| | |

Viininlehtikääryleet

Olen haaveillut tekeväni itse viininlehtikääryleitä yhtä kauan kuin kasvihuoneessa on kasvaa tohottanut viiniköynnös. Juhannuksen kunniaksi ryhdyin viimein toimeen napsimalla rehottavasta köynnöksestä lehtiä. Samalla huomasin pölyttäjän pörräävän viinin kukissa. Syksyllä poljetaan ehkä viiniä (hah).

Kääryleistä tuli aivan ykköshyviä. Tsatsikin kanssa syötynä ihan huippuja. Luulen, että erinomaisen rakenteen ja sopivan paistotuloksen salaisuus oli kääryleiden päälle viimetingassa haetut ja levitetyt lehdet. Ilman suojalehtiä kääryleet olisivat taatusti kuivuneet, sillä suojalehdet tulivat uunista käpristyneinä ja nahistuneina, vaikka tiiviin folion alla uunissa muhivatkin.

****

 

Viininlehtikääryleet

Itse tehnyt viininlehtykääryleet ovat taivaallisen hyviä. Kokeile!
Esivalmistelu1 hr
Kypsennys1 hr
Annokset: 8

Raaka-aineet

  • 30-40 viininlehteä tuoreita tai säilöttyjä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 2 dl riisiä
  • dl vettä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 tl suolaa
  • pari kolme kourallista tuoreita yrttejä: tilliä, minttua, persiljaa
  • 1 dl oliiviöljyä (½dl + ½dl)
  • 2 dl vettä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • viininlehtiä kääryleiden suojaksi paiston ajaksi

Tee näin

  • Silppua sipuli ihan pieneksi ja kuullota sipuli kattilassa pienessä määrässä öljyä.
  • Lisää riisi, sekoita.
  • Kaada joukkoon vesi, puolikkaan sitruunan mehu ja suola.
  • Anna hautua hiljaisella lämmöllä kunnes riisit ovat kypsiä. Sekoittele välillä.
  • Hienonna yrtit ja sekoita riisin joukkoon.
  • Jos käytät tuoreita viininlehtiä, huuhtele ne ja ryöppää parisen minuuttia väljässä, kiehuvassa vedessä. Jos käytät säilöttyjä lehtiä, huuhtele ne huolellisesti liiasta suolasta. Valuta lehdet kuiviksi.
  • Irrottele lehdet varovasti toisistaan ja annostele täytettä noin ruokalusikallinen per lehti.
  • Käännä ensin sivusiivekkeet täytteen päälle ja rullaa sitten kääryleeksi.
  • Lado kääröt öljyttyyn uunivuokaan vieri viereen saumapuoli alaspäin.
  • Sudi kääryleet öljyllä (1/2 dl).
  • Sekoita 1/2 dl öljyä, vesi ja puolikkaan sitruunan mehu ja kaada vuokaan.
  • Laita kääryleiden päälle ylimääräisiä viininlehtiä suojaksi. Lehtikerroksia voi olla pari kolmekin, jos lehtiä riittää.
  • Laita vielä folio tiiviisti vuoan päälle.
  • Paista uunin keskitasolla (175 astetta) noin tunti.
  • Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.

Similar Posts

9 Comments

  1. Tuhannet kiitokset vinkistä ja terveisiä Turkkiin! Eli ymmärsinkö oikein, että päällyslehtien päälle laitetaan kivet. Tarvitseekohan sitten foliota lainkaan?

  2. Heippa! Perinteisesti turkissa me käytämme dolmaa tehdessämme päällä painona erittäin ohuita mutta leveitä kiviä (puhdistettuja tietenkin) jotta kaikki pysyvät kasassa. Etelän matkalle lähtiessä kyseenlaisia kiviä voi poimia rannalta 🙂

  3. Tervehdys Tapsalle!
    Ehkä suojaavien lehtien tilalle voisi kokeilla kasteltua voipaperia. Sitten vielä vuoan päälle folio.

  4. Mitenkäs, otti ja tuota, kun ei noita viininlehtiä niin hirveästi ole, niin voiko ihan foliolla peitellä noita kääryleitä, kysyn vaan?
    chef Tapsa

  5. Suomalainen versio mustaherukkalehdillä kuulostaa kyllä hyvältä, toimisi varmasti!

  6. Ihanalta kuulostaa.
    Luuletko että mustaherukan lehdet toimisi tässä? Maku tietty "vähän" eri mutta ainahan kokeilla voi 😉

  7. Tullaan:)ja kyllä, kirotkaa kaikki jotka tätä luette tuo E330. Jos Facebookkiin perustettas ryhmä "hävittäkää E330 planeetalta nimeltä Maa", lupaan liittyä Facebookkiin heti sinä päivänä!!!!:)Johanna

  8. Kirottu E330!

    Johanna, jos teen kääryleitä, tuletteko tänne? 🙂

  9. nam, näitä minä haluisin!!!! Ei sitruunahappoa,niin kuin jokaisessa kaupan tarjoamassa herkussa. Kukahan niitä tekis…..? Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating