Aallon harjalla: fuusiopiha

Fuusiopiha on uusin pihasuunnittelun muotivillitys, mikäli uskomme Uudenkaupungin kuningatarta, Nakit ja mutsi -blogin Päiviä. Ja miksipä emme uskoisi. Päivi on vakavaluontoinen yrittäjä, joka harvoin puhuu pehmoisia.

Pari viikkoa sitten Päivi esitteli ensin Instagramissa ja sitten myös blogissaan upean fuusiopiha-konseptin. Laitoin heti viestiä, että täältä pesee – Kokkipottilassa ollaan myös aallon harjalla! Tosin täytyi odottaa viikko, että talvi taipui edes vähän. Ja sitten viimeisen viikon aikana kevät onkin vaihtunut jo melkein kesäksi, joten viikko sitten otetut kuvat kertovat tarinaa paitsi fuusiopihasta myös luonnon valtavasta voimasta. Tänään otetut kuvat olisivat aika erilaisia.

Päivi määritteli fuusiopihan näin: ”Fuusiopihalla tarkoitetaan puutarhaa, jossa halutaan nauttia koko vuodenkierrosta yhtä aikaa. On palkitsevaa nauttia Suomen kaikista, upeista vuodenajoista vain yhdellä vilkaisulla.” 

Kurkataanpa lähemmin Kokkipottilan fuusiopihaa. Ylimmässä kuvassa kiteytyy fuusiopihan ydin. Lumikinokset, lehtikasa, kevään valo ja kesäinen vehreys kaikki samassa kuvassa. Upeaa! Talvi näyttäytyi vielä viime viikolla pihassa paitsi valtavina lumikinoksina (nyt jäätä on enää yhdessä pläntissä, sulanee jouluun mennessä) myös joulukuusen upeana runkona. Muutama koristekin löytyi.  

Talvi lyö kättä myös kevään kanssa. Ei sitä turhaan sanota, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Katsokaa vaikka, kuinka upeassa fuusiossa lumilapio ja perennalapio ovat. Ovat pitäneet yhtä koko talven. Ehkä bestiksiä, kuka tietää.

Alla oleva kuva on ehkä suosikkini. Kesäinen patio houkuttelee jo grillihommiin, lumikinos vielä hiihtämään. Ja kuin kirsikkana fuusiopihan päälle, lumesta löytyy myös syksyn lehti. Taidetta, sanoisin. Fuusiotaidetta.

Pakki the dog on tyytyväinen fuusiopihaansa. Kaikki riemut samassa paikassa: hankiaiskävely, lehdissä piehtarointi, maan kaivaminen ja ruohotupsujen natustelu. Täydellistä!

Toki tällaiset puhtaat, yhden vuodenajan elementit ovat myös upeita. Kukapa ei tykkäisi syksyisistä lehtielementeistä keväällä! Sikäli harmittaa, että lehtikasa ei ole älynnyt hävitä talven aikana. Lumen alla olisi ihan hyvin voinut tehdä katoamistempun kenenkään huomaamatta (puff!). Kasa viihtyy selvästi fuusiopihalla mainiosti – luultavasti syksyyn saakka.

Olen myös aika vaikuttunut, että osa puutarhatyökaluista haluavat nauttia kaikista vuodenajoista. Alla olevat kaunokaiset ovat keränneet katseita syksystä saakka. Talvella niitä kutsutaan talventörröttäjiksi, keväästä syksyyn puutarhatyökaluiksi. Toimivat mainiosti molemmissa rooleissaan.

Puhtaasti kesäisiä elementtejä oli viikko sitten pihalta hieman haastava löytää. Kesä on selvästi hieman ujompi tapaus, keikailee mielummin vähän muiden varjossa. Mutta tarkasti katsomalla timjami näytti ja tuoksui aivan kesältä. Myös linnunpönttö kertoo kesän läsnäolosta fuusiopihassa: siellä tehdään selvästi poikastaikoja.

Fuusioajattelu yltää Päivin kotikontujen tapaan myös meillä sisälle saakka. Erityisen taitava on olohuoneen matto, joka kätkee karvaansa kätevästi joulukuusenneulaset, kevään kuran, kesäiset ruohonkorret ja syksyn mudan. Fuusiomatto best, sanon vaan!

Hauskaa viikonloppua! Toivottavasti kesän aikana tarjolla on vähän myös sitä keittiötarhaa, sitä en suostu fuusioinnostuksessani unohtamaan.

2 Comments

  1. Sillai fuusiopiha on hassu, että sen kausi on aika lyhyt. Se on vähän kuin pihojen parsa.

  2. Hei jes! Aivan ilahduttavan ihana fuusiopiha! Näin se vaan tämäkin trendi valtaa pihat pohjoisesta etelään! ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.