Tomaatin kasvatus – latvominen ja lehtien poistaminen

On aika palata tomaattiasioiden pariin. Kesän aikana tarhuri on päässyt helpolla tomaatinkasvatuksessa, sillä varkaiden poisto ja kastelu ovat olleen liki ainoita tarvittavia toimenpiteitä.

Sadokauden kiihtyessä on hyvä muistaa kaksi helppoa ja raakileiden kypsymistä jouduttavaa hommaa. Tomaatin latvominen eli latvan katkaisu kertoo runkotomaatille: on aika kypsyttää sato. Tomaatti ei enää kuluta energiaansa rungon pituuden kasvattamiseen ja uusien kukkavanojen tuottamiseen, vaan suuntaa voimansa sadon kypsyttämiseen. Latva on hyvä katkaista, kun kasvihuoneen katto tulee vastaan, tai kun tomaatti on kasvanut keskimittaisen miehen mittoihin. Käytännössä latvominen ajoittuu heinäkuun loppupuolelle tai elokuun alkuun.

Toinen raakileiden kypsyttämistä jouduttava, ja kasvin terveyttä edistävä, puuha on lehtien poistaminen. Lehtiä poistetaan kahdesta syystä. Raakileet saavat enemmän valoa ja väljemmässä kasvustossa ilma kiertää paremmin, eikä muhiva kosteus aiheuta niin helposti homeongelmia.

Lehtien poistamisessa on kuitenkin oltava maltti mukana. Hyvä sääntö on poistaa lehtiä korkeintaan kerran viikossa, jotta kasvi ehtii parantaa haavansa ennen seuraavaa karsimista. Yhdestä tomaatista ei saisi kerralla poistaa kuin kaksi tai kolme lehteä – kasvi tarvitsee lehtiä yhteyttämiseen. Useassa lähteessä on mainittu myös, että lehtiä poistetaan vain kypsyvän tomaattitertun alapuolelta. Käytännössä poistan ensisijaisesti alalehtiä, mutta kasvusto ollessa todella tiheää annan valoa viidakkoon poistamalla lehtiä myös ylempää. Lehdet on hyvä poistaa oksasaksilla rungonmyötäisesti.

Hyvää satokautta, ystävät!

19 Comments

 1. Ok, mielenkiintoista! En ole uskaltanut kokonaista lehtiasiaa terttujen yläpuolelta koskaan poistaa, kun olen ymmärtänyt, että ne yläpuolella olevat lehdet kuljettaa yhteyttämistuotteita hedelmiin (taijjoitain!) ja ovat tosi oleellisia kypsymisen kannalta. Voi että tämä on mielenkiintoista!

  Joo, ohje löytyy viime vuodelta näihin aikoihin: kivistossa.com/2013/09/29/vihrea-ketsuppi-quebecilaisittain/

 2. Tämä on ihan huippua, että saadaan erilaisia käytänteitä ilmoille! Pääasia on, että satoa saadaan. Kypsää(kin) satoa.

  Lehdellä tarkoitan rungosta lähtevää, monesta lehdykästä (?) koostuvaa kokonaisuutta, olkoon vaikka lehtioksia 🙂 Ja poistan siis kerralla noin kolme lehtioksaa. En tiedä, onko sillä käytännössä merkitystä, poistaako niitä kaksi vai viisi, mutta en ehkä kaikkia lehtiä lähtisi kerralla poistamaan, kun joku merkitys kai se niilläkin on 🙂

  Kukkien tai raakileiden alapuolisia lehtiä oon poistanu vasta joskus heinäkuun puolen välin-elokuun alun tietämillä, jos ne ovat olleet hyväkuntoisia. Huonot lehdet saavat kyytiä samointein, olivatpa ne missä kohdassa runkoa tahansa. Ylempää poistan lehtiä sadon kypsytysvaiheessa, jos (=kun) kasvusto on tiheää.

  Vihreistä tomaateista tehdyn ketsupin ohje löytynee Kivistöstä?

 3. Hiphei! OLi mennyt ohi tämä jakso tomaattikoulutusta jossain matkustuspuuhissa. Latvomiseen maltoin myös ryhtyä vasta toisen vuoden jälkeen. Mutta kyllä mä jo nyt uskon, että niin saadaan kypsää tomskusatoa, eikä vaan niitä vihreitä (joista tosin syntyy maailman paras ketsuppi).

  Kun puhut lehtien poistamisesta ja kahdesta-kolmesta lehdestä, tarkoitatko tosiaan ihan vaan muutamaa lehteä kerrallaan?

