• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Säilöntä

Uunissa umpiointi

Umpiointi on loistava tapa säilöä kauden satoa. Nämä umpiointiohjeet ovat helppoja ja varmoja.

Syksyn sienisesonki ja umpiointi kuuluvat yhteen. Umpioimalla suolasienet nimittäin saa säilöön kaikkein varmiten ja kaikkein helpoiten: umpioidut sienet säilyvät todella pitkään, eikä suolaa tarvitse käyttää kilokaupalla – välttämättä ei lainkaan. Voit myös umpioida omenalohkoja tai esimerkiksi muutoin huonosti säilyviä vähäsokerisia hilloja.

Umpioinnin voi tehdä kahdella tapaa: kattilassa tai uunissa. Aiemmin olen kirjoittanut vedessä tehtävästä umpioinnista. Nyt kerron ehkä vielä helpommasta säilöntätavasta eli uunissa umpioinnista.

Uunissa tapahtuvan umpioinnin mekanismi on sama kuin vesiumpioinnissakin: lämpö tuhoaa haitalliset bakteerit ja purkkiin jäähtyessä syntyvä alipaine muodostaa purkkiin umpion. Ja näin purkissa olevat sienet – tai vaikka omenalohkot – säilyvät erinomaisesti.

Minä käytän umpiointia ensisijaisesti suolasienien eli pääasiassa rouskujen säilömiseen. Tosin tuskin voin vastustaa kotimaisia omenoita – taidan siis umpioida myös omppulohkoja. Toinen ihana tapa säilöä omenoita on maailman helpoin ja paras kinuskinen uuniomenahillo.

Näin umpiointi onnistuu uunissa 

  • Pese lasipurkit ja kannet
  • Jos säilöt sieniä, esikäsittele ne (ryöppäys, huuhtelu) ja purista liika vesi pois
  • Täytä purkit aivan täyteen (lisää noin 1 tl suolaa sienien päälle keskikokoiseen purkkiin)
  • Sulje purkit
  • Nosta suljetut purkit kylmään uuniin ja aseta lämpötila 120 asteeseen
  • Aseta kello hälyttämään kahden tunnin päähän – purkit saavat olla uunissa koko ajan
  • Sammuta uuni ja anna purkkien jäähtyä uunissa. Purkit umpioituvat jäähtyessään
  • Varmista, että kansien keskiosa on painunut alas
  • Säilyä purkit mieluiten viileässä

Seuraa Kokit ja potit -ruokablogia myös Pinterestissä!


3 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Rahkasämpylät
Next Post: Nopea arkiruoka: Sienipestopasta »

Reader Interactions

Comments

  1. Anonyymi says

    28.9.2017 at 12:21

    Käytät ilmeisesti "normaajeja"lasipurkkeja joissa kansi kierretään kiinni. Entä jos kannen ruuvaa liian tiukkaan ja ilma ei pääse purkista sen kuumentuessa.

    Eikö koskaa ole kenellekkään käynyt niin että purkki räjähtää?

    Reply
  2. Hannele says

    14.9.2017 at 21:00

    Suosittelen kyllä vahvasti umpiointia suolasienten säilömiseen. Lopputulos on samanlainen, mutta liottamisen vaiva jää pois, eikä homeesta ole haittaa, kunhan muistaa vaan varmistaa, että kannen keskiosa on alhaalla – se on merkki umpioitumisesta. Keskikokoiseen purkkiin noin 1 tl suolaa on aika hyvä määrä. Usein suolaus onnistuu niin, ettei liotusta tai lisäsuolaa sienisalaattiin tarvitse lainkaan.

    Reply
  3. Unknown says

    12.9.2017 at 14:57

    Alkoipa kiinnostaa, koska suolasieneni ovat monesti homehtuneet, vieläpä eri tavoilla tehtynä, en tiedä mikä rähmäkäpälä oikein olen. Lisäksi hiukan vähempi suola houkuttaisi. Voitko kertoa, onko lopputulos rakenteeltaan ja maultaan jotakuinkin samanlainen kuin ilman umpiointia?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.