I love pesto!
Basilikat ovat kasvaneet yhtäkkiä niin valtaviksi puskiksi, että satoa saa ja pitää kerätä jo ihan reilulla kädellä. Päätin laittaa maut talteen ja avata säilöntäkauden tekemällä pestoa pakkaseen. Pesto on aivan ykkösherkku paitsi pastan kanssa, myös toastien, tomaatti-mozzarella salaatin ja lihan kastikkeena.
Ohjeen otin Reseptitaivaan Italia-osastolta. Noudatin ohjetta melkein tarkalleen lisäten vain yhden valkosipulinkynnen ja puolikkaan ruokalusikallisen sitruunamehua. Basilikaa laitoin ehkä kolmanneksen enemmän kuin ohjeessa. Ensin tuntui, että suolan määrä on liian suuri. Mutta kun pestoa söi pastaan sekoitettuna, oli suolakin kohdallaan.
Pakastin ison osan pestosta sydämenmuotoisiin jääpalamuotteihin – aika hurmaavia, eikö totta?
****
Pesto
1 dl pinjansiemeniä
2-3 ruukkua basilikaa (älä nuukaile; mitä enemmän, sitä parempi)
2dl parmesanraastetta
1-2 valkosipulinkynttä
1½ tl suolaa
½ tl sokeria
1-1½ rkl sitruunamehua (voi korvata vaalealla balsamicolla tai esimerkiksi hunajaviinietikalla)
1 tl mustapippurirouhetta
1½ dl (oliivi)öljyä
Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla ja kuumalla pannulla. Kaada siemenet tehosekoittimeen/blenderiin ja surauta jauheeksi. Toki peston voi työstää myös morttelissa, jos siltä tuntuu (minusta ei sitten tuntunutkaan). Lisää basilikanlehdet, vastaraastettu parmesan sekä mausteet ja surauta taas. Lisää öljy vähitellen joko nauhana valuttaen koneen pyöriessä tai muutamassa erässä. Anna koneen käydä, kunnes pesto on tasaista.
****
Sauvajyvänen, minulla tuli pakkasta peratessa vastaan vuoden 2007 puolukoita, että semmonen pakkaspirkko täällä päässä.
Mutta lunttasin pakasteiden oikeita säilyvyyksiä Marttojen sivuilta. Peston säilyvyyttä rajoittaa sen rasvaisuus, mutta luulisin sen säilyvän hyvinkin 3-4 kuukautta.
Kuinka pitkään pesto säilyy pakastimessa? Minä olen tähän saakka pakastanut vain hienonnettua basilikaa vesitilkassa jääpalarasioissa, mutta tosiaan, basilikahan kannattaa pakastaa valmiina pestona.
Kiitos sinulle, Helmi 🙂
Loistava idea pakastaa pestoa! Sitä tekee aina mieli läjäyttää nokare sinne tänne, mutta ei viitsi alkaa pientä määrää varten vääntämään isoa annosta, eikä aina ole aineksiakaan kasassa. Kaupan pestot taas ovat mitä ovat… Jes, olen ylimielissäni tästä! Kiitos! (:
Pakastaja-Elvi 🙂 Risto Räppääjä on niiiin hyvä.
Luumukka, vihreä on minunkin suosikki. Punaista en ole koskaan tehnyt ite, täytyy ehkä aloittaa kuivaamalla tomaatteja.
Campasimpukka, helle on pop. Mii laik.
Muuten, lueskelin jostain jonkun pakastaneen joskus (tarkkaa tieteellistä havainnointia) pestoa ilman öljyä. Voi olla että sillä tavalla pesto säilyisi pidempään. Ehkä?
Minäkin aion kokeilla tätä, tosin meillä eivät basilikat vielä ole innostuneet kovin kasvamaan. Viime kesän helleaalto tuotti aivan tolkuttoman basilikapuskan, saman toiveissa nytkin!
Pesto on parasta <3 ja nimenomaan vihreä, punaista en varmaan ole maistanutkaan.
No enpä minäkään ole tajunnut peston pakastamista kokeilla… Vaikka melkein kaikkea muuta pakastankin ja perheen kesken minut tunnetaan hieman kyseenalaisella lisänimellä pakastaja-Elvi. Tunnettu myös Risto Räppääjästä! 😀
Ollos hyveli!
Kröhöm…en ole tajunnut koskaan pakastaa pestoa. Nyt taidan tehdä sitä että saan basilikapuskan kukoistamaan. Kiitsa vinkistä!