Tuorepuolukkamehu

Tuorepuolukkamehu on parasta, mitä puolukasta voi tehdä. Mehu on raikasta, sopivasti kirpeää ja virkistävää. Mehun ohjeen minulle on antanut Vanhamamma. Kun soitin muorille, kuten hän itse itseään tituleeraa, tarkistaakseni sokerin määrää, muistutti hän keittiöilon perusasiasta: ”Ei se, Hanni, ole niin nökönuukaa. Jos laitat sokeria enemmän, saat makkeempaa, jos vähemmän, saat kiipeempää. Hyvvää se on kuitenkin.”

Soveltaminen taitaa kulkea suvussa. Meidän suvussa sovelletaan muuten myös keittiövälineissä. Kuka arvaa, mikä väline yllä olevassa kuvassa on? Se on erityisen kätevä mehun sekoittamisessa, mutta alunperin sillä on tehty jotain aivan muuta.

****

Tuorepuolukkamehu

5 litraa puolukoita
3 litraa vettä
50g viinihappoa
sokeria 500-750g per mehulitra

Survo puolukat, vesi ja viinihappo karkeaksi mössöksi ja anna seistä vuorokausi. Laske juoma mehumaijan läpi, sokeroi ja pullota.

****

Yllä on alkuperäinen Vanhanmamman resepti. Soveltamisesta puheen ollen survoin mehua varten noin kahdeksan litraa puolukoita, joista iso kiitos metsässä möyrineille vanhemmilleni, ja neljä litraa vettä. Viinihapon määrää en säätänyt, sokeria laitoin 500g/litra. Mehua tuli kuusi litraa.