|

Korealaiset ribsit

Korealaiset ribsit ovat intensiivisten makujen sinfoniaa. Gochujang-chilitahna tuo kastikkeelle ennen kaikkea syvyyttä, mutta kastikkeeseen saa halutessaan tömäkän potkunkin chilitahnan määrää lisäämällä.

Kuten olen ennenkin todennut,on parhaiden ribsien salaisuus on hitaus. Jos malttia riittää, voi ribsit kypsentää kokonaan grillissä epäsuoralla lämmöllä – vinkkiä grilliribseihin kannattaa hakea Soppaa ja silmukoita -blogista; he todella tietävät mistä puhuvat. Helpoimmalla kuitenkin pääsee kolmen vaiheen taktiikalla: pitkä maustumisaika, hidas haudutus uunissa ja grillaus. Kaksi ensimmäistä vaihetta ovat valmistele & unohda -tyylin kokkausta (sopii hyvin minulle) ja vain grillaus vaatii hieman tarkkuutta.

Kuivan mausteseoksen (rub) sijaan nämä korealaiset ribsit maustuvat ennen kypsennystä kastikkeessa, jolla ne myös grillausvaiheessa valellaan, joten resepti on melko suoraviivainen. Lisäkkeenä söimmekaikkea mitä kasvimaa tarjoaa eli salaatin- ja pinaatinlehtiä sekä lehtipersiljaa ja shisoa.

Resepti

 

Koralaiset ribsit

kolmelle-neljälle

1 1/2 – 2 kg porsaan ribsejä

marinadi/maustekastike

2 valkosipulinkynttä

2x2x2 cm pala tuoretta inkivääriä

1/2 dl soijakastiketta

1/2 dl miriniä

1/2 dl Gochujang-tahnaa

1 rkl seesamöljyä

3 rkl hunajaa

2-3 rkl sokeria

Huomaa, että ribsien valmistus vie aikaa. Marinointiin tulee varata vähintään kuusi tuntia (tai yön yli), uunissa hauduttamiseen pari tuntia ja grillaamiseen vajaa puoli tuntia. Hitaasti hyvä tulee, usko vaan.

Tee marinadi ja maustekastike. Kuori ja raasta pienellä terällä valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Mittaa kulhoon kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä hetki, jotta sokeri sulaa. Maista ja lisää halutessasi hieman korealaista chilitahnaa tai makeutta.

Laita ribsit vahvaan muovipussiin tai astiaan. Lusikoi päälle noin 2/3 osaa kastikkeesta ja hiero puhtain käsin huolellisesti maustekastike lihan pintaan molemmin puolin. Laita pussi kiinni tai astian päälle tiivis folio/kelmu ja nosta jääkaappiin marinoitumaan 6-12 tunniksi.

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 120 asteeseen. Nosta ribsit uunivuokaan vieretysten ja laita vuoan päälle tiivis folio (kaksi kerrosta on hyvä ratkaisu). Tiivis folio pitää höyryt astian sisällä ja ribsit ikään kuin höyrystyvät kypsiksi pysyen hyvin mehevinä. Paista ribsejä uunissa vähintään kaksi tuntia.

Viimeistele ribsit grillissä suoralla lämmöllä (keskilämpö). Sivele kastiketta ribsien pintaan mutta varo polttamasta pintaa liiaksi. Nosta tarjoilulautaselle ja kanna heti pöytään. Nauti esimerkiksi salaatinlehtien kanssa.

_____


Lisää reseptejä herkkuribseihin:

*Maukas kuivamausteseos ribsien maustamiseen

* BBQ-kastike savustetuista tomaateista

* BBQ-kastike mangosta ja tomaatista

* BBQ-kastike mansikoista ja raparperista

ps. kaikki kolme BBQ-kastiketta toimivat hyvin edellä linkatun rubin kanssa

_____