• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Suupalat & naposteltavat

Sushikuusi

JOULUKALENTERIN 4. LUUKKU

Sushi taipuu mainiosti pikkujouluillan tai itsenäisyyspäivän ruoaksi erityisesti silloin, kun kauden kasviksilla täytetyt sushipalat kokoaa kuuseksi. Jos kuusia haluaa kattaa pöytään enemmänkin, sopii sushien kanssa tarjottavaksi viime joulun menestyskuusi, kurkkukuusi.

Lunttasin kaupassa Satokausikalenterin appsista, että avokadon ja juuresten lisäksi myös portobello on joulukuussa sesongissa, joten käärin sushien väliin myös pannulla paahdettuja sieniviipaleita. Näin joulukuun alussa kaupoissa on edullisia jättipusseja tuoretta pinaattiakin, joten susheissa on sitäkin. Toimii! 

Olen aina suosinut sesonkikasviksia ja -hedelmiä, ja odotan kausituotteita kuin joulua, mutta Satokausikalenterin myötä sesonkiymmärrykseni on syventynyt ja laajentunut. Ja niin on tainnut käydä muillakin, sillä S-ryhmän kaupoissa sesonkikasviksiksiksi nostettujen tuotteiden menekki on moninkertaistunut. Keltajuurikkaan menekki kolmikymmenkertaistui verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

En noudata kalenteria kirjaimellisesti (kuten en maailman muitakaan neuvoja, ohjeita, sääntöjä tai määräyksiä, #kuinkahurjaelämä #äläkerroäitille), joten keittiössämme on liki aina kypsymässä esimerkiksi muutama tomaatti myös talviaikaan – kypsille tomaateille on aina paikkansa. Mutta lisätietoa, ideoita ja tietoa kasviksista Satokausikalenterista saa valtavasti. Meillä on sesongeista kertova paperikalenteri ja taskukirja, mutta käytännössä puhelimeen ladattu mobiilisovellus on se, joka on kaltaiselleni kauppalistojen ja -kassien unohtajalle käytännöllisin. Ehkä parhaiten käytetty viisieuronen ikinä.

Resepti

Kauden kasvissushit

neljälle


sushiriisi (ohje mukaeltu Tokyokanin ohjeesta)

4 dl sushiriisiä

4 1/2 dl vettä

1 dl riisietikkaa

4 rkl sokeria

1/2 rkl suolaa 

täytteeksi

1-2 porkkanaa

1-2 keltajuurikasta

1 portobellosieni (+tilkka öljyä+suolaa)

1 avokado

kourallinen tuoretta pinaattia

lisäksi

8-10 merileväarkkia 

wasabitahnaa

(seesaminsiemeniä)

soijaa 

sushi-inkivääriä

Huuhtele riisi huolellisesti. Mittaa kattilaan vesi ja riisi. Anna riisin seistä kylmässä vedessä 10-15 minuuttia. Kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu. Keitä sitten riisiä kannen alla pienellä teholla noin 10 minuuttia. Nosta pois hellalta ja hauduta kannen alla vielä kymmenen minuuttia.

Riisin kiehuessa tee mausteliemi. Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja suola. Kiehauta, jotta suola ja sokeri liukenevat etikkaan. Mausta kypsä riisi liemellä. Sekoittele varovasti käännellen ja/tai riisiä “leikaten”. Anna riisin jäähtyä huoneenlämmössä.

Valmistele täytteet. Kuori ja leikkaa tikuiksi porkkanat ja keltajuurikkaat. Siivuta portobello ohuiksi siivuiksi ja paista siivut paistinpannulla tilkassa öljyä. Myös keltajuurikkaat voit halutessasi käyttää nopeasti pannulla. Puolita avokado, siivuta hedelmäliha ja koverra hedelmäliha lusikalla kuoresta.

Ota merileväarkki (laita se bambumaton päälle, matto helpottaa rullausta) ja levitä arkille ohuelti maustettua riisiä. Jätä arkin yläreunaan pari-kolme senttiä ilman riisiä. Sipaise halutessasi riisin päälle pieni määrä wasabia piirtäen wasabilla poikkiviivan riisiin. Laita arkin alareunaan haluamiasi täytteitä. Kääri (bambumaton avulla) tiukka käärö. Voit kostuttaa tarvittaessa merileväarkin reunan vedellä, jotta sushikäärö pysyy kiinni.

Täytä ja kääri kaikki arkit. Voit varioida täytteitä. Jos syöt sushit heti, leikkaa käärö 6-8 palaan. Voit myös kääräistä kokonaiset pötköt tiukkaan tuorekelmukääreeseen ja säilyttää jääkaapissa 1-2 vuorokautta ja leikata vasta ennen tarjoilua. 

Kokoa sushipaloista kuusi. Leikkaa juustosta (tai keltajuurikkaasta) piparimuotilla tähti ja laita se kuusen latvaan cocktailtikun avulla. Tarjoa sushi-inkiväärin ja soijakastikkeen kanssa.

_____

ps. Jos kuusijuhlaan – siis sushikuusijuhlaan – on aikaa edes muutama päivä, suosittelen tekemään sushin kanssa tarjottavanpikkelöidyn inkiväärin itse. Lupaan, että se kannattaa.


6 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Joulukuun 2015 ruokahaaste
Next Post: Persimonruusut »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    6.12.2015 at 11:10

    Kiitos, Maikki!
    Minä tulen hyvälle tuulelle joka kerta, kun näen sushikuusen kuvan 🙂

    Reply
  2. Maikki says

    5.12.2015 at 20:51

    Hauska idea! 🙂

    Reply
  3. Hannele says

    5.12.2015 at 16:06

    Ehkä ihanin kommentti, minkä olen tänä vuonna saanu <3 Kiitos, Riitta!

    Reply
  4. Riitta says

    5.12.2015 at 12:10

    Sushikuusi on nerokkain idea, minkä olen tänä vuonna kuullut. Kumarran japanilasen syvään moisen kekseliäisyyden edessä.

    Reply
  5. Hannele says

    5.12.2015 at 11:28

    Kiitos, Mari! Kuusi kaatui todella nopeasti, eikä kantoakaan jäänyt jäljelle. Joulun ihmeitä, ehkä.

    Reply
  6. Mari says

    5.12.2015 at 11:18

    Voi ei mikä kuusi! Ihana! *tähän sellainen sydänsilmäinen hymiö*

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT