Ilmat viilenevät, leivät lämpenevät – Croque Monsieur karamellisoidulla sipulilla
Joka syksy käyn kiivasta taistelua kasvimaalla talvea vastaan. Viime syksynä voitin helposti – talvi kääntyi useamman kerran kannoillaan, muistutteli ystävällisesti ennen saapumistaan. Ehdin vaivatta tehdä kaikki tarvittavat syystyöt sadonkorjuusta kitkemiseen ja talvea vasten laitettavien sipuleiden istuttamiseen. Tänä vuonna odottelin päivän liian pitkään, jonka vuoksi rautakanki, kuumavesisuihku ja armoton voimankäyttö ovat olleet enemmän kuin tarpeen. On tarvittu sitä kuuluisaa sisua ja hyviä eväitä kuten klassista Croque Monsieur-leipää tuunattuna.
Ennustan syksyn kääntymistä talveksi tiukan tieteellisillä menetelmillä. Yksi varmimmista menetelmistäni on niin sanottu toppakenkämittari. Käyn työni puolesta useammassa päiväkodissa joka viikko, ja kun eteisen tarralenkkaririvistö vaihtuu viimeistä sissiparia lukuun ottamatta Kuoma-saappaisiin, on syystöillä jo kiire.
Yksi tärkeimmistä syksyn puuhista on talvivalkosipulin istutus. Tänä syksynä se on tehty kahdessa vaiheessa. Ensin paniikissa rautakangen avulla ensimmäisten, liki kymmenasteisten yöpakkasten jälkeen. Ja nyt alkuviikosta, kun lempeä lämpö sulatti viime viikolla sataneen lumipeitteen ja pehmitti maata sen verran, että riittävällä voimankäytöllä talikolla pääsi jääkerroksen läpi. Talvivalkosipulin istutuksesta olen kirjoittanut ennenkin, se on jokavuotinen perinne, lupaus tulevasta satokaudesta. Toinen tärkeä syksyn puuha on korttelin komeimman klapipinon kasaaminen. Kaunis klapipino on lupaus leivinuunipizzasta, tuplajuustolla.
Sekä talvivalkosipulin että koivuklapien kotimaisuusaste on tasan sata. Ne ansaitsisivat kylkeensä kaikki suomalaisuudesta tai suomalaisesta työstä kertovat merkit.Samoja merkkejä ovat ansainneet myös Kuoma-kenkiä tekevä Kuomiokoski, muiden muassa Rajamäen etikoista tunnettu Berner sekä Wursti, jotka ovat monien muiden yritysten lailla vahvasti mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa.
Kampanjan tavoite on sekä tärkeä että selkeä: kertoa suomalaisesta suunnittelusta ja työstä tuotteiden taustalla, auttaa valitsemaan tuotteita, jotka edistävät suomalaista työtä, sekä lisätä suomalaisten tuotteiden myyntiä. Ota haaste vastaan ja lisää omalta osaltasi suomalaisten tuotteiden suosimista. Tee se vaikka alla olevalla reseptillä, joka on ranskankielisestä nimestään huolimatta toteutettu täysin kotimaisin raaka-ainein. Mitä enemmän me kuluttajat teemme tietoisesti valintoja suomalaisuuden puolesta, sitä enemmän saamme pidettyä, ja luotua, työpaikkoja Suomessa.
Resepti
Croque Monsieur eli kinkku-juustoleipä karamellisoidulla sipulilla
2-4:lle
levite
1/2 dl ranskankermaa
1 tl dijon-sinappia
muutama kierros mustapippuria myllystä
hieman suolaa
karamellisoitu sipuli
2 keskikokoista keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
loraus öljyä
1 rkl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa TAI 1 tl väkiviinaetikkaa (Rajamäen / Berner)
1-2 rkl vettä
lisäksi
8 paahtoleipäpalaa
palvi- tai korppukinkkua (Wursti)
hyvää juustoa
Sekoita levitteen ainekset sekaisin ja jätä tekeytymään. Kuori sipulit ja valkosipulinkynsi, puolita ja siivuta sipulit, silppua valkosipulinkynsi. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipulisipellyksiä kaikessa rauhassa miedolla lämmöllä. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää vesi, valkosiinietikka ja sokeri. Sekoita ja anna sipulien hautua ja makeutua pienellä lämmöllä pehmeiksi. Samalla neste tiivistyy ihanan makeaksi ja tahmaiseksi herkuksi.
