

4 rkl sokeria

1/2 rkl suolaa 

täytteeksi

1-2 porkkanaa

1-2 keltajuurikasta

1 portobellosieni (+tilkka öljyä+suolaa)

1 avokado

kourallinen tuoretta pinaattia

lisäksi

8-10 merileväarkkia 

wasabitahnaa

(seesaminsiemeniä)

soijaa 

sushi-inkivääriä

Huuhtele riisi huolellisesti. Mittaa kattilaan vesi ja riisi. Anna riisin seistä kylmässä vedessä 10-15 minuuttia. Kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu. Keitä sitten riisiä kannen alla pienellä teholla noin 10 minuuttia. Nosta pois hellalta ja hauduta kannen alla vielä kymmenen minuuttia.

Riisin kiehuessa tee mausteliemi. Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja suola. Kiehauta, jotta suola ja sokeri liukenevat etikkaan. Mausta kypsä riisi liemellä. Sekoittele varovasti käännellen ja/tai riisiä ”leikaten”. Anna riisin jäähtyä huoneenlämmössä.

Valmistele täytteet. Kuori ja leikkaa tikuiksi porkkanat ja keltajuurikkaat. Siivuta portobello ohuiksi siivuiksi ja paista siivut paistinpannulla tilkassa öljyä. Myös keltajuurikkaat voit halutessasi käyttää nopeasti pannulla. Puolita avokado, siivuta hedelmäliha ja koverra hedelmäliha lusikalla kuoresta.

Ota merileväarkki (laita se bambumaton päälle, matto helpottaa rullausta) ja levitä arkille ohuelti maustettua riisiä. Jätä arkin yläreunaan pari-kolme senttiä ilman riisiä. Sipaise halutessasi riisin päälle pieni määrä wasabia piirtäen wasabilla poikkiviivan riisiin. Laita arkin alareunaan haluamiasi täytteitä. Kääri (bambumaton avulla) tiukka käärö. Voit kostuttaa tarvittaessa merileväarkin reunan vedellä, jotta sushikäärö pysyy kiinni.

Täytä ja kääri kaikki arkit. Voit varioida täytteitä. Jos syöt sushit heti, leikkaa käärö 6-8 palaan. Voit myös kääräistä kokonaiset pötköt tiukkaan tuorekelmukääreeseen ja säilyttää jääkaapissa 1-2 vuorokautta ja leikata vasta ennen tarjoilua. 

Kokoa sushipaloista kuusi. Leikkaa juustosta (tai keltajuurikkaasta) piparimuotilla tähti ja laita se kuusen latvaan cocktailtikun avulla. Tarjoa sushi-inkiväärin ja soijakastikkeen kanssa.

_____

ps. Jos kuusijuhlaan – siis sushikuusijuhlaan – on aikaa edes muutama päivä, suosittelen tekemään sushin kanssa tarjottavanpikkelöidyn inkiväärin itse. Lupaan, että se kannattaa.