Ilmat viilenevät, leivät lämpenevät – Croque Monsieur karamellisoidulla sipulilla

Joka syksy käyn kiivasta taistelua kasvimaalla talvea vastaan. Viime syksynä voitin helposti – talvi kääntyi useamman kerran kannoillaan, muistutteli ystävällisesti ennen saapumistaan. Ehdin vaivatta tehdä kaikki tarvittavat syystyöt sadonkorjuusta kitkemiseen ja talvea vasten laitettavien sipuleiden istuttamiseen. Tänä vuonna odottelin päivän liian pitkään, jonka vuoksi rautakanki, kuumavesisuihku ja armoton voimankäyttö ovat olleet enemmän kuin tarpeen. On tarvittu sitä kuuluisaa sisua ja hyviä eväitä kuten klassista Croque Monsieur-leipää tuunattuna.

Ennustan syksyn kääntymistä talveksi tiukan tieteellisillä menetelmillä. Yksi varmimmista menetelmistäni on niin sanottu toppakenkämittari. Käyn työni puolesta useammassa päiväkodissa joka viikko, ja kun eteisen tarralenkkaririvistö vaihtuu viimeistä sissiparia lukuun ottamatta Kuoma-saappaisiin, on syystöillä jo kiire.

Yksi tärkeimmistä syksyn puuhista on talvivalkosipulin istutus. Tänä syksynä se on tehty kahdessa vaiheessa. Ensin paniikissa rautakangen avulla ensimmäisten, liki kymmenasteisten yöpakkasten jälkeen. Ja nyt alkuviikosta, kun lempeä lämpö sulatti viime viikolla sataneen lumipeitteen ja pehmitti maata sen verran, että riittävällä voimankäytöllä talikolla pääsi jääkerroksen läpi. Talvivalkosipulin istutuksesta olen kirjoittanut ennenkin, se on jokavuotinen perinne, lupaus tulevasta satokaudesta. Toinen tärkeä syksyn puuha on korttelin komeimman klapipinon kasaaminen. Kaunis klapipino on lupaus leivinuunipizzasta, tuplajuustolla.
 

Sekä talvivalkosipulin että koivuklapien kotimaisuusaste on tasan sata. Ne ansaitsisivat kylkeensä kaikki suomalaisuudesta tai suomalaisesta työstä kertovat merkit.Samoja merkkejä ovat ansainneet myös Kuoma-kenkiä tekevä Kuomiokoski, muiden muassa Rajamäen etikoista tunnettu Berner sekä Wursti, jotka ovat monien muiden yritysten lailla vahvasti mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa

Kampanjan tavoite on sekä tärkeä että selkeä: kertoa suomalaisesta suunnittelusta ja työstä tuotteiden taustalla, auttaa valitsemaan tuotteita, jotka edistävät suomalaista työtä, sekä lisätä suomalaisten tuotteiden myyntiä. Ota haaste vastaan ja lisää omalta osaltasi suomalaisten tuotteiden suosimista. Tee se vaikka alla olevalla reseptillä, joka on ranskankielisestä nimestään huolimatta toteutettu täysin kotimaisin raaka-ainein. Mitä enemmän me kuluttajat teemme tietoisesti valintoja suomalaisuuden puolesta, sitä enemmän saamme pidettyä, ja luotua, työpaikkoja Suomessa.

Resepti

Croque Monsieur eli kinkku-juustoleipä karamellisoidulla sipulilla
2-4:lle

levite
1/2 dl ranskankermaa
1 tl dijon-sinappia
muutama kierros mustapippuria myllystä
hieman suolaa

karamellisoitu sipuli
2 keskikokoista keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
loraus öljyä
1 rkl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa TAI 1 tl väkiviinaetikkaa (Rajamäen / Berner)
1-2 rkl vettä

lisäksi
8 paahtoleipäpalaa
palvi- tai korppukinkkua (Wursti)
hyvää juustoa

Sekoita levitteen ainekset sekaisin ja jätä tekeytymään. Kuori sipulit ja valkosipulinkynsi, puolita ja siivuta sipulit, silppua valkosipulinkynsi. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota sipulisipellyksiä kaikessa rauhassa miedolla lämmöllä. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää vesi, valkosiinietikka ja sokeri. Sekoita ja anna sipulien hautua ja makeutua pienellä lämmöllä pehmeiksi. Samalla neste tiivistyy ihanan makeaksi ja tahmaiseksi herkuksi.

Voitele leivät levitteellä. Laita leipien päälle juustoviipaleet (tai pari) ja kinkkuviipaleet (tai pari). Laita sipulia joka toiselle leivälle. Paina kaksi leipää, sipulillinen ja sipuliton, yhteen. Paista pannulla, uunissa tai voileipägrillissä rapeiksi pinnalta. Syö heti, mieluiten pihalla.

_____

Olemme Kaikki äitini reseptit -bloginNannan kanssa mukana tekemässä hyvää. Toukokuusta saakka olemme kerran kuussa muistuttaneet sekä itseämme että teitä muita Sinivalkoisista jalanjäljistä. Ja ainakin meidän pienperheen tietoiset valinnat suomalaisen työn puolesta ovat lisääntyneet. Aina se ei ole mahdollista, se on pakko todeta, mutta monessa arjen mutkassa valinta on mahdollinen. Onneksi.

www.sinivalkoinenjalanjalki.fi

www.blogirinki.fi

Yhteistyössä Suomalaisen Työn liitto