Tuorepuolukkamehu

Tuorepuolukkamehu on parasta, mitä puolukasta voi tehdä. Mehu on raikasta, sopivasti kirpeää ja virkistävää. Mehun ohjeen minulle on antanut Vanhamamma. Kun soitin muorille, kuten hän itse itseään tituleeraa, tarkistaakseni sokerin määrää, muistutti hän keittiöilon perusasiasta: ”Ei se, Hanni, ole niin nökönuukaa. Jos laitat sokeria enemmän, saat makkeempaa, jos vähemmän, saat kiipeempää. Hyvvää se on kuitenkin.”

Soveltaminen taitaa kulkea suvussa. Meidän suvussa sovelletaan muuten myös keittiövälineissä. Kuka arvaa, mikä väline yllä olevassa kuvassa on? Se on erityisen kätevä mehun sekoittamisessa, mutta alunperin sillä on tehty jotain aivan muuta.

****

Tuorepuolukkamehu

5 litraa puolukoita
3 litraa vettä
50g viinihappoa
sokeria 500-750g per mehulitra

Survo puolukat, vesi ja viinihappo karkeaksi mössöksi ja anna seistä vuorokausi. Laske juoma mehumaijan läpi, sokeroi ja pullota.

****

Yllä on alkuperäinen Vanhanmamman resepti. Soveltamisesta puheen ollen survoin mehua varten noin kahdeksan litraa puolukoita, joista iso kiitos metsässä möyrineille vanhemmilleni, ja neljä litraa vettä. Viinihapon määrää en säätänyt, sokeria laitoin 500g/litra. Mehua tuli kuusi litraa.

10 Comments

 1. Minusta tuollainen uusiokäyttö on vaan hieno juttu, vaikkei sitä aina tosiaankaan kannata julistaa millä vempaimella hämmentelee:)

 2. Jep. Nappiin meni. Kyllä se gynepuolen vekotin on. Minähän sanoin, että alkaa kierrättämisen raja olla näillä holleilla…

 3. No niin, kerro nyt jo uteliaisuudesta halkeavalle, että mikä kapistus tuo on? Ei kai mikään gynen väline sentään…

 4. Sanoisin, että tässä alkaa olla kierrätyksen raja hyyyyyvin lähellä 😉

 5. Tiedän myöskin (neuvolassa työskennelleenä), mikä kapistus kyseessä 🙂 Kierrätys kunniaan!

 6. Puolukkatuoremehu on minun herkkua ja Vanhanmamman ohjeella olen useasti sitä tehnyt ja laittanut sokeria paljon:)Nykyään en enää kehtaa, kun en ite voi juoda..Laiska kun olen. Mä tiedän mikä toi vempele on… Se on aivan loistava mehun sekottaja:)Se mitä sillä aiemmin on tehty… taidan jättää muitten arveltavaks ettei mene mehuhalut;)

 7. Minä teen puolukkajäätelön aina suunnilleen tuolla ohjeella: Puolukkajäätelö

  Se onnistuu ilman jäätelökonettakin, minulla on sellainen perus-Phillips, joka toimii sekin.

 8. Olen samaa mieltä – puolukasta saa vaikka mitä älyhyvää. Puolukkajäätelöä olen syönyt kerran Turussa ravintola Sergiossa ja se oli huippua. Taas olis jätskikoneelle käyttöä 🙂

 9. Meillä äiti teki aina viinihapolla puolukkamehun. Minä tein tänä vuonna yhden maijallisen höyrymehua, ja taidan olla sitä mieltä, että höyrymehu on parempaa kuin viinihapolla tehty tuoremehu. Mutta makuasioistahan ei voi kiistellä, kuten ei siitäkään, että puolukkajäätelö on parasta mitä puolukasta voi tehdä 😉 Tosin se on niin ylivoimainen lempimarjani, että siitä voi tehdä vaikka mitä hyvää, kunhan sitä vaan saa riittävästi (tänä vuonna oli hyvä vuosi, ei hätää).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.