|

Tomaattinen kikhernekeitto – lihaton lokakuu starttaa

Lihaton lokakuu on Docventuresin vastaus hoitovapaalla olevan Luonto-Liiton toiminnanjohtajan, Leo Straniuksen, haasteeseen. Ylipäälliköksi nimetyn Riku Rantalan lisäksi ruokavaliotaan ravistelee 28 000 suomalaista. Tavoitteena ei, ainakaan kaikilla, ole täysi lihattomuus saati vegaanisuus. Ideana on tarkastella lihan kulutusta, kokeilla pärjätä edes hieman vähemmällä. Kun suomalainen syö lihaa keskimäärin 200 grammaa päivässä, tekee yhden lihattoman päivän pitäminen viikossa jo noin kilon vähennyksen kuukauden lihankulutukseen. Samalla säästyy seitsemäntuhatta litraa vettä.

Me otimme haasteen vastaan silkasta mielenkiinnosta. Ruokavalion suurempaan muutokseen tai elämäntaparemonttiin meillä ei varsinaisesti ole tarvetta, mutta ruoka-asioihin tarkastelu hieman eri vinkkelistä ei tee varmasti huonoakaan. Osallistumme lihattomaan lokakuuhun myöskin hieman eri tavoin. Kotona emme laita liharuokaa ja minä vältän lihaa muissakin ruokailuolosuhteissa. Herra Kokki päätti ottaa keveämmän linjan. Töissä ja tiedossa olevilla työreissuilla hän syö sitä mitä ennenkin, mutta kotona linja on yhteinen. Maitotuotteet ja kananmunat pysyvät lokakuussakin ruokavaliossamme – ei mopolla mahdottomiin.

Aivan tavallisessakin arjessa syömme usein monta kertaa viikossa kasvisruokaa. Aiemmin sitä ei kuitenkaan ole tehty tietoisesti tai tavoitteellisesti, vaan kasvisruoka on ollut luonnollinen osa arkea. Eilen mietin loppuviikon ruokia pitäen kirkkaana mielessä lihattomuuden. Yhtäkkiä en keksinyt yhtään kasvisruokaa. Mieleen nousivat vain nyhtöpossu, chili con carne ja pekoniaamiainen. Tuli vahvasti mieleen tarina kielletystä hedelmästä. Minuuttia vaille puoliyön avasimme jääkaapin ja söimme meetwurstia.

Lihattoman lokakuun startiksi keitimme tomaattista kikhernekeittoa. Ihan samaa keittoa on meillä syöty ennenkin, mutta nyt tunne oli eri. Kun aiemmin on syöty tavallista ja hyvää arkikeittoa, söimme nyt kasviskeittoa. Ehkä tämä tunne ja mieli tästä tasaantuvat; muutoin lokakuusta tulee sekä pimeä että pitkä.

****

Tomaattinen kikhernekeitto

tilkka öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
400g tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja (toki tuoreetkin käyvät)
tölkillinen vettä
n. 3 dl kypsiä kikherneitä
n. 1tl suolaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
hieman hunajaa
hieman tuoretta chiliä tai chilikastiketta
tuoretta pinaattia
tuoretta persiljaa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota silppuja kattilassa pienessä määrässä öljyä. Lisää tomaattimurska, täytä säilykepurkki vedellä ja hujauta vesi kattilaan. Lisää myös muut ainekset pinaattia ja persiljaa lukuun ottamatta. Keitä hiljaisella lämmöllä noin vartti. Lisää silputut pinaatinlehdet ja persilja. Maista ja mausta tarvittaessa.

HUOM! Voit tehdä tomaattiliemestä myös tasaisen surauttamalla maustetun liemen sauvasekoittimella ennen kikherneiden, pinaatin ja persiljan lisäystä.

****

18 Comments

 1. Kiitos, Sofia, ihanasta kommentistasi!
  Mieli on jo tasoittunut, se oli vain yhden yön piikki 😀

  Kertomasi liharuoat kasvisruokina on varmasti aika tyypillinen tapa siirtyä pois lihasta 🙂 Onneksi kasvisruoka on on aina ollut meille yhtä arvokas, hyvä ja herkullinen ruoka kuin liharuokakin. Sitä on tehty ja syöty tekemättä asiasta numeroa itselle (tai muillekaan). Nyt kasvisruokareseptit ovat onneksi palanneet päähän, joten lokakuu tuntuu mukavalta (paitsi pimeys ja loska)!

 2. Reilu kymmenen vuotta sitten, kun jätin kertaheitolla kaiken lihan ruokavaliostani (karja, siipikarja, riista, kala…kaikki pois yhdellä iskulla), oli vaikea alkuun muistaa kasvisruokia, jotka on alunperinkin tarkoitettu kasvisruoiksi.
  Tein alkuun enimmäkseen liharuokia, joissa korvasin lihan erinäisillä soijatuotteilla. Kaikki maistui vaimeammalta ja kaipasin purutuntumaa. Sittemmin opin maustamaan soijat voimakkaammin ja paneuduin syvemmin ruokakulttuureihin, joissa kasvisruoka on valta-asemassa, kuten intialaiseen ja lähi-idän keittiöihin.

