Chimichurri

Chimichurri on kastikkeiden moniottelija. Vaikka alunperin argentiinalainen kastike on tarkoitettu lihan kaveriksi, sopii se lisäkkeeksi ja maustajaksi liki mihin ruokaan tahansa – ehkä kaurapuuroa lukuun ottamatta. Kastike aina sekoittajansa näköinen, mutta yhteistä kaikille chimichurreille lienee persilja, valkosipuli ja öljy.

Meidän reseptin pohjana on toistakymmentä vuotta sitten tamperelaisen ravintolan keittiöstä, ystävän kautta saatu resepti, jota olemme vuosien aikana muokanneet omanlaiseksemme. Alkuperäisessä reseptissä käytettyä porkkanaa raastamme mukaan ajoittain, se tuo mukavasti makeutta ja väriä kastikkeeseen.

Chimichurri sopii myös pakastettavaksi, joten jos lehtipersiljapuskat ovat kasvaneet kesän lämmössä tuuheiksi, on chimichurri erinomainen tapa saada vihreä kulta talteen syksyksi.

Resepti

Chimichurri-kastike

4 dl lehtipersijaa silppuna

1 shalottisipuli tai pieni keltasipuli

3 valkosipulinkynttä

n. 2 dl oliiviöljyä

3/4 dl riisiviinietikkaa

1 tl suolaa

1/2 dl tummaa sokeria (esim. muscovado)

1/2-1 tl chilitahnaa (tai tuoretta chiliä maun mukaan)

n. 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa

Silppua ja mittaa lehtipersilja, voit käyttää huoletta myös ohuet varret. Mitta ei ole nökönuuka, kuten ei mikään reseptin mitoista. Kuori sipulit ja laita kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimeen. Surruuttele tasaiseksi. Maista ja säädä makua. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Makujen tasaannuttua maista uudelleen ja säädä tarvittaessa.

HUOM! Oliiviöljyn määrällä voit säätää kastikkeen paksuutta. Joskus tahnamainen chimichurri on ruoalle sopiva lisäke, joskus taas kaivataan notkeampaa kastiketta. Kahdella desillä kastikkeesta tulee paksuhkoa.

6 Comments

  1. Siis täh? Nyt teillä on paha puute varusteluissa. Herätkää, ihmiset 😉

  2. Älä huoli, oltiin vielä viikko reissussa, joten ois menny persiljat hukkaan tai ainakaan ne ei ois päätyneet chimichurriin. Vaunun varusteisiin ei (ainakaan vielä) kuulu tehosekoitin 😉

  3. Chimichurri on loistavaa todella monen ruoan kanssa. Grillattu karitsa kuulostaa herkulta! Viimeksi me taidettiin syödä chimichurria salaatinkastikkeena.

  4. Chimichurri on ihanaa! Mulla on varastossa myös yksi resepti odottelemassa naputteluaikaa: syötiin sitä grillatun karitsan kaverina.

  5. Kiitos, Marja! Miksi ihmeessä en laittanut teille lehtipersiljaa mukaan, kun kävitte rokkireissulla. Voi minua 🙁

  6. Kiitos reseptistä, näyttää herkulliselta! Lehtipersilja puska ei rehota, mutta eiköhän siitä yhden annoksen kastiketta saa aikaiseksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.