Tipe tipe tippukastelujärjestelmä

Tippukastelujärjestelmä on kuulkaas ihan mahtava juttu. Järjestelmä on hyvin yksinkertainen ja helppo, varma ja toimiva. Meillä tippukastelu hoitaa kasvihuoneen kasvien vedensaannin mutta yhtälailla sen voi viritellä vaikka kasvimaalle tai purkkipuutarhaan.

Humanistin on hieman hankala ymmärtää, miten keraaminen, vedellä täytettävä tötterö ja pari letkua yhdistettyinä vesiastiaan voivat oikeasti toimia siten, että kasvi saa vettä riittävästi mutta vain tarvittaessa. Mutta en minä toisaalta ymmärrä miten nettiäkään voi olla tai kuinka ääni voi siirtyä kapulasta toiseen.

Homma toimii jokseenkin niin, että hieman multapintaa korkeammalla olevasta isosta vesiastiasta lähtee paksumpi vesiletku, josta haarautuu ohuempia letkuja. Ohuet letkut kulkevat keraamisen tötterön yläosan läpi, jonka ruuvia kiertämällä veden saantia voi säädellä kasvin juomaominaisuuksien mukaan. Tiputtelulla on jotain tekemistä imujännityksen ja alipaineen kanssa – no, pääasia että tiputtaa.

Kätevää on myös se, että tarhuri voi lähteä lomallekin ilman huolta. Jos astian vesimäärä ei riitä koko loman ajaksi, on apuvoimat helppo ohjeistaa vain täyttämään isoa vesiastiaa. Periaatteessa jollain paineensäätäjällä(?) järjestelmän voi liittää suoraan myös hanaan, mutta hanan täytyy tietysti olla koko ajan auki ja se on vähän arveluttavaa.

Lisää tietoa meidän käyttämästä järjestelmästä löydät täältä.

4 Comments

  1. Tusla, isäukot on ihania 🙂

    Campasimpukka, Biolanin sydeemi vaikuttaa kätevältä. Hyvä, että toimii!

    Johanna, terveisiä vaan länsirajalta, hyvin on taivaallinen kastelujärjestelmä toiminut täälläkin. Viime kesän kelejä odotellessa.

  2. Tuo on oikeesti tosi hyvä systeemi kasvihuoneessa. Mutta kun sellaista ei (vielä) omista, ei tarvitse kastelujärjestelmästäkään huolehtia. Nimittäin ainakin iloisessa Itä-Suomessa näin kesälomavikkoina luontoäidin oma kastelujärjestelmä toimii täysin moitteettomasti ja se ei olekaan mikään tipetipe-jutska. Se järjestelmä antaa tulla vettä sellaisella antaumuksella, että tämmöstä puutarharinsessaa hirvittää. Mutta kastelusta ei tarvitse huolta kantaa, eikä ämpäreitä täytellä, lupasi foreca mitä tahansa:)Johanna

  3. Kuulostaa juuri sellaiselta, että minulle saisi selittää sen seitsemän kertaa ja lopuksi sanoa, ettei haittaa, etten ymmärrä, kunhan uskon:)) Meillä on niitä Biolanin muovilaatikoita, joissa on iso vesisäiliö, sen päälle tulee kasvusäkki ja säiliöstä putkia pitkin vesi nousee säkkiin. No, sen periaatteen ymmärsin, kun minulle näytettiin:) Tuntuvat toimivan, voi kuulema olla viikonkin pois ja tomaateilla riittää juotavaa.

  4. Meil on toi sama kasvihuoneessa. Mä niin rakastan sitä. Ja meidän kasvit kans. Ainoastaan se vesipöntön täyttäminen on vähän työlästä. Mutta siihenkin on nyt kuulemma kehitetty joku vempele isäukon toimesta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.