Tomaatin kasvatus – taimien karaisu

Taimien karaisulla tarkoitetaan taimien totuttamista tuleviin kasvuolosuhteisiin. Usein karaisun ajatellaan liittyvän vain lämpötilaan, alkukesän ja öiden mahdolliseen viileyteen totuttamiseen, mutta myös yötäpäivää paistava aurinko ja tuuli voivat olla sisällä kasvaneille kasveille tyrmääviä.

Itse olen opetellut hiljalleen tapahtuvan karaisun tärkeyden kantapään kautta. Vuosia sitten kiikutin kaikki taimet innoissani suoraan auringonpaisteeseen ja Perämereltä puhkuvaan tuuleen tuntikausiksi. Vain yksi taimi toipui shokkihoidosta. Sen jälkeen olen ollut hieman viisaampi ja paljon maltillisempi. Tässä havaintojani:

  • Ensimmäinen ulkoilutus on sisällä kasvatetuille taimille rankin. Tee se varoen. Jos käytössäsi ei ole kasvihuonetta, valitse suojaisa paikka, kohtuullisen lämmin ilma ja suojaa taimet harsolla suoralta auringonpaisteelta.
  • Älä pidä taimia ensimmäistä kertaa pihalla liian pitkään. Puoli tuntia tai kolme varttia on ensimmäisenä päivänä riittävä valohoito. Seuraavalla kerralla ajan voi jo tuplata, mikäli sääolosuhteet ovat lempeät. 
  • Harsosta ei ole mitään haittaa kasvulle, joten sitä voi käyttää huoletta (tietysti kukintavaiheessa täytyy varmistaa, että pörriäiset pääsevät töihin). Meillä harso suojaa hiljalleen tehdyn valohoidon jälkeenkin kasvihuoneeseen siirrettäviä taimia liialta auringolta vähintään muutaman päivän, usein pidempäänkin. Harso tasaa myös lämpötilan vaihteluita.
  • Hiljalleen taimet alkavat vähitellen kestää suoraa aurinkoa ja viileämpää ilmaa. Tärkeää on muistaa totuttaa taimet niihin olosuhteisiin, joissa ne tulevat kasvamaankin. Tomaattien kohdalla tarvitaan siis aurinkosiedätystä – ne haluavat paistattelemaan pihan lämpimimmälle paikalle.

ps. Myös varkaiden poisto alkaa olla tomaattien hoidossa ajankohtaista. Lue lisää TÄÄLTÄ.