| |

Äyriäispaella

Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä K-Supermarketin kanssa.


Paella on kesäruokien klassikko. Mutta kun sitä tekee talvella, tulee aivan erityisen virkistynyt olo. Vähän kuin kävisi kesässä kylässä.

Äyriäispaella

Kesä on kuulkaa ihan kulman takana. Helmikuun aikana, neljässä vilahtavassa viikossa valon lisääntyy jättiläisen loikilla. Ei enää mitään hiirentipsutusta vaan kunnon kirmaisuja kohti kesää – tai jos vähän malttaisin, ja odottaisin ensin kuitenkin kevättä.

Paella on aina ollut minulle kesäruoka. Useimmiten olen tehnyt sitä ulkona, joskus toppatakissa, joskus bikineissä. Joskus paella on siirtynyt sisälle kesken kokkailun, kun sää niin sanotusti yllätti pyytämättä. Nyt totesin kaksi asiaa: Kesäruokia voi tehdä talvellakin ja paellaa sisällä. Äyriäispaellaa syödessä tuli olo, että olisin käynyt kesässä kylässä. 

Äyriäispaella

Paella on vähintään yhtä helppo tehdä kuin risottokin. Koko ruoka valmistuu yhdessä astiassa, onepot-periaatteella, eikä aikaakaan mene juuri puolta tuntia enempää – sopii siis #arjentaklaaja-sarjaan. 

Sain iden äyriäispaellaan K-Supermarketin lohi-äyriäispaellasta, jonka löysin energiaa tuovien kaamosruokien joukosta. Lohen jouduin jättämään pois, sillä sitä kroppani ei ota vastaan, mutta onneksi iso kasa äyriäisiä sopii minulle paremmin kuin erinomaisesti. Voit lisätä lohta tai muuta kalaa paellan joukkoon, jos haluat. Kalasta saa myös hyviä rasvoja.

Hyvät rasvat olivat muuten viimeisten alivireiselle kaamospersoonalle suunnattuissa hyvinvointivinkeissä. Tosi tärkeä aihe! Minun kala-allergisena on aina täytynyt kiinnittää siihen aivan erityistä huomiota. Rypsi- ja oliiviöljyt sekä pähkinät ovat mainioita tapoja saada rasvoja kasvikunnan tuotteista, niillä minä porskutan kohti uusia seikkailuja.

Äyriäispaella

Toinen hyvinvointivinkki oli ehkä lempparini: liikunta. Sen merkitystä hyvinvoinnille, myös mielen hyvinvoinnille ei kyllä voi toitotella liikoja. Liikun kyllä paljon – koirat vievät emäntänsä lenkille vaikka taivaalta tulisi veden kaikkia olomuotoja –, mutta sen monipuolisuuteen aion kevään aikana kiinnittää enemmän huomiota. 

Ylipäätään olen tykännyt K-Supermarketin hyvinvointivinkeistä ihan tosi paljon. Aiemmin sanoinkin, että usein suhtaudun tämänkaltaisiin testeihinsaati niiden tuloksiin vähän olankohautuksella, mutta nämä vinkit ovat kyllä vieneet mukanaan. 

Hyvinvoinnin miettiminen kokonaisuutena on meille pohjoisen asukeille paitsi tärkeää myös järkevää. Hyvään oloon ja jaksamiseen voi oikeasti itse vaikuttaa paitsi ruoan ja liikunnan myös mielen hyvinvoinnin huomioimisella. Minulle se tarkoittaa sellaista arjen armollisuutta. Että riittävästi on riittävästi. Luotan monessa mutkassa 80-20 ajatteluun. Eli kun 80 prosenttisesti vaikka syö hyvin tai liikkuu riittävästi, saa 20 prosenttia olla melkein mitä vaan. Kultainen keskitie best.

Resepti

Äyriäispaella

neljälle

 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 3 dl risottoriisiä
 • 3 dl valkoviiniä
 • noin 8 dl kasvis- tai kalalientä
 • puolikkaan sitruunan mehu
 • 1 pss sahramia
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • suolaa maun mukaan
 • 180 g katkarapuja
 • 300 g venussimpukoita tai sinisimpukoita (keitettyjä)
 • sitruunalohkoja
 • lehtipersiljaa

 1. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. 
 2. Kuullota sipulisilppuja muutama minuutti oliiviöljyssä keskilämmöllä paellapannulla tai laakeassa paistinpannussa. 
 3. Nosta lämpöä ja lisää riisi. Pyörittele riisiä kunnes se on hieman kuultavaa.
 4. Kuumenna valmiiksi kasvisliemi.
 5. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä viini.
 6. Lisää noin 5 dl kuumaa kasvislientä, sahrami ja savupaprikajauhe sekä hieman suolaa (tarkista suolan määrä myöhemmin). Sekoita ja anna riisin imeä neste. Voit hieman madaltaa lämpöä.
 7. Lisää nestettä tarpeen mukaan.
 8. Kun riisi alkaa olla kypsää, tarkista suolan ja hapokkuuden suhde. Säädä tarvittaessa. 
 9. Lisää sulatetut katkaravut ja simpukat. Helpoimmalla pääset, jos ostat pakastettuja, valmiiksi keitettyjä simpukoita.
 10. Kun simpukat ovat auenneet ja katkaravut lämmenneet, on ruoka valmista.
 11. Tarjoa sitruunalohkojen ja lehtipersiljan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.