Voitele leivät levitteellä. Laita leipien päälle juustoviipaleet (tai pari) ja kinkkuviipaleet (tai pari). Laita sipulia joka toiselle leivälle. Paina kaksi leipää, sipulillinen ja sipuliton, yhteen. Paista pannulla, uunissa tai voileipägrillissä rapeiksi pinnalta. Syö heti, mieluiten pihalla.
_____
Olemme Kaikki äitini reseptit -bloginNannan kanssa mukana tekemässä hyvää. Toukokuusta saakka olemme kerran kuussa muistuttaneet sekä itseämme että teitä muita Sinivalkoisista jalanjäljistä. Ja ainakin meidän pienperheen tietoiset valinnat suomalaisen työn puolesta ovat lisääntyneet. Aina se ei ole mahdollista, se on pakko todeta, mutta monessa arjen mutkassa valinta on mahdollinen. Onneksi.
Eikö olekin! Olen kehitellyt mittaria toistakymmentä vuotta 🙂
Jep! Viikko sitten perjantaina meillä tuli parikymmentä senttiä lunta. Nyt siitä ei tosin ole jäljellä enää mitään.
TRYFFELÖIDESSÄ! Kuulostaa superilta.
Täällä ei taida ehtiä kääntämään enää mitään, siinä määrin vastustava tuo jäätynyt maa jo on. Mutta hei, kohta on kevät!
Mahtava tuo Kuoma-mittari! Minä niin toivon että tämä vuosi olisi poikkeus ja talvi jäisikin tulematta… Croque monsieur näyttää namilta.
Ai siellä on jo tullut ensi lumet. Olin juuri sopivasti poissa kylmimmän vaiheen, joten en ole edes oikein ehtinyt tajuta, että talvi tosiaan on tulossa. Ja minulla on ne syyshommat ihan retuperällä…
Tuo syksy-talvi-syksy on niin jokavuotista! Vielä huijaan itseäni, että ehdin kääntämään kesantokohdan… mutta syksy menee aina tryffelöidessä niin totaalisesti että pitää huijata itseään routaan saakka 😀
Kiva kuulla, Tiina!
Tässä leivässä yhdistyy kyllä upeasti moni unelmaleivän osanen, olen samaa mieltä!
Tässä on mun unelmaleipä. Enpä voi kuvitella parempaa, herkullisen näköinen pakkaus! Luulenpa, että tämä jää mieleen pyörimään niin kauan, että kokeilen 🙂
Meidän lehmä on sellainen mustavalkoinen muu, johon leivät leikataan kolmioksi ja lehmän päällä painetaan homma kasaan ja kiinni.
Vohveliraudalle iso käsi, se pelastaa melkein mistä pulasta vain 😀
Lämpimät leivät on ihan parhaita näin syksyisin! Viimeksi eilen käytin jämät lämpimiin leipiin. Kaapista löytyy lehmänmallinen voileipägrilli (mahtaako olla samanlainen kuin teillä :)), mutta vohvelirauta toimii myös hyvin! 🙂
Leivät on kyllä todella maukkaita. Meillä on sellainen lehmänmallinen voileipägrilli, joka kaivetaan joka syksy esiin. Kuivistakin leivistä saa kastelun ja grillin avulla erinomaisia täytettyjä leipiä 🙂
Nam! Tyylikästä kaikin puolin 🙂
Minä en ole tainnut syödä aivan autenttista mösjöötä ikinä. Mutta tämä tuunattu tapaus oli kyllä erityisen maukas!
Kuulostaa hyvältä! Toivottavasti myös maistui hyvältä 🙂
Vuosi sitten näihin aikoihin nautiskelin Croque Monsieurin Antibesin viehättävää menoa kastellen ja viinilasia itsekseni nostellen konffan jälkeen. Vaikka leipä oli varmasti hyvin autenttinen, ei karamellisoitu sipuli olisi ollut kyllä yhtään pahitteeksi! Nam, tätä onkin pitänyt kokeilla kotikeittiössä, mutta se on näitä asioita, jotka aina vaan jää tekemättä 🙂
Ajattelin jatkaa vielä hetken työntekoa, mutta nyt on aivan pakko pitää lounastauko 🙂
Rapea leipä ja makean suolainen täyte. Nämä on niiiin hyviä!
Karamellisoitu sipuli on taivaallista, niin ovat varmasti nämäkin leivätkin! 😛