• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Keittiöpuutarha

Tomaatin kasvatus – taimien karaisu

Taimien karaisulla tarkoitetaan taimien totuttamista tuleviin kasvuolosuhteisiin. Usein karaisun ajatellaan liittyvän vain lämpötilaan, alkukesän ja öiden mahdolliseen viileyteen totuttamiseen, mutta myös yötäpäivää paistava aurinko ja tuuli voivat olla sisällä kasvaneille kasveille tyrmääviä.

Itse olen opetellut hiljalleen tapahtuvan karaisun tärkeyden kantapään kautta. Vuosia sitten kiikutin kaikki taimet innoissani suoraan auringonpaisteeseen ja Perämereltä puhkuvaan tuuleen tuntikausiksi. Vain yksi taimi toipui shokkihoidosta. Sen jälkeen olen ollut hieman viisaampi ja paljon maltillisempi. Tässä havaintojani:

  • Ensimmäinen ulkoilutus on sisällä kasvatetuille taimille rankin. Tee se varoen. Jos käytössäsi ei ole kasvihuonetta, valitse suojaisa paikka, kohtuullisen lämmin ilma ja suojaa taimet harsolla suoralta auringonpaisteelta.
  • Älä pidä taimia ensimmäistä kertaa pihalla liian pitkään. Puoli tuntia tai kolme varttia on ensimmäisenä päivänä riittävä valohoito. Seuraavalla kerralla ajan voi jo tuplata, mikäli sääolosuhteet ovat lempeät. 
  • Harsosta ei ole mitään haittaa kasvulle, joten sitä voi käyttää huoletta (tietysti kukintavaiheessa täytyy varmistaa, että pörriäiset pääsevät töihin). Meillä harso suojaa hiljalleen tehdyn valohoidon jälkeenkin kasvihuoneeseen siirrettäviä taimia liialta auringolta vähintään muutaman päivän, usein pidempäänkin. Harso tasaa myös lämpötilan vaihteluita.
  • Hiljalleen taimet alkavat vähitellen kestää suoraa aurinkoa ja viileämpää ilmaa. Tärkeää on muistaa totuttaa taimet niihin olosuhteisiin, joissa ne tulevat kasvamaankin. Tomaattien kohdalla tarvitaan siis aurinkosiedätystä – ne haluavat paistattelemaan pihan lämpimimmälle paikalle.

ps. Myös varkaiden poisto alkaa olla tomaattien hoidossa ajankohtaista. Lue lisää TÄÄLTÄ.


11 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Paahdetulla valkosuklaakreemillä ja seljankukkatahnalla täytetyt pikkuleivät
Next Post: Lemonade tuorepuristetusta sitruunamehusta »

Reader Interactions

Comments

  1. Veera says

    25.5.2014 at 06:45

    Mun tomaatit pääsi kans sokkihoitoon, törkkäsin vaan lasitetulle parvekkeelle ja sinne jäivät. Parina yönä muistin ottaa ne sisälle, mutta sit sekin jäi. Useamman lehden taimista tuli todella upeita taimia, ne kukkiikin jo. Pelkissä sirkkalehdissä shokin saanet ovat jotenkin kitukasvuisen oloisia.

    Reply
  2. Hannele says

    23.5.2014 at 20:13

    Öööö, nyt taisin pudota 🙂
    Poliisi? Missä? Mihin keskusteluun viittaat?

    Hannele, pihalla

    Reply
  3. Merja says

    23.5.2014 at 10:46

    Nonni, alat päästä poliisihommiin saakka, olenkin odottanut sitä taannoisen keskustelun pohjalta 😉

    Reply
  4. Hannele says

    22.5.2014 at 15:33

    Hyvää hoitoa ne tuntuu saavan ja pärjäävät varmasti (jos vaan sinä pärjäät…). Kasteluntarve on kyllä tomaattien kohdalla nyt helteillä hurjaa. Joka päivä saa olla veden kanssa heilumassa.

    Reply
  5. Hannele says

    22.5.2014 at 15:30

    Hyvä, että ovat hengissä! Aurinko voi olla kyllä todella tuupertava taimille, mutta kun ne alkushokista selviää, selviää ne sitten paljosta.

    Reply
  6. Hannele says

    22.5.2014 at 15:28

    Taimi on valon voiman taidonnäyte!

    Reply
  7. Hannele says

    22.5.2014 at 15:28

    Minulla on täysin sama kokemus: viileyttä taimet sietävät, aurinkoa ei. Ja silti ne rakastaa aurinkoa. On ne omistuisia 🙂

    Reply
  8. Mari - Kivistössä says

    22.5.2014 at 11:23

    Mulla on tämä alkukesä aina yhtä sydän syrjällään oloa. Taimet ovat muuttaneet mökille ja ovat siellä kastelusysteemien varassa, ja minä en enää tiedä niiden elämästä mitään kuin vain 2 päivää seitsemästä! Lämppärin niille jätin ja harson auringolta suojaamaan. Muuten ovat rakkaudella hoidetut lapset oman onnensa nojassa.

    Reply
  9. Pieta says

    22.5.2014 at 06:52

    Heh, mulla ne tais saada shokkihoitoa, vaikka kasvariin pääsivätkin. En ole muistanut mitään varoaikoja tai harsoja mutta vielä nuo ovat hengissä. Jospa tulisi satoakin sitten jossain vaiheessa…

    Reply
  10. Ulla says

    22.5.2014 at 06:44

    Niin, ja se piti vielä sanoa, että mahtavan tanakka ja tummanvihreä taimi sulla 🙂

    Reply
  11. Ulla says

    22.5.2014 at 06:44

    Jep, tuo on vuosienkin jälkeen aina shokki, miten tomaatintaimet nuupahtavat helposti, kun pääsevät aurinkoon. Aina sitä ajattelee, että ne reagoivat kylmään, mutta kyllä se nuupaututtaja on aurinko.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT