| | |

Hapanjuurifocaccia

Hapanjuurifocaccia vaatii hieman malttia – ja hapanjuuren –, mutta lopputulos on aivan järjettömän hyvä.

Aamupalapöydässä on hapanjuurifocacciaa halkaistuina paloina, maitokahvia ja kulma astiasta, jossa on paahdettuka tomaatteja.

Jos olet lumoutunut hapanjuurileivonnasta, tee tätä helppoa focacciaa. Täydellisen ihana hapanjuurifocaccia on jopa syy hankkia (tai tehdä itse) vaalean leivän leivontaan sopiva juuri.

Jos sinulla ei ole hapanjuurta, tee focaccia tällä mainiolla reseptillä:

Focaccia on helpompi tehdä kuin leipä, sillä muotoilusta ei tarvitse huolehtia. Tämä taikina ei myöskään tarvitse jääkaappilepoa vaan se viihtyy pöydällä paistamiseen saakka. Tosin Hannan sopan Hanna laittaa focaccia-taikinan jääkaappiin – hän on kokenut hommat sillä tavalla kaikkein helpoimmaksi. Nappasin reseptin Hannalta, mutta teen leivän siis hieman eri tavalla. Molemmat tavat on aivan yhtä hyviä. Tee sinä kuten sinulle parhaiten sopii.

Hapanjuureen tehtyä focaccia-leipää halkaistuna.

Hapanjuurifocaccian ainekset ovat hyvin yksinkertaiset: vettä, aktiivista juurta, suolaa, oliiviöljyä ja vehnäjauhoja. Päälle voi halutessaan painella oliiveja, kirsikkatomaatteja, kapriksia tai yrttejä, mutta välttämättömiä ne eivät ole.

Oliiviöljyn kanssa ei sitten saa kitsastella. Hyvä focaccia vaatii paljon oliiviöljyä. Toinen asia, jonka kanssa ei saa kitsastella on kohottaminen. Hyvä focaccia saa kohota niin pitkään kuin se sitä vaatii. Tarkkaa aikaa on hapanjuurella leivottaessa mahdotonta sanoa, sillä jokainen juuri nostaa leivän eri aikataulussa. Yhdellä kertaa kohotin leipää 12 tuntia. Toisella kerralla riitti alle kahdeksan tuntia.

Kun pinnassa on reilusti ilmakuplia, on hapanjuurifocaccia valmis paistettavaksi. Kun tunnet juuresi hyvin ja leivot säännöllisesti, on aikaa helpompi arvioida. Uunissa focaccia on vain puolisen tuntia, joten jos taikinan antaa kohota pellillä päivän, saat illalla ihanaa focacciaa.

Hapanjuurifocaccia

Hapanjuurifocaccia on helppo tehdä. Se hurmaa aamiaisella tai täytettynä vaikka retkellä.
Esivalmistelu1 hour
Kypsennys30 minutes
kohottaminen8 hours

Raaka-aineet

  • 100 g virkeää hapanjuurta
  • 750 g huoneenlämpöistä vettä
  • 20 g suolaa
  • 1000 g vehnäjauhoja
  • 1 dl oliiviöljyä
  • sormisuolaa

Tee näin

  • Sekoita virkeä hapanjuuri, vesi, suola ja vehnäjauhot yhteen.
  • Jätä taikina peitettynä huoneenlämpöön tunniksi (autolyysi).
  • Taittele taikinaa reunoilta kohti keskustaa, jolloin huomaat sen saavat lisää kimmoisuutta.
  • Jätä kohoamaan pariksi kolmeksi tunniksi ja taittele muutamaan kertaan.
  • Öljyä reunallinen uunipelti tai suuri uunivuoka (voit käyttää tähän noin puolet öljystä).
  • Kumoa taikina pellille ja painele ja venyttele kevyesti, jotta taikina leviää pellille. Älä pakota tai revi taikinaa. Jos se ei antaudu, anna sille hetki lepoa ja palaa vartin, ehkä puolen tunnin päästä asiaan.
  • Anna taikinan kohota pellillä peitettynä useamman tunnin eli kunnes taikinassa on reilusti ilmakuplia. Jos liina tarttuu kiinni, voit kumota toisen pellin focaccia päälle kanneksi.
  • Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  • Painele kohonneeseen focacciaan sormilla kuoppia ja huiski päälle oliiviöljyä.
  • Ripottele päälle myös sormisuolaa.
  • Paista 25–35 minuuttia. Peitä leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa.
  • Anna jäähtyä hetki pellillä, irrota ja jäähdytä ritilän päällä.

Joko seuraat Kokkipotteja Pinterestissä?