• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Suupalat & naposteltavat

Viininlehtikääryleet

Olen haaveillut tekeväni itse viininlehtikääryleitä yhtä kauan kuin kasvihuoneessa on kasvaa tohottanut viiniköynnös. Juhannuksen kunniaksi ryhdyin viimein toimeen napsimalla rehottavasta köynnöksestä lehtiä. Samalla huomasin pölyttäjän pörräävän viinin kukissa. Syksyllä poljetaan ehkä viiniä (hah).

Kääryleistä tuli aivan ykköshyviä. Tsatsikin kanssa syötynä ihan huippuja. Luulen, että erinomaisen rakenteen ja sopivan paistotuloksen salaisuus oli kääryleiden päälle viimetingassa haetut ja levitetyt lehdet. Ilman suojalehtiä kääryleet olisivat taatusti kuivuneet, sillä suojalehdet tulivat uunista käpristyneinä ja nahistuneina, vaikka tiiviin folion alla uunissa muhivatkin.

****

 

Viininlehtikääryleet

Itse tehnyt viininlehtykääryleet ovat taivaallisen hyviä. Kokeile!
Esivalmistelu1 hr
Kypsennys1 hr
Annokset: 8

Raaka-aineet

  • 30-40 viininlehteä tuoreita tai säilöttyjä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 2 dl riisiä
  • 3½ dl vettä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 tl suolaa
  • pari kolme kourallista tuoreita yrttejä: tilliä, minttua, persiljaa
  • 1 dl oliiviöljyä (½dl + ½dl)
  • 2 dl vettä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • viininlehtiä kääryleiden suojaksi paiston ajaksi

Tee näin

  • Silppua sipuli ihan pieneksi ja kuullota sipuli kattilassa pienessä määrässä öljyä.
  • Lisää riisi, sekoita.
  • Kaada joukkoon vesi, puolikkaan sitruunan mehu ja suola.
  • Anna hautua hiljaisella lämmöllä kunnes riisit ovat kypsiä. Sekoittele välillä.
  • Hienonna yrtit ja sekoita riisin joukkoon.
  • Jos käytät tuoreita viininlehtiä, huuhtele ne ja ryöppää parisen minuuttia väljässä, kiehuvassa vedessä. Jos käytät säilöttyjä lehtiä, huuhtele ne huolellisesti liiasta suolasta. Valuta lehdet kuiviksi.
  • Irrottele lehdet varovasti toisistaan ja annostele täytettä noin ruokalusikallinen per lehti.
  • Käännä ensin sivusiivekkeet täytteen päälle ja rullaa sitten kääryleeksi.
  • Lado kääröt öljyttyyn uunivuokaan vieri viereen saumapuoli alaspäin.
  • Sudi kääryleet öljyllä (1/2 dl).
  • Sekoita 1/2 dl öljyä, vesi ja puolikkaan sitruunan mehu ja kaada vuokaan.
  • Laita kääryleiden päälle ylimääräisiä viininlehtiä suojaksi. Lehtikerroksia voi olla pari kolmekin, jos lehtiä riittää.
  • Laita vielä folio tiiviisti vuoan päälle.
  • Paista uunin keskitasolla (175 astetta) noin tunti.
  • Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.


9 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Tipe tipe tippukastelujärjestelmä
Next Post: Pippurinen riimihärkä »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    28.9.2013 at 08:31

    Tuhannet kiitokset vinkistä ja terveisiä Turkkiin! Eli ymmärsinkö oikein, että päällyslehtien päälle laitetaan kivet. Tarvitseekohan sitten foliota lainkaan?

    Reply
  2. Anonyymi says

    28.9.2013 at 07:45

    Heippa! Perinteisesti turkissa me käytämme dolmaa tehdessämme päällä painona erittäin ohuita mutta leveitä kiviä (puhdistettuja tietenkin) jotta kaikki pysyvät kasassa. Etelän matkalle lähtiessä kyseenlaisia kiviä voi poimia rannalta 🙂

    Reply
  3. Hannele says

    14.1.2012 at 16:43

    Tervehdys Tapsalle!
    Ehkä suojaavien lehtien tilalle voisi kokeilla kasteltua voipaperia. Sitten vielä vuoan päälle folio.

    Reply
  4. chef Tapsa says

    14.1.2012 at 12:00

    Mitenkäs, otti ja tuota, kun ei noita viininlehtiä niin hirveästi ole, niin voiko ihan foliolla peitellä noita kääryleitä, kysyn vaan?
    chef Tapsa

    Reply
  5. Hannele says

    27.6.2011 at 04:48

    Suomalainen versio mustaherukkalehdillä kuulostaa kyllä hyvältä, toimisi varmasti!

    Reply
  6. statisti says

    26.6.2011 at 21:37

    Ihanalta kuulostaa.
    Luuletko että mustaherukan lehdet toimisi tässä? Maku tietty "vähän" eri mutta ainahan kokeilla voi 😉

    Reply
  7. Anonyymi says

    26.6.2011 at 17:38

    Tullaan:)ja kyllä, kirotkaa kaikki jotka tätä luette tuo E330. Jos Facebookkiin perustettas ryhmä "hävittäkää E330 planeetalta nimeltä Maa", lupaan liittyä Facebookkiin heti sinä päivänä!!!!:)Johanna

    Reply
  8. Hannele says

    26.6.2011 at 15:08

    Kirottu E330!

    Johanna, jos teen kääryleitä, tuletteko tänne? 🙂

    Reply
  9. Anonyymi says

    26.6.2011 at 13:55

    nam, näitä minä haluisin!!!! Ei sitruunahappoa,niin kuin jokaisessa kaupan tarjoamassa herkussa. Kukahan niitä tekis…..? Johanna

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.