Guacamole

Aina oppii uutta. Luin Herra Kokin vuosia sitten lahjaksi saamaa meksikolaista keittokirjaa The Mexican Cookbook (Sue Style) ja opin, että guacamole muodostuu sanoista guaca ja mole. Sana mole tarkoittaa kastiketta ja tulee Meksikon tärkeimpiin alkuperäiskieliin kuuluvan Nahuatlin sanasta molli (suom. sekoitus). Sana guaca taas tulee espanjankielisestä sanasta acuagate (suom. avocado). Guacamole on siis avocadokastiketta – simppeliä, sanoisin.

****
Guacamole

2 kypsää avocadoa
2 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
½ tl suolaa
2 tl sitruunamehua
muutama tippa tabascoa

Kuori avocado ja pilko hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös tomaatit. yhdistä kuutiot kulhossa. Raasta tai purista kuorittu valkosipulin kynsi ja lisää avocado-tomaatti -seokseen. Mausta kastike suolalla ja sitruunamehulla. Sekoita voimakkaasti, jotta avocadojen rakenne hieman hajoaa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua.

****

Avocadokastike kuuluu meksikolaisen keittiön klassikkoihin. Resepti on yksi omista guacamolemuunnelmistamme. Tarjoa kastike dippinä nachoksille tai osana vaikkapa fajitas-ateriaa.

6 Comments

 1. Meksikossa käyneenä voin sanoa että Avocadoja kyllä oppii käyttämään, hiukan pehmeenä kun ostaa niin hyvä tulee ja kun ne on niin terveellisiäkin voi laittaa salaattiinkin kuutioina.Sitruunaa vaan niin ei tummu.Tv.hannele k

 2. Minä oon jotenkin ja jostakin ymmärtänyt, että Suomessakin myydään ainakin kahta eri laatua avocadoja: ryppyisiä, usein raakanakin ruskeahkoja ja sileämpiä, ohutkuorisempia ja enemmän vihreitä kypsänäkin.

  Tosi selkeetä. Edelleen: pitää ehkä mennä sinne Meksikoon 🙂

 3. Älyttömän hyvä ajatus! Kyllä sieltä varmaan muutakin puristeltavaa ja haisteltavaa löytäisi:-) Tijuanassa olen käynyt, kävellen USAn puolelta, mutta olin jossain kulttuurishokin tapaisessa koko sen kolme varttia, etten ehtinyt ruokaa ajatellakaan!

  Avocadoista vielä, oliko se niin, että kypsyyttä lähestyvä herkku on jo melko tumma, vihreät vielä no vihreitä?

 4. Uusano – se vielä, että avocadot olisi ehkä hyvä syy lähteä vaikka Meksikoon markkinoille tutustumaan avocadon paineluun ja kuunteluun! Jihaa.

 5. Avocadot todella ovat ongelmallisia ostettavia, Suomessa ainakin. Yleensä ne myydään kivikovina eli raakoina. Joskus tuntuu, että avocadot määrää, millon niistä laitetaan ruokaa. Vaikutusvalta on hedelmällä, ei meillä 😉

  Kypsän tai liki kypsän avocadon pinta antaa hieman periksi, kun sitä peukulla vähän painaa. Tosipehmeät pinnat taas kertovat ylikypsästä hedelmästä. Jostain kuulin, että banaanien seurassa, huoneenlämmössä avocadot kypsyisivät nopeammin. Joskus olen hätäpäissäni yrittänyt kypsyttää kivikovaa yksilöä mikrossa – en suosittele 🙂

  Nykyisin myydään "ready to eat" -avocadoja. Aika monessa kaupassa olen nähnyt niitä kahden pakkauksissa. Täytyy joskus kokeilla.

 6. Avocadot ovat olleet minulle ongelmallisia, ostan niitä harvoin ja olen aina ehtinyt unohtaa, millaiselta sen pitäisi tuntua ja tuoksuuko se jotain. Niinpä ne ovat aina väärään aikaan kypsiä, kun niitä tarvisin, ovat kivikovia ja kun sitten muistan taas ne, ovat menneet huonoiksi… Mitä minun pitäisi muistaa avocado-ostoksilla?:)

  Meloneja osaan ostaa, minulle on neuvottu kädestä pitäen itäisen Turkin markkinoilla, miten "meloneja kuunnellaan"

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.