Mustaherukanlehtikääryleet

Nappasin parisen viikkoa sitten työreissulla matkaani Ylä-Savon kesä -lehtisen. Sisäsivuilta löytyi mielenkiintoinen juttu luonnonyrteistä. Kiuruveden pikkukaupungin lähiruoka- ja luomuinnosta, joka näkyy esimerkiksi paikallisten koulujen ruokalistalla, olen kertonutkin jo aiemmin. Samaisessa pitäjässä on lehtijutun mukaan nyt iso vaihde päällä myös luonnonyrttien hyödyntämisessä. Villiyrttien kysyntä on moninkertaistunut lyhyessä ajassa ja Savosta kuskataan luonnon antimia lähiseudun lisäksi Etelä-Suomen maatilatoreille ja pääkaupungin ravintoloihin, kuten Juureen, Oloon ja Savoyhin. Jos oikein tulkitsin, myös Kuopioon vastikään avatusta Lähiseudun aarteet -puodista voi luonnonyrttejä hankkia. Niin ja tietysti omista puskista ja lähimetsistä. Luonnonyrttejä saa kerätä jokamiehenoikeudella toistenkin maalta, kuten marjoja ja sieniä, mutta esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Lehtijutun yhteyteen oli koottu muutama Antti Ahokkaan resepti,  joista innostuin kokeilemaan mustaherukanlehtikääryleitä täytettä varioiden. Yllättävää ja hyvää!

****

Mustaherukanlehtikääryleet
10 käärylettä

10 tuoretta, nuorta mustaherukan lehteä
½ dl sitruunamehua
½ dl öljyä

n. 100g fetajuustoa
n. 1 rkl sitruunamehua
n. 1 rkl öljyä
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
puolisen desiä tuoretta oreganoa (myös minttu varmasti sopisi)

sormisuolaa
pinjansiemeniä

Nappaa mustaherukan lehdistä kannat pois ja laita ne maustumaan situunamehun ja öljyn sekoitukseen. Anna maustua puolesta tunnista tuntiin. Sipellä oregano pieneksi. Sössää haarukalla fetajuusto ja sekoita joukkoon muut aineet.

Nosta lehdet liemestä, ravistele ylimääräiset nesteet pois. Levitä lehdet alustalle ja laita sopiva nokare (esim. kukkarallinen teelusikallinen) täytettä lehdille. Taita lehden ”sivusiivet” keskelle ja kiepsauta sitten rullalle. Asettele tarjoilualautaselle, ripsi päälle sormisuolaa ja paahda halutessasi pinjansiemeniä kaveriksi.

****

Alkuperäisessä reseptissä täytteeksi laitettiin kermalla notkistettua vuohenjuustoa.

7 Comments

  1. Hyvä tietää, nyt kasvihuone ekana vuonnaan ja näin alkukesästä näyttää niin kaljulta, kun kaikki taimet ovat vielä pieniä, mutta toivottavasti loppukesästä on toisin:)

  2. Ai niin, se vielä, että viini vie ihan hulluna tilaa kasvihuoneessa. Jostain syystä ainakaan meidän yksilö ei suostu kasvamaan nätisti ja pienesti (paljolla sadolla) niinkun Keski-Euroopassa näkee.

  3. Talvehtimisen kanssa ei oo ollu mitään ongelmia, tuuria vaan. En ole suojannut tai tehnyt muitakaan taikoja. Lajike on Zilga, jonka kaiketi Etelä-Suomessa menee ihan ulkosallakin. Täältä löytyy viimesyksyistö kirjoitusta viinistä.

    Kantsii kokeilla!

  4. Oi teillä on ihan oma köynnös? Miten saat sen talvehtimaan? Meillä olisi kasvihuoneessa vielä viininmentävä kolonen, mutta ollaan vähän oltu epäileviä, että kuinka se pärjää talven yli, etenkin kun on ollut niin kylmiä talvia tässä.

  5. Herukanlehden maku on tietysti erilainen ja kun sisällä oli fetaa, ei riisiä, oli makumaailma vähän eri. Mutta fiilis oli sama!

    Tänä kesänä aion kokeilla tehdä oikeita (?) viinilehtikääryleitäkin. Pitää vain ootastella, että viini vähän rehevöityy.

  6. Oliko näissä samaa makumaailmaa, kuin Kreikassa viininlehtikääryleissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.