| | |

Tacosalaatti – tuhdisti vege

Yhteistyössä Soyappétit

Tacosalaatti on yksi ruokapöytäämme säännöllisesti katettavista, tuhdeista salaateista. Itsestäänselvästi salaattipedin päälle kuuluvat avokado, maissilastut ja cheddarraaste, muut ainekset vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Salaatin pohjan tein nyt lehtikaalista, sillä muut salaatit ovat heittäytyneet kasvimaalla jo kitkeriksi. Kurkkua ja tomaattia sekä yrttejä on niitäkin vielä omassa maassa. Tuhti ja sopivan mausteinen salaatista tulee papu- tai jauhelihalisällä – molemmat toimivat salaatissa erinomaisesti. Nyt vahvistin salaattia reilusti maustetulla sipuli-soijarouhepaistoksella, jonka maku ja rakenne ei juuri jauhelihasta poikkea.

Vegenä tehty salaatti ennakoi tulevaa: lokakuun olen päättänyt elää lihattomasti kuten tein myös kaksi vuotta sitten. Kun kerroin ajatuksestani kotona ruokapöydässä, ei toiselta puolelta kuulunut vastalauseita. Kuulema juuri mikään ei muutu. Totta. Sillä jos metsästäville perheille ajatus lihattomasta lokakuusta vilkkaimpaan riista-aikaan tuntuu liki mahdottomalta, on se meille montaa muuta kuukautta luonnollisempi lihaton kuukausi. Kasvimaalla on vielä juureksia ja kaalia vaikka kuinka paljon.

Ruokatottumusten ravistelu, kuten lihaton lokakuu, on hyvä tapa tarkastella omaa ruokaympyrää ja pohtia arjen valintoja. Katsoa totuttuja toimintatapoja, sillä niitä ruokavalinnatkin usein ovat, hetki uudesta näkökulmasta. Syksyn aikana kasvisten lisääminen ruokavalioon on ollut esillä mediassa, sillä syyskuun alussa kommentointavaksi julkaistuissa lapsiperheiden uusissa ravintosuosituksissa kehoitetaanvaihtamaan eläinproteiini osittain kasvisproteiiniksi ja vähentämään ruokavaliossa makkaraa ja punaista lihaa sokerin ja suolan ohella. Aikusille suositellaan punaista lihaa alle 500g viikossa, mikä on noin kolmannes nyt kulutetusta lihan määrästä. Kasvisproteiinia, kuten papuja, herneitä ja soijavalmisteita, suositellaan käytettäväksi viikoittain.

Resepti

Tacosalaatti – tuhdisti vege

2-4 annosta

sipuli-soijarouhepaistos

loraus öljyä

1 pienehkö sipuli

1-2 valkosipulinkynttä

1 dl tummaa soijarouhetta

1 tl jeeraa eli juustokuminaa jauheena

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl korianterijauhetta 

n. 1/2 tl suolaa

2 dl vettä

lisäksi

salaattipohja

tomaattia 

kurkkua

avokadoa

cheddarjuustoa raasteena

maissilastuja

tuoretta korianteria tai lehtipersijaa

kastike

1/2 avokado

1/2 dl turkkilaista jugurttia

hieman limettimehua

suolaa

(hieman sokeria)

 

Esivalmistele salaattiin tulevat ainekset. Valmista kastike soseuttamalla ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Maista ja säädä suola ja happo tasapainoon. 

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla keskilämmöllä. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää mausteet suolaa lukuun ottamatta ja anna mausteiden lämmetä. Lisää soijarouhe pannulle, pyörittele parisen minuuttia, jotta mausteet tarttuvat soijarouheeseen kunnolla. Lisää suola ja vesi. Anna rouheen turvota kiehuvassa nesteessä muutama minuutti. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä salaatin lisänä. 


Nosta salaattipedin päälle kaikki salaatin ainekset. Tarjoa kastikkeen kanssa.


_____


Yhteistyössä Soyappétit

Muistathan osallistua lukijatutkimukseen ja arvontaan!