| |

Mansikka-vaahtokarkkivartaat grillissä

Kaupallisessa yhteistyössä Cello

Kelit viilenee, mutta grilli kuumenee!

Pääruokien – lihan, kasvisten tai kalan – lisäksi grillissä tulee mainiosti jälkkäritkin. Todennäköisesti maailman nopeimpien jälkiruokien joukkoon kuuluvat mansikka-vaahtokarkkivartaat ovat mahtava tapa lopettaa ateria. Vartaat ovat yhtä aikaa raikkaita ja makeita, ja ne maistuvat kaikille.

Vaahtokarkkien paahtaminen nuotiolla on varmasti tuttu tapa: Karkki tikunnokkaan ja kevyt paahtaminen saa karkkiin aivan uusia sävyjä. Joskus tosin myös palaneen sokerin sävyjä, sillä vaahtikset kärähtävät helposti. Myös mansikka saa nopeassa grillaamisessa ihanasti lisää makeutta ja syvyyttä. Tärkeää on, että grilli on riittävän kuuma, että vaahtokarkki paahtuu pinnalta rapeaksi eikä vain sula. Se tarkoittaa nopeaa grillausta suoralla lämmöllä. Siis toisin kuin esimerkiksi ribsejä tai kukkakaalia grillattaessa, jolloin lämpö on epäsuoraa.

Vaikka minulla testissä oleva, K-raudan valikoimaan kuuluva Cellon Quantum 21 -keraaminen hiiligrilli onkin ehkä omimmillaan pitkässä kypsytyksessä, on se mahtava peli myös tämmöisissä nopeissa grillauksissa. Ennen jälkiruokavartaita grillasin kasviksia ja lihavartaita – suoralla lämmöllä nekin –, ja sitten syönnin jälkeen palasin grillin ääreen jälkkärin kanssa. Grillin lämmönpitävyys on niin ensiluokkainen, että olisin voinut ihan hyvin grillata jälkkärit vasta vaikka parinkin tunnin päästä.

Suoralla lämmöllä kannattaa jälkkärivartaiden lisäksi grillata ne herkut, jotka valmistuvat suhteellisen nopeasti. Hiiligrillissä korkea lämpö saadaan, kun sekä ilmaluukut sekä ylhäällä että alhaalla ovat auki. Myös hiilien tai brikettien määrä vaikuttaa saavutettavaan lämpötilaan: enemmän hiiliä on enemmän lämpövoimaa. Suoraa ja epäsuoraa grillausta pohtiessa ehkä kahtakymmentä minuuttia, maksimissaan puolta tuntia voisi pitää sellaisena aikapaaluna. Jos ruoka vaatii pidemmän valmistusajan, on syytä käyttää epäsuoraa grillausta (lisää epäsuorasta grillauksesta voit lukea täältä).

Mansikkavartaiden valmistuksessa puhutaan ennemminkin sekunneista kuin minuuteista. Ne ovat pikajälkkäri vailla vertaa.

Resepti

Mansikka-vaahtokarkkivartaat grillissä

tuoreita mansikoita

vaahtokarkkeja

rouhittua suklaata

(tuoretta minttua)

Poista mansikoita kannat. Pujota varrastikkuihin mansikoita ja vaahtokarkkeja. Paahda kuumassa grillissä, suoralla lämmöllä. Käännä muutaman sekunnin jälkeen ja toista pari kolme kertaa. Ripottele päälle rouhittua suklaata sekä halutessasi tuoretta minttua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.