Guacamole

Aina oppii uutta. Luin Herra Kokin vuosia sitten lahjaksi saamaa meksikolaista keittokirjaa The Mexican Cookbook (Sue Style) ja opin, että guacamole muodostuu sanoista guaca ja mole. Sana mole tarkoittaa kastiketta ja tulee Meksikon tärkeimpiin alkuperäiskieliin kuuluvan Nahuatlin sanasta molli (suom. sekoitus). Sana guaca taas tulee espanjankielisestä sanasta acuagate (suom. avocado). Guacamole on siis avocadokastiketta – simppeliä, sanoisin.

****
Guacamole

2 kypsää avocadoa
2 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
½ tl suolaa
2 tl sitruunamehua
muutama tippa tabascoa

Kuori avocado ja pilko hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös tomaatit. yhdistä kuutiot kulhossa. Raasta tai purista kuorittu valkosipulin kynsi ja lisää avocado-tomaatti -seokseen. Mausta kastike suolalla ja sitruunamehulla. Sekoita voimakkaasti, jotta avocadojen rakenne hieman hajoaa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua.

****

Avocadokastike kuuluu meksikolaisen keittiön klassikkoihin. Resepti on yksi omista guacamolemuunnelmistamme. Tarjoa kastike dippinä nachoksille tai osana vaikkapa fajitas-ateriaa.