Mangoa, kookosta & chiansiemeniä

Chiansiemenet ovat muutaman vuoden ajan kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan. Minttukasvien sukuun kuuluva chia (Salvia hispanica) kasvaa Etelä-Amerikassa luonnonvaraisena, ja kasvin siemenet ovat kuuluneet alkuperäiskansojen ruokavalioon jo kauan ennen ajanlaskumme alkua. Eräiden lähteiden mukaan sana chia on tarkoittanut mayaintiaanien kielellä ”vahvaksi tekevää”. Siementen loistavista terveysvaikutteista kiinnostuneiden kannattaa hakea tietoa verkosta; sitä löytyy helposti sekä suomeksi että englanniksi.

Parhaimmillaan chiansiemenet mielestäni ovat puuromaisena aamu- tai välipalana, joka on niin herkullinen, että se käy myös jälkiruoasta. Koska chiansiemenet sitovat runsaasti nestettä, muodostavat ne sopivaan nestemäärään sekoitettuna geelimäisen tai vanukasmaisen koostumuksen (unohdetaan se, että koostumuksesta tulee väistämättä mieleen myös sammakonkutu). Tasaisempaa elämää tarvitseva voi surauttaa valmiin puuron tasaiseksi tehosekoittimella.

Chiansiemenet eivät itsessään maistu juuri miltään, joten niiden ympärille on helppo kasata mieleisiä makumaailmoja. Yksi suosikeistamme on mangon ja kookosmaidon yhdistelmä, jota raikastetaan tilkalla limetinmehua.

Resepti

Mangoa, kookosta ja chiansiemeniä

2-3 annosta

2 dl kookosmaitoa (tai esimerkiksi kauramaitoa)

2 rkl chiansiemeniä

1 tuore mango

tilkka limetinmehua

(hieman hunajaa)

Sekoita kookosmaitoon chiansiemenet. Sekoita vielä uudelleen, ettei siemenet muodosta paukkuja. Mausta pienellä määrällä limentinmehua ja tarvittaessa tilkalla hunajaa (esim. 1/2 tl). Kuori mango ja pilko se tai surauta tasaiseksi soseeksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Voit sekoittaa mangon kookos-chiaseokseen tai tarjota sen erikseen. Anna chiansiemenseoksen tekeytyä vähintään vartti, mieluiten yön yli.

6 Comments

  1. Kiva kuulla, maukasta tämä onkin!

    Kovin superi en ole minäkään, jos mustikkaa ei lasketa. Aamupalalle kaipaan välillä vähän uutta virtaa, jota chia on kyllä tuonut. Oikeasti, täyttävää mango-kookosvanukasta aamupalaksi. No ihan ookoo 🙂

  2. Mä olen räpistellyt tätä chia-touhua vastaan yhtä paljon kuin kaikkea muutakin "superia", mutta jos mulle luvataan vanukasta, jossain vaiheessa luovutan. Rakastan vanukkaita. Mitä tahansa vanukkaita. Sammakonkutu kelpaa vanukkaaksi. Niinpä olen luovuttanut räpistelyineni. Tämä kuulostaa erinomaiselta versiolta!

  3. Mango ON luksusta.
    Kun alle kommentoinut Jael aina kertoo aina etelänmaan "mangosesongista", minä pyörryn ihastuksesta joka kerta. Mango on <3

  4. Chiasiemenet ovat vakkarikamaani ja ne ovatkin ihania juuri hedelmiin yhdistettynä mutta myös ihan juomissakin,kun niistä saa sillä tavoin paksumpia. Harmi vaan että chian suuri kysyntä nostaa niiden hinnan liian korkeaksi sellaisille,joiden perinteiseen ruokavalioon nuo siemenet kuuluvat.

  5. Kuulostaa ihanalta. Mulla vaan tökkii jotenkin tuo kookosmaito, että ihan au naturalina veden kera vedän. Mutta tämä mango olis ihana (luksus) lisä. Minäkin juuri postasin mun joka aamuisen energia(chia)puuro ohjeeni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.