|

Syreenisiirappi

Syreenien huumaava tuoksu ihastuttaa tai vihastuttaa. Itse kuulun ensimmäisiin – en voi olla leikkaamatta kukintoja maljakkoon, vaikka ne kestävätkin siinä vain hetken.

Eteläisessä Suomessa syreenien kukinta on tältä kesältä ohi, mutta puoli Suomea kylpee vielä tuoksutaivaassa. Oulussa osa pensaista on jo ohi, osa täydessä kukassa, ja jotkut pensaat vasta aloittelavat kukintaa. Mikroilmastolla on iso vaikutus kukinta-aikaan.

Tuoksukylvyn ohella poimin kukkia aika salaattiin ja ruokien koristeeksi. Nyt tein ensimmäistä kertaa syreenisiirappia Merituuli Väntsin ja Pipsa Hurmerinnan innoittamana. Ensimmäisen siirappisatsin tein Samassa liemessä -ohjelman reseptillä, joskin mustikoita en löytänyt pakastimesta, juolukoita löysin. Seuraavan siirapin keitin hieman vähemmällä sokerilla, sillä vähemmän makea (ja silti hyvin makea) antoi hieman enemmän tilaa kukalle. 

Me joimme siirappia kuivan kuohuviinin kanssa sekä kuplaveden kanssa – jälkimmäinen toimi paremmin. Vaimomatskuu-blogissa oli siirappia käytetty ginidrinkissä. Se toimii varmasti!

Resepti

Syreenisiirappi

noin 3 1/2 dl

3 dl syreenin kukkia

2 1/2 dl vettä

1 1/2 dl sokeria

2 tl sitruunamehua

muutama metsämustikka

Puhdista kukat, huuhtele nopeasti tarvittaessa. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Anna seoksen kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Lisää kukat sitruunamehu ja mustikat. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä vähintään neljä tuntia. Siivilöi ja kaada puhtaaseen pulloon tai purkkiin. Säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy jääkaapissa useamman kuukauden.