Cioppino – tomaattinen kala-äyriäiskeitto
Tomaattinen cioppino-keitto on tutumman bouillabaissen serkku. Molemmille keitoille on ominaista maukas liemi, jossa päivän saalis – kala, rapu ja merenelävät – tarjotaan. Pala hyvää leipää kuuluu molempien keittolautasten reunalle. Tyypillisesti San Fransiscon rannikolla tarjottu cioppino on Etelä-Ranskan bouillabaissea tomaattisempi, eikä italialais-amerikkalaista keittoa mausteta sahramilla kuten ranskalaisserkkunsa. Muutoin keitot ovat idealtaan hyvin samankaltaisia.
Meillä cioppinon liemi tehtiin kasvisliemestä ja kasviksista kalaliemipohjaisen version sijaan. Molemmat liemet toimivat varmasti keitossa yhtä hyvin. Päivän saalis oli toivottua niukempi: jättiravut pakastealtaasta sekä purkitetut vihersimpukat. Sinisimpukat olivat minun merestä loppuneet, niitä olisin ehdottomasti halunnut keittoon mukaan – hyvä syy tehdä cioppinoa uudelleen vielä tässä kuussa, sillä sinisimpukoita syödään perinteisesti vain kuukausina, joiden ransakankielisessä nimessä on r-kirjain.
Resepti
Cioppino – tomaattinen kala-äyriäiskeitto
4-6 annosta
liemi
reilu loraus oliiviöljyä
1 iso tai 2 pientä shalottisipulia
4-6 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
1-2 sellerinvartta
n. 140g tomaattipyrettä
2 1/2 dl valkoviiniä
400g (1 prk) kuorittuja tomaatteja tai vastaava määrä tuoreita tomaatteja kaltattuina
1-2 dl vettä
1 litra kasvis- tai kalalientä
suolaa
chilitahnaa tai chilirouhetta
muutama oksa tuoretta timjamia
2-3 rkl hunajaa
lisäksi
jättirapuja
sini- tai vihersimpukoita
(lohta tai vaaleaa kalaa)
tuoretta timjamia ja/tai persiljaa
Varaa aikaa liemen keittämiseen parisen tuntia. Voit tehdä liemen myös edellisenä päivänä, silloin ruoka valmistuu tarjoiltavaksi hyvin nopeasti.
Kuori sipulit ja valkosipulit ja siivuta ne ohuelti. Voit myös tehdä sipuleita pientä silppua. Esivalmistele myös muut kasvikset. Poista fenkolista kanta ja tarvittaessa uloin kerros. Puolita fenkoli ja siivuta se ohuelti. Leikkaa sellerinvarret noin puolen sentin paloiksi.
Kuullota sipuleita keskilämmöllä oliiviöljyssä kymmenisen minuuttia, älä polta sipuleita. Lisää kattilaan fenkoli sekä selleri ja jatka kuullottamista vielä viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyre ja valkoviini, sekoita ja anna viinin hieman imeytyä kasviksiin. Kaada kattilaan tomaatit sekä kasvis- tai kalaliemi. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kumoa vesi vielä kattilaan. Mausta pienellä määrällä suolaa (suolan määrään vaikuttaa käytetyn liemen suolaisuus, lisää tarvittaessa lopuksi) ja chilitahnalla tai kuivatulla chilirouheella. Laita kattilaan vielä muutama oksa tuoretta timjamia. Anna kiehua hiljalleen puolisentoista tuntia. Maista ja säädä suolaisuutta ja lisää halutessasi hieman hunajaa täydentämään liemen makua. Jatka keittämistä vielä puolisen tuntia.
Kun liemi on valmis, lisää päivän saalis siinä järjestyksessä kuin ne kypsyvät: kala kypsyy hetken kauemmin kuin jättiravut, simpukat hetken rapuja lyhyemmän ajan. Kyse on joka tapauksessa muutamasta minuutista noin viiteen minuuttiin – varo keittämästä rapuja ja simpukoita liian kauan, etteivät ne sitkisty.
Tarjoa hyvän vaalean leivän kanssa.
_____
Oijoi, huomasin kommenttisi vasta nyt.
Kiitos tiedosta, tämä oli minulle uusi juttu!
Ihan varmasti osaa! Kun ei vaan ylikypsennä rapuja tai kalaa, hyvin menee 🙂
Osaako tumpelokin valmistaa? Näyttää ihanalta…
Tomaattipohjainen äyriäiskeitto on tosi hyvää.
Psssttt… r-ohje koskee lähinnä ostereita. Opimme muutama vuosi sitten, että Belgiassa ja Hollannissa sinisimpukoiden sesonki alkaa heinäkuussa googletus "la saison des moules en Belgique" kertoo tämän myös.
Kiva kuulla! Keitto oli kyllä aivan erinomaista!
Mä olen koko talven syönyt tomaattikeittoa milloin milläkin höystettynä. Tämä on hyvä lisä repertuaariin, kiitos 🙂
Great minds -juttu. Taas!
Melkein mikään ei ole tähän aikaan vuodesta lähiruokaa 🙂 Mutta sopivana sesonkina valtaosa aineksista on tietty saatavissa läheltäkin: kasvimaalta, -huoneesta, järvestä ja joesta!
Meillä on sitten yllättänyt kala-äyriäispadan himo ihan samoihin aikoihin! Nämä liemet, on ne vaan niin ihania, vaikkei nämä mitään lähiruokaa varsinaisesti olekaan. Mutta sitä herkumpia harvemmin nautittuna!
Olen samaa mieltä!
Liemen kasvikset tekeytyvät haudutuksessa mahtavaksi kokonaisuudeksi, eikä yksittäinen ihastus-vihastus ei sieltä nouse liikaa esiin. Kiva kuulla, että fenkoli on ihastuksesi, niin minunkiiiii!
Cioppino on niiiiiiiin hyvää! Entinen kammotukseni, nykyinen ihastukseni fenkoli tuo sekin keittoon todella hienostuneen maun.
Perulaiseen keittoon täytyykin tutustua, kiitos vinkistä!
Nam:) Kaikki tuollaiset tomaattipohjaiset kala-äyriäiskeitot ovat niihn herkullisia ,Oma suosikkini on perulainen serkku parihuela-keitto,johon rakastuin Perussa ,ja josta postasin joskus blogin alkuaikoina.
Keitto oli erinomainen, aivan todella syvä ja hyvä liemen maku!
Herkullisen näköistä! Nam 🙂