Vuoden 2011 rikkaruo… eikun yrtti

Arktiset aromit ry on valinnut vuoden (villi)yrtiksi vuohenputken. Tuo voimakaskasvuinen rikkaruoho yrtti on monen pihan kirous kaunistus. Minä olen kovasti yrittänyt muuttaa asennettani vuohenputkea kohtaan. Ajatella, jos vaikka basilika kasvaisi yhtä valtoimenaan aidan vieressä – olisin onnesta soikea. Yrtti kun yrtti? Not.

Ehkä paras puoli tässä rehottavassa villiyrtissä on, että se ei kasva huonossa maassa tai niin meitä ainakin yritetään lohduttaa. Jos taas siinä hyvässä maassa haluaisi kasvattaa jotain muuta, vaikka perunoita, härkäpapuja ja kesäkurpitsaa, täytyy tehdä ihan älyttömästi lapio- ja kitkemispuuhaa, että vuohenputken tilalle saa edes väliaikaisesti ei niin villejä kasvustoja. Terveisin nimimerkki Kokemusta riittää, haluatko sinäkin? Minusta vuohenputkelle sopisikin paljon paremmin nimeksi vuohenjuuri, niin valtavat juurakot kasvi kasvattaa.

Nyt kun keittiöpuutarha huutaa lisää tilaa, olen taistellut vuohenputken juuriston kanssa lapio, seula ja sisu aseinani monta iltaa. Vaikka asennemuutosyrityksestä huolimatta en edelleenkään kovin paljoa tykkää vuohenputkesta (lue: vihaan edelleenkin), olen päättänyt jättää kasvihuoneen taakse kasvamaan pienen villiyrttitarhan (lue: en jaksa enää kaivaa ja kitkeä). Leikkaan jo isoksi venähtäneet kasvustot alas ja kun juurista pukkaa uutta kasvua, lupaan napsia pikkuversoja syötäväksi. Me molemmat olemme kyllä syöneet vuohenputkea ennenkin, kun äiti syötti meille monta vuotta sitten vuohenputkipiirasta. En muista miltä piiras maistui, joten ehkä täytyy ottaa uusintakierros. Jos sinulla on plakkarissa joku herkkuresepti, laita viestiä vaikka kommenttilootaan.