| | |

Grillatut ahvenet voikastikkeella

Kerran kaukana idässäihastuimme grillattuihin kaloihin ja tiikerirapuihin, jotka tarjoiltiin yksinkertaisen voikastikkeen kanssa. Kastikevariaatioita oli useita, joista valkosipuli ja chili-korianteri nousivat suosikeiksemme. Tässä grillattujen ahventen reseptissä olen yhdistänyt kastikkeiden maut siten, että voikastikkeessa valloittaa valkosipuli, kalan sisään on päässyt hieman chiliä ja korianteri on lisätty tuoreena grillistä nostettujen ahventen päälle.

Grillatut ahvenet voikastikkeella ovat helppo herkku, jonka valmistamiseen ei mene kuin puolisen tuntia. Me söimme kalojen kanssa kesän ensimmäiset siiklit – täydellinen keskikesän parivaljakko.

****

Grillatut ahvenet voikastikkeella

ahvenet
kokonaisia ahvenia
suolaa (esim. yrttisuola)
limettiä (+kuori)
mietoa, tuoretta chiliä
ruohosipulia
oliiviöljyä

voikastike
voita
suolaa
valkosipulia

lisäksi
kevätsipulia
tuoretta korianteria
limettiviipaleita

Huuhtele ja kuivaa peratut ahvenet. Ripottele kalojen sisään suolaa (Me käytimme sitruunasuolaa, jota olemme saaneet ystäviltämme, mutta maustamaton suola sopii hyvin. Voit myös raastaa kalan sisään halutessasi pienen määrän pestyä limetin kuorta). Viipaloi limetti. Puolita viipaleet tarvittaessa, jos kalat ovat pieniä. Silppua mietoa chiliä ja ruohosipulia. Laita kalojen sisään suolan lisäksi limettiä, chiliä ja ruohosipulia. Huiski kalojen päälle hieman öljyä.

Kuumenna grilli kohtalaisen kuumaksi ja grillaa kaloja noin 15-20 minuuttia suoralla lämmöllä. Käännä puolivälissä.

Tee voikastike sulattamalla voita kattilassa ja silppuamalla voin joukkoon valkosipulia. Voit tehdä kastikkeen jo aiemmin, jolloin voi ehtii saada valkosipulin makua. Tällöin voit halutessasi siivilöidä valkosipulinpalat pois (me rakastamme valkosipulia, joten emme tee niin; mitä enemmän valkosipulia, sitä parempi).

Nosta grillatut ahvenet tarjoiluvadille ja laita päälle reilusti tuoretta korianteria ja kevätsipulia sekä limettiviipaleita. Tarjoa salaatin tai uusien perunoiden kanssa.

****

ps. Voit kirkastaa voin kastiketta varten, jos haluat. Arkiruoanlaitossa me emme jaksaneet nähdä moista vaivaa.