• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Aasialaiset ruoat Ruokakulttuurit Salaatit

Indonesialainen gado gado -salaatti

Syksyllä on helppo syödä värikkäästi, kun kaikki parhaat vihannekset ovat parhaimmillaan. Koko kirjava kaaliperhe, kurpitsat, juurekset ja moni muu. Kaikissa sateenkaaren väreissä hehkuva indonesialainen gado gado -salaatti on oikea satokauden ilmentymä: kerroksittain kauden kasviksia viimeisteltynä käsittämättömän hyvällä maapähkinävoikastikkeella.

Salaatti on myös erinomainen esimerkki vastikään ilmestyneen Kasvis-ruokakirjan reseptiikasta. Kirjan reseptit ovat toimivia, raikkaita ja helposti kotikeittiössä toteutettavia. Kirja on Hannan soppa -blogista tutun Hanna Hurtan esikoisteos, ja tämä ihmenainen on paitsi luonut kirjaan hurjan määrän upeita kasvisruokareseptejä myös ottanut kirjan kuvat.  

Pääsin selailemaan puolisalaa kirjaa pdf-muodossa jo ennen sen ilmestymistä, ja olin jo silloin aivan mykistynyt. Nyt olen selannut kovakantista opusta sen sata kertaa, ja kääntänyt vähintään joka toisen sivun hiirenkorvalle. Olen aina tykännyt Hannan luovasta reseptiikasta ja siitä, että makumaailma on tasapainoinen ja runsas. Sellaisia ovat kirjankin reseptit. Parisataasivuinen järkäle on loistava johdatus kasvisruokien monipuoliseen maailmaan, jos maailma ei ole vielä tuttu. Toisaalta innovatiiviset reseptit antavat uusia näkökulmia, yhdistelmiä ja ideoita myös pidempään kasvisruokaa kokanneille kotikokeille. Ja toivoisin kyllä, että esimerkiksi lounasruokaloiden reseptiikasta vastaavat ihmisetkin löytäisivät kirjan käsiinsä.

 Kirjan Indonesiasta lähtöisin oleva gado gado on kaalipohjainen salaatti, jossa ruokaisuutta tuovat bataatti ja porkkana. Minä vaihdoin bataatin ja porkkanan myskikurpitsaan, sillä kotimaiset kurpitsat olivat valloittaneet näyttävästi vihannesosaston. Kiinteämaltoinen kurpitsa sopikin salaattiin aivan erinomaisesti. Prikulleen kirjan reseptillä tehtyä salaattia sain syödä kirjan julkkareissa, jotka järjestettiin muutama viikko sitten Hannan perheen kotona, ja myös se versio salaatista oli aivan todella hyvää. Valitsitpa siis salaattiin myskikurpitsan tai bataatin ja porkkanan yhdistelmän, tulee siitä joka tapauksessa loistavaa. Kastikkeen kanssa ei muuten sitten kannata nuukailla, se on sellaista kamaa, jota tekee mieli lusikoida suoraan kulhosta.

Resepti

Indonesialainen gado gado -salaatti

4–6 annosta

1/2 pienestä kaalista (noin 250 g)

1/2 pienestä punakaalista (noin 250 g)

5 lehtikaalin lehteä (tai 8–10 mustakaalin lehteä)

1 suuri tai 2 pienempää myskikurpitsaa (tai 700 g bataattia ja 300 g porkkanaa)

2 rkl öljyä

suolaa

1 punasipuli

1–2 kourallista ituja tai silmusalaattia

1 ruukku korianteria

hieman seesamiöljyä

limetinlohkoja

kastike

2 dl maapähkinävoita (makeuttamaton)

2 rkl soijakastiketta

noin 2 rkl limetinmehua

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1/2–1 punainen chili hienonnettuna

2 rkl kookossokeria 

3/4 dl kookosmaitoa

3/4 dl vettä 

Suikaloi kaalit. Poista lehtikaalista paksu lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Höyrytä kaaleja lävikössä tai höyrykattilassa noin viisi minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät. Anna jäähtyä.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuutioi myskikurpitsa (sitä ei tarvitse kuoria) ja hujauta päälle hieman öljyä. