Tomaatin kasvatus – varkaiden poisto

Rungon ja oksan välistä puskee varas!

Kotimaiset tomaatit ovat kesällä torilta tai marketistakin ostettuina herkkuja, parhaimmillaan makeita ja mehukkaita punaposkia, joita kesän aikana kannattaa syödä kilokaupalla. Itse kasvatettujen tomaattien makua ja, myönnetään, fiilistä ei voita tietenkään mikään, sillä ne ovat rakkaudella ja pitkäjänteisyydellä kasvatettuja aarteita. Omien tomaattien kasvamista, kukkimista ja kypsymistä seurataan kuin jännitysnäytelmää ja kauden ensimmäisen mollukan valmistumista juhlitaan hihkuen ja hyppien.

Olen saanut muutamankin kerran kysymyksen tomaatin kasvatuksen saloista. Haluan muistuttaa, että olen sekä keittiö että tarhausasioissa amatööri, en ammattilainen. Mutta kymmenen vuoden aikana olen tehnyt niin paljon virheitä, että jotain ehkä älyän jo tehdä jos en oikein niin ainakin vähemmän väärin. 

Hus, varkaat hus. Ylemmän oksan haarasta varas on jo poistettu.

Tomaatin kasvuvaiheessa, kun sadosta vasta haaveillaan, on varkaiden eli sivuversojen poisto tärkeä osa kasvinhoitoa. Sanotaan, että pensastomaateilla sivuversojen poisto ei ole välttämätöntä, mutta kyllä minä olen esimerkiksi amppelissa roikkuvasta kirsikkatomaatista varkaat poistanut hyvin satotuloksin. Runkotomaateilla eli niillä tavallisilla korkeiksi kasvavilla tomaateilla varkaiden poisto on sadon kannalta eristyisen tärkeää. Pieni homma, enemmän satoa. Sivuversot vievät paljon vettä, energiaa ja tekevät hallitsemattoman viidakon, mutta tuottavat satoa vain vähän tai eivät olleenkaan.

Varkaat ovat runkon ja oksan väliin kasvavia sivuhaaroja (kuva 1), jotka kannattaa poistaa mahdollisimman pienenä (kuva 2). Sormilla pienen varkaan saa helpoiten pois. Varkaat kannattaa poistaa kerran pari viikossa, jotta ne eivät pääse kasvamaan kovin suuriksi.

Ei varkaita!

Muita erityisiä hoitotoimenpiteitä tomaatti ei kasvuvaiheessa tarvitsekaan. Alkukesästä riittävä kastelu ja jonkinmoinen lannoitus (meillä tämä) ovat tietysti tärkeitä tomaatillekin. Ja sitten ne aurinkotanssit, jotka takaavat riittävän lämmön.