  Minä olen yleensä jo ennen latvomista poistanut kaikki lehtihangat runkotomaateista ensimmäisten kukkien/raakileiden alapuolelta (Kerralla, iiks) ja yläpuolelta tosi tiheistä kohdista lehtioksien (äh, mitä ne on..) päitä sieltä täältä. Kerralla tietysti myös, kärsimättömyyksissäni.

 4. Henkilökohtaiset tomaatinkasvattajat kuulostaa melko mahtavalta! Erinomaista palvelua 🙂 Lämpimällä, suojaisella partsilla tomaatit saattaisivat kasvaa ilman lasitustakin (vaan helpommalla pääset, kun välität vain vinkkejä 😀 )

 5. Kiitos, Jael!
  Onpa harmi, että tomaatteja ei ole tullut. Pöh!

 6. Olisipa lasitettu parveke, niin kasvattaisin omia tomaatteja!
  Onneksi on vanhemmat, joilla on kasvihuone ja josta saan käydä maistelemassa kypsyneitä tomaatteja. Hyvät vinkit – välitän nämä henkilökohtaisille tomaatin kasvattajilleni 🙂

 7. Kauniit kuvat ja hyvät ohjeet! Tuo olisi tullut tarpeen,sillä just katkaisin todella pitkän tomaatinvarteni,joka oli Suomi-loman aikana kasvanut liian pitkäksi ja kukat olivat pudonneet pois mutta tomaatteja ei ollut ilmestynyt.Minulla se kasvaa suuressa ruukussa reunasta avoimena olevan ikkunapaneelin reunalla.

 8. Kiitos vinkistä! olen tänä kesänä jännittänyt ensimmäisen siemenstä asti kasvattamani tomaatin selviämistä näissä käsissä, mutta saattaa jopa käydä niin että meille tulee syötäväksi muutama oman maan tomaattikin tänä vuonna 🙂

 9. Kiitos, kun tuot kokemuksesi kommenttolootaan, sauvajyvänen! Tämä on niin parasta, kun kommenteissa saa lisätietoa ja avaruutta asioihin!

  Muistanko oikein, että sinun tomaattisi kasvavat avomaalla/taivasalla? Latvomisen ajoittaminen on varmasti aivan erityisen tarkkaa avomaalla, että sato todella ehtii kypsyä. Kasvihuoneessa lämpö nousee kuitenkin syksymmälläkin helposti ylemmäs.

 10. Minä olen latvonut ruukkupuutarhassa runkotomaattien taimet yleensä kolmansien tai neljänsien tomaatinkukkien jälkeen. Alkuun se tuntui liian rankalta säännöltä, mutta kun parina vuonna satona oli kymmeniä kiloja vihreitä tomaatteja, niin uskoin että parempi saada muutama kilo punaisia kuin kymmeniä kiloja vihreitä. Tänä vuonna olen latvonut vieläkin rankemmin, sillä tomaatit ovat vasta kukassa, ihan muutamia pikkuraakileitä löytyy joistain taimista, monista ei niitäkään.

 11. Kiitos kommentistasi, kulkuripuutarhuri!

  Uskaltaudu vaan! Lisään tekstiin vielä sen, että huonot/kuivat/tautiset lehdet poistetaan tietty aina. Sen unohdin mainita!

 12. Ehkä teidän kasvihuonevastaavalla on joitain jippoja, joita hän voisi jakaa minulle? Salaisia temppuja, ehkä?

 13. Kiva, että vinkistä oli apua. Latvominen on pikkujuttu, mutta jouduttaa satoa merkittävästi. Jos taimet on ulkona, ei lehtien poisto ole tietenkään niin justiinsa, kun tuuli virkistää kasvustoa.

 14. Kyllä se tomaatti siitä punastuu, kun on näin lämmintä! Just passelia herkkiksille 🙂

 15. Kiitos vinkistä täältäkin suunnalta! Mietin juuri, pitäisikö/voisiko tomaatista poistella vähän lehtiä, ja yksi katkesinkin jotakuinkin vahingossa… Mutta ei tomaatti näyttänyt olevan millänsäkään. Ehkä uskaltaudun nyt muidenkin kohdalla!

 16. Kiitos vinkeistä, tosin meillä minulla ei ole kepuutuksia kasvihuoneeseen 😀 Voin vain sanoa kasvihuonevastaavalle, että jos minä saisin tehdä, kuten Hannele neuvoo, tekisin näin ja näin 😀

 17. Kiitos Hannele, enpä olisi tiennytkään. Eivät nuo vielä ihan miehen mitassa ole, mutta eiköhän tämä kesä ole ohi, ennenkuin ovat. Joten otan lähipäivinä sakset käteen ja alan hommiin.

 18. Kiitos vinkistä! Lähdenkin tästä heti katkaisemaan latvat 🙂 Yksi tomaatti on jo tosi iso, mutta täysin vihreä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.