Harissa – lempeä tai vahva klassikko

Hieman nuhjaantuneet paprikat, kuivahtamaan päässeet chilit ja valkosipulinkynnet, jotka eivät ehtineet maahan ennen routaa. Eikä kukaan huomaisi mitään, jos en olisi kertonut.

Harissa on pohjoisafrikkalaisen, erityisesti tunisialaisen keittiön makumaailman kivijalkoja. Vaikka harissa käännetään usein suomen kielessä chilitahnaksi, käytän minä mielummin sanaa paprikatahna, sillä ei tarvitse olla chilin ystävä ollakseen harissan ystävä. Maustetahna tai -kastike toimii todella hyvin myös vain hieman potkuisena. Usein laitankin chiliä harissaan maltillisesti ja säädän tulisuutta käyttökohteen mukaan sriracha-kastikkeella tai sambal oelek-tahnalla – mieto tahna on hyvää leivän päällä, tulisempi tahna antaa keitoille ja padoille syvyyttä ja voimaa.

Resepti

 

Harissa-tahna

3 punaista paprikaa

1 shalottisipuli

3 valkosipulinkynttä

3/4 tl juustokuminan siemeniä

3/4 tl kuminan siemeniä

3/4 tl korianterin siemeniä

2 punaista chiliä (tai maun ja chilien tulisuuden mukaan)

1-2 rkl oliiviöljyä

n. 1 rkl valkoviinietikkaa

suolaa (n. 1/2 tl)

Halkaise paprikat ja putsaa ne kannoista, siemenistä ja siemenkiinnikkeistä. Paahda paprikoita uunissa pellillä leikkauspinta alaspäin noin puoli tuntia (225-250 astetta) tai kunnes paprikoiden kuori on mustunut. Nosta paprikat muovipussiin ja kääräise vielä pyyhkeeseen – paprikat höyrystyvät ja kuoret irtoavat näin helposti.

Paprikoiden tekeytyessä paahda kuivalla pannulla juustokuminen, kuminan ja korianterin siemeniä hetki. Jauha mausteet morttelissa hienoksi. Kuori paprikat, halkaise ja putsaa chilit ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimellesi sopivaan kulhoon. Aja tahna tasaiseksi. Maista ja lisää tarpeen mukaan chiliä tai suolaa.

_____

Tässä reseptissä paprikan määrä on useimpia reseptejä suurempi. Pidän paahdettujen paprikoiden tuomasta makeudesta, joka tasapainottaa tulisuutta. Paprikat tuovat harissaan myös nestettä, joten tällä reseptillä tehden lopputulos on kastikkeen ja tahnan välistä, sopivaa levitettäväksi.

ps. toinen lempeä tai vahva paprikainen klassikko on romesco, suosikki sekin.





12 Comments

  1. Kiitos kommentista ja kuvakehusta, Claudia & Elias!
    Meillä tahna on ollut jääkaapissa noin viikon, eikä ole mennyt miksikään. En kuitenkaan uskalla antaa mitään tarkkaa aikaa säilyvyydestä 🙂

    Harissaa voi myös pakastaa. Joskus olen laittanut sitä pieniin minigrippeihin, ne on kätsyjä.

  2. Upea kuva, tämä menee ehdottomasti pikimiten kokeiluun! Osaatko arvioida kauanko kotitekoinen tahna säilyy jääkaapissa kun sitä kuitenkin näyttäisi ihan reilu satsi kerralla valmistuvan?

  3. Romesco on kyllä todella hyvää ja harissaa on siis kokeiltava myös valmistaa itse.

  4. Ole hyvä!
    Erilaista mutta parempaa tämä on kuin kaupan harissa, näillä suhteilla kastikemaisempaakin. Olin jo valmistautunut laittamaan "vähän sokeria tasapainottamaan", niin kuin tosi monissa resepteissä, mutta paprikat olivat niin paahtuneita ja makeita, ettei tarvetta ollut.

  5. Ei ole tullut mieleen tehdä tätä itse, mutta onhan tätä testattava. Kiitos reseptistä.

  6. Ja omatekoisessa on aina se hyvä puoli, että makua voi säätää oman maun ja käyttötarkoituksen mukaan.

    Kuivattuja chilejä oon joskus liottanu ennen harissaan laittamista, ihan kuivana en olekaan tainnut käyttää. Kiitti siis vinkistä!

  7. Omatekoinen harissa on niin hyvää! Päihittää tosiaan valmiskaman mennen tullen. Olen valmistanut sitä myös kuivatuista chileistä, toimii hyvin myös niin.

  8. Ja sitten on harissamajoneesin ja jättikatkaravunpyrstöjen combo. I like.

  9. Oi ihanaa – olenkin kaivannut hyvää harissareseptiä kun kaupan valmiit ovat suurimmaksi osaksi ihan kuraa ja täynnä kaikkea ylimääräistä kamaa. Kiitos siis reseptistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.