Bibimbap – korealainen pyttipannu
Bibimbap on korealaisten oma pyttipannu. Riisi ja kasvikset ovat ruoan ydin, ja päälle laitetaan usein kananmuna. Muuten bibimbap kootaan luovalla kädellä.
Perinteisen pyttipannun tapaan bibimbapiin päätyvät edellispäivien eväät. Riisin päälle laitettiin viimeiset korealaiset lihapullat, kourallinen itusalaattiasekä nahistunut porkkana pikkelöityinä. Pinaatti, versosalaatti ja kevätsipulin varsi olivat tuoreita, ja ne raikastivat koko aterian.
Usein käytetyn paistetun kananmunan sijaan keitin suosikkini, uppomunan. Se on muuten paljon helpompi ja nopeampi homma kuin annetaan ymmärtää: keitinveteen lisätään loraus etikkaa (2–3 rkl per litra), veteen tehdään voimakas pyörre ja kuppiin valmiiksi rikottu kananmuna hujautetaan pyörteeseen. Muna saa kiehua maltillisesti poreillen noin 3–4 minuuttia.
Varsinaista kastiketta bibimbap ei kaipaa, sillä valuva keltuainen tuo kaivattua mehevyyttä. Tarvittaessa porkkanan pikkelöintilientä voi lusikoida riisin päälle.
Tässä vielä koottuna mehevän korealaiset pyttiksen salat:
- keitetty riisi
- pikapikkelöidyt juurekset (+ pikkelöintilientä kastikkeeksi)
- korealaiset lihapullat
- korealainen itusalaatti
- uppomuna
- pinaattia tai salaattia
- seesaminsiemeniä
- (kimchiä)
_____