• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Grillaus Kastikkeet ja tahnat Kesäruoka

BBQ-kastike mansikoista ja raparperista & porsaan ribsit

Porsaan ribsit eli kylkiluut ovat hyvä esimerkki luun lähellä olevan lihan maukkaudesta. Huolella laitettujen ribsien mureus on omaa luokkaansa ja maku mykistävän hyvä. Haarukoita ei tarvita, luut putoavat lihojen ympäriltä itsestään ja tahmeiksi jääneet sormet nuollaan putipuhtaaksi.

Pikaruokaa ribsit eivät ole. Parhaimpaan tulokseen pääsee, kun aloittaa ruoanlaiton tänään ja syö herkut huomenna. Mutta hieman lyhyemmälläkin varoajalla, noin kuudessa tunnissa, ribseistä tulee erinomaisia. Onneksi aktiivinen kokkailuaika on vain murto-osa kokonaisajasta. Suolaa ja hunajaa -blogin Jonna on ymmärtänyt asian ytimen ja kertoi ribsien olevan puutarhasta intoutuneille sopivaa ruokaa: muutaman tunnin ehtii hyvin puuhastella pihalla ruoan valmistuessa uunissa. 

Me teemme ribsit kolmivaiheisesti: Mausteseos eli rub hierotaan ribsien pintaan ja lihat jätetään maustumaan noin 12 tunniksi. Maustuneet ribsit haudutetaan uunissa kypsiksi matalassa lämmössä, jonka jälkeen ne grillataan ja sivellään BBQ-kastikkeella. Onko Nälkä -blogin Chef Jones lisää listaan vielä savustamisen epäsuorassa lämmössä – ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vinkki.

Aiemmin kesällä olemme valelleet ribsejä savustetuista tomaateista tehdyllä BBQ-kastikkeella, joka on loistava kastike sekä nyhtöpossulle että ribseille. Nyt halusin tehdä jotain aivan muuta ja keitin BBQ-kastikkeen täysin ilman tomaattia. Kastikkeen pohjana toimivat kuuminta sesonkiaan elävät mansikat sekä raparperi. Valmiissa kastikkeessa mansikan maku on tunnistettavissa: ensipuraisu on makean mansikkainen, mutta maku muuttuu suussa sopivan hapokkaaksi ja mausteiseksi. Kastike sopii erinomaisesti yhteen lihoihin tulevan mausteseoksen kanssa, joka tuo soosille myös lisää mausteisuutta.

Resepti

BBQ-kastike mansikoista ja raparperista & porsaan ribsit

ribsit
1 1/2 – 2 kg porsaan ribsejä

mausteseos eli rub
2 rkl muscovadosokeria
2 rkl suolaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminan (jeera) siemeniä (tai jauhetta)
1 tl mustapippuria rouheena
1 tl sinapinsiemeniä

BBQ-kastike mansikoista & raparperista
1 l mansikoita
5 dl raparperinpaloja (noin 2 vartta)
tilkka öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1 dl muscovadosokeria
1-2 tl anchochiliä rouheena (savustettu chili, esim. Santa Maria)
1 tl tuoretta inkivääriä
1/2 tl mustapippuria rouheena
1/2 tl kanelia
n. 1 1/2 tl suolaa

Irroita ribseistä luupuolella oleva kalvo. Itse vedän usein veitsellä kalvoon pitkittäin viillon ja irroitan sen kahdessa osassa.

Jauha juustokuminan ja koriantetin siemenet sekä sinapinsiemenet morttelissa ja sekoita joukkoon loputkin ainekset. Työstä tasaiseksi seokseksi. Hiero mausteseos käsin ribsien pintaan ja laita lihat jääkaappiin maustumaan joko muovipussissa tai uunivuoassa. Anna maustua vähintään 2 tuntia, mielellään paljon pidempään.

Keitä kastike. Kuullosta kuorittuja ja silputtuja sipulisilppuja hetki kattilassa. Mittaa peratut mansikat ja raparperinpalat kattilaan. Heitä perään myös loput ainesosat. Anna porista hiljalleen noin 40 minuuttia. Soseuta tasaiseksi, maista ja säädä tarvittaessa suolan ja sokerin tasapainoa. Mansikoiden makeus vaikuttaa jonkin verran kastikkeen makeuteen, joten lisää sokeria tarvittaessa.

Laitan maustuneet ribsit uuniin (peitä vuoka huolellisesti foliolla) noin 140 asteeseen ja anna lihojen hautua vähintään kolme tuntia, mielellään neljä tuntia. Tähän vaiheeseen voit tehdä ruoan jo hyvissä ajoin etukäteen. Grillaa ribsejä noin 15-20 minuuttia suoralla lämmöllä ja sivele samalla useaan otteeseen mansikkaisella BBQ-kastikkeella. Tarjoa esimerkiksi kaalisalaatin kanssa.


2 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Kesäinen klassikko: muurinpohjaletut
Next Post: Oulun kesäkahvilat ja rennot ravintolat »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    24.7.2014 at 19:41

    Taatusti tulee hyvää pelkästään grillilläkin, Soppaa ja silmukoita -blogin porukka tekee hullun hyvät ribsit juuri niin.

    Mansikka-BBQ oli hyvää. Vähän yllättävää, mutta erinomaista!

    Reply
  2. Hanna says

    24.7.2014 at 16:10

    Oijoi, kuulostaa ihan törkeän hyvälle! Mä oon välillä niin laiska että heitän possun ribsit vaan suoriltaan grilliin ja ihan jees tulee niinkin. Parempaa toki saa, kun ajan kanssa tekee.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT