Itse tehty ricotta


Ricottajuusto onnistuu kotona helposti!

Itse tehty ricotta

Ricottajuuston valmistus kotikonstein on aivan helppoa. Tarvitset maitoa, sitruunamehua ja suolaa sekä hieman kärsivällisyyttä. Ja pian sinulla on upean samettista ricottaa, jota voit käyttä siltään tai sekoittaa vaikka pastakastikkeen joukkoon.

Juuston nimi, ricotta, on kyllä vähän huijausta. Itse tehty ricottajuusto nimittäin tarkoittaa uudelleen keitettyä, mikä ei tämän juuston kohdalla ole totta. Juusto on keitetty vain kerran.

Aivan oikea ricotta tehdään maidon herasta, joka on se osa maidosta, joka perinteisesti tehdyissä juustoissa jää jäljelle. Ja jotta ricotasta saadaan houkuttelevan valkoista, siihen lisätään usein kermaa. Kuulostaa monimutkaiselta. Onneksi kotitekoisen ricottajuuston valmistus on aivan yksinkertaista.

Vaikka juusto olisikin epäaito, on ricotta kuvaavin nimitys tälle kotijuustolle, sillä rakenne ja maku vastaa pehmeää ja hieman makeaa ricottajuustoa.

Ensimmäisen kerran tein itse ricottaa juhliin, joissa juustoa tarjoiltiin leivän päällä marinoidun munakoison ja balsamicosiirapian kanssa. Tyrmäävän hyvä yhdistelmä! Ricottaa on käytetty myös sitruunan ja yrttien tai pinaatin kanssa pastan seassa sekä syöty purkista siltään. Maku on yhtäaikaa raikas ja pehmeä, täyteläinen ja kevyt.

Itse tehty ricottajuusto

Ricottajuuston valmistuksen jäljiltä jääkaapissa on purkillinen heraa. Se on erinomainen syy tehdä vaikka sämpylöitä, jonka nesteeksi hera sopii mainiosti, tai vaikka sitruunaisia pannareita.

Resepti

Itse tehty ricottajuusto

 • 4 dl täysmaitoa
 • 1 dl kuohukermaa
 • 1/4 – 1/2 tl suolaa
 • 1 1/2 rkl sitruunamehua

 1. Tarvitset juustonvalmistukseen paistomittarin, jolla voit mitata riittävän tarkasti kuumennettavan nesteen lämpötilaa. 
 2. Mittaa maito ja kerma kattilaan ja mausta seos suolalla. Sekoita. 
 3. Purista ja mittaa valmiiksi sitruunamehu odottamaan – älä kaada sitä vielä kattilaan.
 4. Lämmitä maito-kermaseosta keskilämmöllä samalla rauhassa sekoitellen. Varo polttamasta pohjaan. Seuraa tarkasti lämpötilan kohoamista. 
 5. Kun mittari näyttää 88 astetta, ota kattila pois levyltä ja kaada joukkoon sitruunamehu.
 6. Pyöräytä kauhalla muutaman kerran ja jätä viideksi minuutiksi tekeytymään. Älä koske kattilaan.
 7. Juustomassan juoksettuessa valmistele harso- tai suodatinpussiviritys, johon juustomassa mahtuu valumaan. Voit esimerkiksi vuorata siivilän harsokankaalla (laita tarvittaessa useampi kerros, jos harso on harvaa) tai avata useamman suodatinpussin ja sommitella ne limittäin siivilään. Yhteen suodatinpussiin juustomassa mahtuu nipinnapin.
 8. Kaada juustomassa viiden minuutin tekeytymisen jälkeen valumaan. 
 9. Valuta 1 1/2–2 tuntia haluamastasi koostumuksesta riippuen.
 10. Mausta juusto halutessasi yrteillä, mustapippurilla tai esimerkiksi valkosipulilla. Itse tehty ricotta sopii erinomaisesti levitteeksi tai vaikkapa pastan joukkoon.

_____

Resepti on mukaelma Smitten Kitchenin ricottareseptistä.