|

Varhaiskaalia ja katkarapuja kookosmaidossa

Lehdet ja blogit pullistelevat kevättä. Useimmissa ruokajutuissa sana kevät on kylläkin korvattu sanalla parsa. Sama asia. Toinen synonyymi keväälle on varhaiskaali. Tänä keväänä olen takertunut tavallistakin tiukemmin ruokamaailman kevääseen, sillä meillä tarvotaan edelleen lumessa. Vappuna istutaan terassilla (toppatakeissa) vain, jos kinoksille näytetään rautalapion, petkeleen ja kangen rautaista voimaa. Kasvihuoneelle tien jo raivasin, tärkeimmät asiat ensin.

Kookosmaidossa haudutettu varhaiskaali maistui sekä keväälle että kaukomaille. Molemmat kelpaisivat minulle juuri nyt.

****

Varhaiskaalia ja katkarapuja kookosmaidossa

1 pienehkö varhaiskaali
4 dl kookosmaitoa
1-2 valkosipulinkynttä
1/2-1 chilinpalko (meillä viime kesän kuivattua satoa)
suolaa
loraus öljyä

180-200g katkarapuja
kalakastiketta tai soijaa

Puolita kaali ja poista kova kanta. Siivuta kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, pieni myös chili. Kuumenna pannulla tai wokissa öljyä ja paista parisen minuuttia öljyssä valkosipuli- ja chilisilppua. Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kaalisuikaleet ja anna kiehahtaa. Vähennä sitten lämpöä ja hauduta hiljalleen 15-20 minuuttia eli kunnes kaali on hieman kypsynyt mutta on vielä suussa rapsahtelevaa.

Sulata tarvittaessa katkaravut kaalin hautuessa. Lisää ravut pannulle vasta kypsennyksen lopussa ja sekoita. Lisää suolaa. Anna rapujen lämmetä muutama minuutti. Voit maustaa padan kalakastikkeella ja/tai soijalla joko valmiiksi tai laittaa ne pöytämausteeksi, jolloin jokainen saa maustaa kaalinsa makunsa mukaan. Tarjoa kaalihauduke riisin kanssa.

****

10 Comments

  1. Totta, Markus! Ja mekin ollaan vasta Suomen puolessa välissä. Mutta on se luonto ihmeellinen: parissa päivässä lumet ovat sulaneet liki täysin (kasoja lukuun ottamatta), jihuu, joten pian päästään täälläkin tositoimiin!

  2. Suomi on iso maa. Kehä ykkösen tuntumassa on jo palsta käännetty ja lannat levitetty. Niin ja otsa poltettu auringossa samaan syssyyn.

  3. Riikka, tuolla FBn puolella yksi lukija oli tirauttanut pataan limeä – toimii taatusti!

  4. Come on, Camppis! Kaali on liian hyvää käytettäväksi vain kerran vuodessa. Kaali on loistavaa esim. kesäwokissa ja salaatissa ja vaikka missä. Ei sillä, kääryleet on herkkua!

  5. Hyvä idea! Minä en tee kaaliruokia kuin oikeastaan kerran vuodessa, loppukesästä askartelen kääryleitä. Mutta tämä ohje näytti niin herkulta, että pitää kyllä kokeilla!

  6. Mmmm… jos en olisi juuri syönyt niin olisi tullut nälkä. Varhaiskaalia ei ole tullut kaupassa vastaan, parsaa on kyllä hienot valikoimat. Pitääkin huomenna katsoa kaalin tarjonta, muita aineksia löytyy…

  7. Mainio resepti! Varhaiskaali on ihan mahtavaa… Menee kokeiluun jahka saan ravut haettua, kaalia on jo!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.