Tzatziki
Tzatziki on kaikille tuttu juttu. Tässä tulee paras tzatzikin ohje!
Tzatziki eli kreikkalainen jogurttikastike on kastikkeiden moniottelija – se sopii tosi monen ruoan kanssa. Voit käyttää sitä dippailuun, salaatteihin, täytettyihin leipiin tai burgereihin. Myös perunoiden, grilliruokien ja erilaisten paistosten kanssa klassikko on aivan ihanaa. Muista kastike myös pikkuruokien kaverina!
Kreikkalainen tsatsiki valmistetaan raastetusta kurkusta ja maustamattomasta jogurtista. Mausteena käytetään valkosipulin, suolan ja pippurin lisäksi minttua, joka antaa kastikkeelle raikkautta. Usein käytän kuivattua minttua, joka antaa hentoa aromikkuutta, mutta myös pieni määrä tuoretta minttua sopii mausteeksi hyvin.
Näin teet tzatzikin
Aloita tzatzikin valmistus raastamalla kurkku ja puristamalla siitä siivilän avulla mahdollisimman paljon nestettä pois. Näin kastikkeesta ei tule liian vetelää.
Käytä tsatsikiin paksua kreikkalaistyyppistä jogurttia. Voit käyttää myös vegejugua tai vegefraichea. Jos käyttämäsi jogurtti on löysää, voit valuttaa siitä nestettä laittamalla jogurtin esimerkiksi suodatinpussiin valumaan.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna maustua vähintään puoli tuntia. Tzatzikin voi tehdä edellisenä päivänä, sillä se säilyy kannellisessa rasiassa jääkaapissa hyvin parikin päivää.
Käytä klassikkokastiketta esimerkiksi näiden ruokien kanssa.
Tzatziki
Raaka-aineet
- 1 kurkku
- 2 ½ dl turkkilaista jogurttia tai maustamatonta vegejugua
- 1-2 rkl sitruunamehua
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tl minttua (kuivattu)
- noin 3/4 tl suolaa
- hieman mustapippuria rouhittuna
Tee näin
- Raasta kurkku siivilään ja anna valua hetki. Painele kurkkuraastetta siivilässä, jotta neste irtoaa paremmin.
- Hienonna valkosipulinkynsi.
- Sekoita kaikki ainekset.
- Anna tzatzikin tekeytyä vähintään puoli tuntia ja tarkista maku.
Vinkit!
- Jos tavoitteenasi on maidoton tzatziki käytä vegejugua tai vaikka kaurafraichea.