|

Chili con carne hirvestä

Chili con carne on talviruokien aatelia. Ja mikä parasta: ruoka jaksaa odotella syöjiä. Itse asiassa chili con carne vain paranee pitkään hautuessaan.

Chili con carne hirvestä

Chili con carne on yksi suosikkiruoistani. Sen monipuolisuus ruokapöydässä kiehtoo. Chili con carnen kanssa pöytään voi kattaa melkein mitä vain. Riisi, tortilla, polenta ja peruna kaikissa monenkirjavissa muodoissaan – lohkoina, muussina tai uuniperunana – sopii kastikkeen kanssa täydellisesti.

Tällä kertaa tein chilin con carnen hirven jauhelihasta mukaillen Kati Pohjan Riistaa lautasella -kirjanohjetta (kirja saatu kustantajalta). Oikaisin hieman kasvisten kanssa ja raastoin ne suoraan pataan. Ohjeessa kasviksista tehdään tasainen tahna. Katin tahna-kikkaa täytyy kyllä joskus kokeilla.

Vahvanmakuinen ja vähärasvainen hirvenliha antautuu mausteille pitkän haudutuksen aikana mainiosti tuoden kastikkeeseen upean syvän maun. Yhtä lailla lihana voi käyttää vähärasvaista naudan jauhelihaa. Kati vinkkaa kirjassa kauriin ja peuran jauhelihan käyvän ruokaan hyvin – näillä leveyspiireillä edellä mainittuja on tosin vähän hintsusti saatavissa. Hirvenlihan ostin lähikaupasta, joten jos suvussa ei ole metsämiehiä, kannattaa hirveä kysellä kauppiaalta.

Riistaa lautasella -kirja on muuten mainio opus. Ruokatoimittaja Kati Pohjan reseptiikka on innostavaa, ja vaikka en olekaan mikään metsästäjäsuvun tytär, on kirjasta ollut paljon iloa. Kirjan  reseptejä on helppo muokata hyödyntäen saatavilla olevaa lihaa. Osa resepteistä toimii varmasti vaikka sienillä. Metsästäjien kirjahyllyyn kirja on aivan must. 

Resepti

Chili con carne hirvestä

4–6 annosta

  • 500 g hirven jauhelihaa (tai muuta vähärasvaista jauhelihaa)
  • 200 g chorizomakkaraa tai -raakamakkaraa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 iso porkkana
  • 1/2 palsternakka (voi jättää pois)
  • 2–3 dl punaviiniä
  • 400 g (1 prk) tomaattimurskaa
  • 1–2 laakerinlehteä
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1/2 tl kanelia
  • noin 2 tl suolaa
  • 20 g tummaa suklaata
  • 2 tl sokeria tai hunajaa
  • 1 prk (300–400 g) mustapapuja tai papusekoitusta (säilyke)

  1. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Raasta porkkana ja palsternakka.
  2. Kuullota sipulisilppuja öljyssä padassa muutama minuutti. Lisää porkkana- ja palsternakkaraaste. Jatka kuullottamista kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
  3. Nosta lämpöä ja lisää jauheliha sekä hienonnettu chorizo.
  4. Lisää viini ja tomaattimurska sekä mausteet ja suklaa.
  5. Anna hautua hiljalleen vähintään tunti, mielellään pidempään.
  6. Hauduttamisen loppupuolella lisää pavut.
  7. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa.