| |

Focaccia – pala parasta Italiaa

Focaccia on hurmaavan hyvä italialainen leipä, joka valmistuu helposti.

En ajatellut alunperin jakaa tämän focaccian reseptiä lainkaan, mutta kun kysyin asiaa Instagramin stooreissa, oli tulos melko vakuuttava: kolme prosenttia oli sitä mieltä, että kylläpä noita focaccia-reseptejä riittää, muut toivoivat reseptiä. Tässä tämä siis tulee – pala parasta Italiaa!

Täydellinen focaccia on helppo tehdä, mutta se vaatii hieman kärsivällisyyttä. Jos sinulla on käytössäsi yleiskone, valjasta se käyttöösi. Jos sinulla ei ole yleiskonetta hanki se  valmistaudu sitkeään vaivaamiseen, sillä hyvä sitko on onnistumisen edellytys. Sitkon lisäksi tarvitaan tietysti riittävän pitkä kohotusaika. Ei tässä sitten oikeastaan muuta tarvitakaan.

Resepti on hyvin lähellä Jonnan julkaisemaa reseptiä, joka taas on peräisin jo edesmenneestä Olivia-lehdestä. Tein focacciaa pitkään täsmälleen reseptiä noudattaen, mutta kerran jauhot loppuivat hieman kesken ja öljyä lorahti taikinaan hieman liikaa, eikä lopputulos ollut ainakaan huonompi. Mutta kumman tahansa reseptin valitsetkaan, saat todella, todella hyvä focacciaa.

Jos sinulla on hapanjuuri, kokeile tätä ihanaa hapanjuurifocacciaa:

Focaccia

Ihana focaccia – aivan kuten Italiassa!
Esivalmistelu30 mins
Kypsennys30 mins
kohoaminen1 hr
Annokset: 6

Raaka-aineet

  • 4 dl vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • sormisuolaa
  • puolitettuja kirsikkatomaatteja ja/tai yrttejä

Tee näin

  • Sekoita veteen hiiva, suola ja sokeri.
  • Vaivaa vehnäjauhot joukkoon vähitellen.
  • Lisää öljy (5 rkl), kun olet lisännyt noin puolet jauhoista.
  • Vaivaa 15–20 minuuttia eli kunnes taikinassa on vahva sitko.
  • Taikina jää löysäksi, sitä ei kannata säikähtää.
  • Kohota focacciataikinaa noin 45 minuuttia huoneenlämmössä tai noin 3 tuntia jääkaapissa.
  • Voitele uunivuoka (noin 20×30 cm) öljyllä (2 rkl).
  • Kaada taikina vuokaan ja taputtele taikina tasaiseksi.
  • Sivele focaccian pinta öljyllä (2rkl).
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää himpun yli 200 astetta).
  • Anna taikinan kohota liinan alla vuoassa vielä noin puoli tuntia.
  • Paista noin 25 minuuttia eli kunnes focaccia on kullanruskea.

Joko seuraat Kokit ja potit -ruokablogi Pinterestissä?

Katso myös nämä reseptit:

2 Comments

  1. Se on totta!
    Focacciaa kannattaakin tehdä hyyyvin säännöllisesti.

  2. Koskaan ei voi olla liikaa reseptejä! Uusi postaus tutustakin aiheesta palauttaa mieliin, että tätäpä voisikin taas kokeilla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating