|

Tomaattinen kikhernekeitto – lihaton lokakuu starttaa

Lihaton lokakuu on Docventuresin vastaus hoitovapaalla olevan Luonto-Liiton toiminnanjohtajan, Leo Straniuksen, haasteeseen. Ylipäälliköksi nimetyn Riku Rantalan lisäksi ruokavaliotaan ravistelee 28 000 suomalaista. Tavoitteena ei, ainakaan kaikilla, ole täysi lihattomuus saati vegaanisuus. Ideana on tarkastella lihan kulutusta, kokeilla pärjätä edes hieman vähemmällä. Kun suomalainen syö lihaa keskimäärin 200 grammaa päivässä, tekee yhden lihattoman päivän pitäminen viikossa jo noin kilon vähennyksen kuukauden lihankulutukseen. Samalla säästyy seitsemäntuhatta litraa vettä.

Me otimme haasteen vastaan silkasta mielenkiinnosta. Ruokavalion suurempaan muutokseen tai elämäntaparemonttiin meillä ei varsinaisesti ole tarvetta, mutta ruoka-asioihin tarkastelu hieman eri vinkkelistä ei tee varmasti huonoakaan. Osallistumme lihattomaan lokakuuhun myöskin hieman eri tavoin. Kotona emme laita liharuokaa ja minä vältän lihaa muissakin ruokailuolosuhteissa. Herra Kokki päätti ottaa keveämmän linjan. Töissä ja tiedossa olevilla työreissuilla hän syö sitä mitä ennenkin, mutta kotona linja on yhteinen. Maitotuotteet ja kananmunat pysyvät lokakuussakin ruokavaliossamme – ei mopolla mahdottomiin.

Aivan tavallisessakin arjessa syömme usein monta kertaa viikossa kasvisruokaa. Aiemmin sitä ei kuitenkaan ole tehty tietoisesti tai tavoitteellisesti, vaan kasvisruoka on ollut luonnollinen osa arkea. Eilen mietin loppuviikon ruokia pitäen kirkkaana mielessä lihattomuuden. Yhtäkkiä en keksinyt yhtään kasvisruokaa. Mieleen nousivat vain nyhtöpossu, chili con carne ja pekoniaamiainen. Tuli vahvasti mieleen tarina kielletystä hedelmästä. Minuuttia vaille puoliyön avasimme jääkaapin ja söimme meetwurstia.

Lihattoman lokakuun startiksi keitimme tomaattista kikhernekeittoa. Ihan samaa keittoa on meillä syöty ennenkin, mutta nyt tunne oli eri. Kun aiemmin on syöty tavallista ja hyvää arkikeittoa, söimme nyt kasviskeittoa. Ehkä tämä tunne ja mieli tästä tasaantuvat; muutoin lokakuusta tulee sekä pimeä että pitkä.

****

Tomaattinen kikhernekeitto

tilkka öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
400g tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja (toki tuoreetkin käyvät)
tölkillinen vettä
n. 3 dl kypsiä kikherneitä
n. 1tl suolaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
hieman hunajaa
hieman tuoretta chiliä tai chilikastiketta
tuoretta pinaattia
tuoretta persiljaa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota silppuja kattilassa pienessä määrässä öljyä. Lisää tomaattimurska, täytä säilykepurkki vedellä ja hujauta vesi kattilaan. Lisää myös muut ainekset pinaattia ja persiljaa lukuun ottamatta. Keitä hiljaisella lämmöllä noin vartti. Lisää silputut pinaatinlehdet ja persilja. Maista ja mausta tarvittaessa.

HUOM! Voit tehdä tomaattiliemestä myös tasaisen surauttamalla maustetun liemen sauvasekoittimella ennen kikherneiden, pinaatin ja persiljan lisäystä.

****