|

Puolukkajäätelö & suolakaramellikastike

Puolukka ja suolakaramellikastike on yhdistelmä, joka hurmaa aina vaan. Puolukka kaipaa parikseen makeutta, jota karamellikastikkeessa riittää, ja kastike puolestaan haluaa seurakseen raikkautta – win-win. Ripaus suolaa tekee makuparille taikojaan: se avaa makuja ja sitoo niitä yhteen. 

Puolukkajäätelön pohjana on se kahden raaka-aineen jäätelö, jolla handlasin käytännössä koko kesän jälkkärit. Oreo-jäätelöstä tykkäsivät kaikki ja ystäväperheen lasten kehittämä sitruunainen kirsikkajäätelö on kuin kesä purkissa. Puolukka sopii jäätelön mauksi suorastaan erinomaisesti. Sen happamuus oikaisee ainakin aikuisia viehättävästi jäätelön varsin tiukkaa makeuskurvia, mikä tosin paikataan sitten sillä kinuskisella kastikkeella.

Kaadoin jäätelömassa jäätymään kakkuvuokaan, koska se oli ensimmäinen astia, joka katastrofi-kaapista tipahti käsiini. Ja jäätelöstä tuli kaunis kuin kakku! En malttanut olla kuvaamatta jäätelöä kakkumaisena, vaikka reunat ovatkin tuollaiset kotikutoisen ryppyiset, mutta yhtä hyvin jäätelön voi tarjota palloina annosmaljoissa.

Karamellikastikkeen kanssa voi joko oikaista (ohje alla) tai tehdä sen itse. Vaivassa on vähän eroa, mutta niin on tietysti maussakin. Suosittelen joskus testaamaan itse tehtyä suolakaramellikastiketta, lupaan sen olevan kaikkien mutkien arvoista.

 

Resepti

 

 

 

Puolukkajäätelö ja suolakaramellikastike

6–8 annosta

jäätelö
1 prk (n. 400 g) makeutettua kondesoitua maitoa
3 dl kuohukermaa
1 litra puolukoita (5 dl puolukkasurvosta)

suolakaramellikastike
1 prk (n. 400 g) karamellisoitua maitoa
1 tl merisuolaa

Survo puolukat sauvasekoittimella. Paseeraa siivilässä halutessasi. Sekoita kondensoitu maito pehmeäksi vaahdotettuun kermaan. Lisää puolukat ja sekoita. Kaada rasiaan tai irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja jäädytä pakastimessa vähintään neljä tuntia, mielellään pidempään.

Kaada karamellisoitu maito kattilaan. Lämmitä matalalla lämmöllä. Lisää suola ja sekoita.

Ota jäätelö sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile lämpimän tai kylmän karamellikastikkeen kanssa.

_____