Elämäni ruoka-aakkoset

Elämäni ruoka-aakkoset paljastaa rakkaimmat raaka-aineet ja ruoat. Kaiken aasta ööhön.

Elämäni ruoka-aakkoset on mukaelma Gloria-lehden legendaarisesta elämäni aakkoset -juttusarjasta, jossa eri alojen ihmiset kertovat elämästään kirjain kerrallaan. Ruoka-aakkosissa keskitytään ruokaan, raaka-aineisiin ja ruoanlaittoon. Saattaa joukkoon livahtaa vähän muutakin elämää. 

A

Aamukahvi on usein päivän ainoa kahvi. Kotona keitän kahvini aina mutteripannulla, ja sekaan kaadan reilusti lämmitettyä kauramaitoa. Kylässä juon sitä kahvia mitä talonväkikin. Muita A-alkuisia ruokarakkauksiani ovat ahven – ainoa kala, jota voin syödä – ja avokado.

B

Basilika, tuo yrteistä ihanin ja herkkäsieluisin, on vihreää kultaa ja mirhamia. Viikonloppuna ajattelin laittaa potti-rivin ikkunalle ja kylvää potteihin Ja on aivan pakko mainita blogi, koska pottikin mainittiin. Ajatella, että blogiriemua on riittänyt jo liki kymmenen vuotta. 

C

Uunissa paahdettu camembert, onkohan mitään ihanampaa olemassakaan. Valuvaa, kuumaa juustoa, johon voi dipata leipää, hedelmiä tai sormenpäitä. 

D

Vahingossa jo sen edellisessä kohdassa sanoinkin: dipit ja dippaus. Syötävien asioiden dippaus kastikkeeseen tai tahnaan on nautinnollista, todella nautinnollista syömistä. Onneksi muutakin voi dipata kuin kasviksia ja sipsejä. Mutta mitä mieltä olet double dippingistä?

E

Etikka. Rrrrakasta kaikkea etikkaista.

F

Feta. Kuvittelikohan kukaan edes mitään muuta? 

G

Grillaamiseen liittyy paljon muutakin kuin tapa laittaa ruokaa. Usein siihen liittyy (minulla) isompi porukka, leppoisa tunnelma ja aivan tavattoman hyvä ruoka. Esimerkiksi nämä täydelliset ribsit.

H

Arvaatteko tämän? Hoo niin kuin hummus, tietenkin. Blogista taitaa löytyä täysi käsi erilaisia hummusversioita. Kohta D liittyy. 

I

Lempimaani heti Pohjoismaiden jälkeen on Italia, eikä vähiten italialaisen keittiön upeuden vuoksi. Yksinkertaista, raaka-aineita arvostavaa ja yhteisöllistä. Ja ihanaa, joka sekin alkaa iillä. Myös keittiössä usein kupliva ilo on minulle tärkeä asia.

J

Jäätelö, jeera ja juustonaksut. Jäätelöistä suosikkini on Jymyn lakritsijäätelö. Se on ainoa herkku, no okei, salmiakin lisäksi, jota minulla ei voi olla kaapissa. Tai voi olla, mutta kohta ei enää ole. Juustonaksuista parhaat on julkinen keittiöpaheenikin. En tiedä onko hyvä vai huono asia, että nykyisin noita juustonaksujen kuningattaria löytyy usein myös lähikaupastani.

K

Kananmuna on maailman monipuolisin raaka-aine, josta voi tehdä kaikea marengista munavoihin uppomunista puhumattakaan.

L

Leivonta ei lue vahvuuskorteissani. Tai osaan kyllä leipoa sellaisia rennon rouheita asioita, mutta pikkutarkka viilaaminen ei ole ominta alaani. Mutta mikään ei voita leivän leivontaa. Aivan erityisesti hapanjuurileivän leivontaa.

M

Majoneesi. Jos en jaksa tehdä sitä itse, lukee purkissa Hellmann’s. Lusikallinen majoneesia löytyy useimmiten lautaseltani lohkopottujen kanssa – palaamme siis jälleen kohtaan D. Keittiövälineistä yksi suosikkini on mandoliini.

N

Nuotion ääressä kaikki maistuu paremmalta. 

O

Oliiviöljyä käytän todella paljon. Tilaan sitä suoraan pieneltä tilalta Toscanasta ison määrän kerralla. Tilalta, jossa toissa syksynä kävin tutustumassa oliivin matkaan puusta öljyksi. Se oli matka, jota en unohda ikinä.

P

Paahtaen paremmaksi! Liki kaikki raaka-aineet pitävät paahtamisesta. Paahtaminen syventää makuja ja saa raaka-aineet hehkumaan. 

Q

Quinoa. Okei, piti hieman kielikikkailla, koska q-alkuisia suomenkielisiä sanoja on varsin vähän. Kvinoa olisi voinut olla myös koon kohdalla; pidän siitä valtavasti.

R

Risotto on ruoka, jonka puoleen käännyn, kun en keksi mitään kokattavaa. Yksi suosikeistani on parsarisotto.

S

Salmiakki. Silkkaa rakkautta!

T

Dippaamisen lisäksi yksi lempitavoistani syödä on tapastelu. Suupaloja pöydän täydeltä ja rakkaita pöydän ympärys täynnä. Täydellistä.

U

Uuden oppiminen on keittiössä(kin) iso ilo, eikä uuniruokia saa unohtaa, sillä uunissa ruoka valmistuu usein liki itsestään.

V

Jotkut kohdat tarvitsevat kolme kovaa, niin tämänkin: Valkosipuli, veitsi ja viini. Ra-kas-tan. Tämän vuoden tavoitteena on oppia terottamaan veitset kunnolla. Teen sen aivan liian harvoin ihmiseksi, joka viettää keittiössä aivan järjettömän paljon aikaa.

W

Valurautainen wokkipannu on yksi lempiastioistani. Ja astioista puheen ollen: wanhat astiat ovat heikkouteni.

X

Ruoan jälkeinen X-asento, jonka voi ottaa fyysisesti tai ainakin henkisesti. Katso myös kohta Z.

Y

Yrtit ja yhdessä syöminen. Tuskin kumpaakaan tarvitsee selitellä.

Z

Hyvän ruoan jälkeinen zen on olo, jossa yhdistyy kylläisyys, onni ja elämän ilo.

Å

Åland ja vahva paikallinen ruokakulttuuri valloitti minut parisen vuotta sitten. Paikallisuuden arvostamisessa on jotain samaa kuin Italian maakuntakulttuurissa. Siitä voisi muu Suomi oppia paljon

Ä

Iso ruokaroolimallini on äiti, jonka kanssa jaksamme puhua ruoasta ja astioista (ja merinovillasta) hämmentävän paljon. Äitin kanssa kokkailu on ihanaa!

Ö

Öljyt. Oliiviöljyn lisäksi rakastan seesemiöljyä, rypsiöljyä ja tryffelillä maustettua öljyä.

Seuraavaksi haluaisin tietää, millaisia ruoka-aakkosia nautitaan Hannan Soppa -blogissa ja Koiviston Satun keittiössä.