  Voin luvata, että kyllä se siitä 🙂 Nykyään en koe menettäväni mitään olemalla syömättä lihaa. Merenelävät olen lisäänyt parisen vuotta sitten takaisin ruokavaliooni ja ne ovat tuoneet sen, mitä aiemmin koin eniten kaipaavani – oman ruokakulttuurini elementit saaristosta.

  Tsemppiä tähän kuukauteen sinulle ja kaikille muille, jotka osallistuvat haasteeseen! Toivottavasti kaikki löytävät itselleen jotain uutta ja ehkä myös itsestään jotain uutta 🙂

 3. Mieli tasaantui jo!
  Kokonaan minäkään en näe tarvetta lihasta luopua, mutta mielenkiintoista tämä on. Vaikka ruokaa ajattelee tavallisestikin paljon, on erilaisesta näkökulmasta katsominen avartavaa. Meilläkin lihan syönti on vähentynyt viimeisten vuosien aikana, ilman tietoista päätöstä. Se vaan huolestuttaa, että liittyykö se ikääntymiseen? Eihän?

 4. Kiitos, keitto on kyllä hyvää (ja siihen voi lisätä chorizoa…)

 5. Melko pätevät syyt syödä lihaa nuo Berliinin ja Etelä-Ranskan reissut, kuulostaa ihanalta!

 6. Kyllä se mieli tasaantuu. Vuosi sitten vietin lihattoman maaliskuun, eikä eroa loppujen lopuksi juurikaan ajatellut. Ainoastaan raclette oli hiukan ankea ilman lihaa, mutta kyllä sekin ihan hyvälle maistui. Meilläkin syödään aika paljonkin kasvisruokaa ilman, että ajattelemme sitä sen enempää. Kokonaan en olisi lihasta valmis luopumaan, mutta olen jo pari vuotta vähentänyt sen syömistä.

 7. Herkullisen näköistä! Meillä kyllä mokoma lihattomuus nostaisi pienen kapinan…

 8. Pitää yrittää tsempata tämän lihattomuuden kanssa aina kun pystyy. Työmatkat Berliiniin ja Etelä-Ranskaan horjuttaa arkea varmasti lihalliseen suuntaan juuri nyt lokakuussa, mutta pitää sitten paikkailla vielä marraskuussakin 😉

 9. Hyvin näyttää lähtevän käyntiin.. En ole projektissa mukana, mutta tuota soppaa söisin koska tahansa!

 10. Taatusti ehtii mukaan ja vaikka ei ehtisikään niin tavoite lienee toteutunut, kun asiaa pohtii, näin ajattelisin!

 11. Muistan kun teininä oli jalka pitkään paketissa, teki aivan mielettömästi mieli juoksemaan Puijon portaita, vaikka ne muuten olivatkin täyttä tuskaa 🙂

  Huvituin omasta reaktiostani tuossa reseptiasiassa, sillä en todellakaan ole mikään kasvisten karttaja, päinvastoin.

 12. Docventuresin miesten pointtina onkin asioiden tarkastelu ei tiukkapipoisuus – hyvä niin. Tunnontuskia ei kannata kantaa 🙂

 13. Hyvällä mielellä mennään, minusta tämä on lähinnä mielenkiintoista ja hauskaa 🙂

 14. Minäkin mietin mukaan lähtemistä, mutta en ole työkiireiltäni ehtinyt miettiä ruokalistaa kasvispainotteiseksi. Ehkä ensi viikolla ehtii vielä mukaan 😉 Syön kyllä normaalistikin aika kasvispainotteisesti ja suosin enemmän kalaa kuin lihaa ja tietysti nyt syksyllä sieniä. Mutta juuri tällä viikolla ruokalistaan eksyi poronkäristys ja lampaan potkat…

 15. Se on jännä miten mieli alkaa heti halajamaan älyttömästi sitä, mitä ilman on edes hetken päättänyt olla. Maukasta lokakuuta! Voitais yrittää itsekin, mutta ilman ehdottomuutta 😉

 16. Mulla on aivan omantunnontuskia, kun tämä juttu on mennyt vähän ohi. No jospa yritän edes vähentää. Itteasiassa kokonaiskieltämys luultavasti vain johtais mullakin pakkomielteisiin lihanahmimissesiioihin keskelläyötä tms….

 17. Hyvä juttu tämä haaste! Onnea matkaan, minä en harkinnutkaan, kun olen juuri lähdössä reissuun, eikä voi ottaa mitään omaehtoisia rajoituksia ruokanautintoihin:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.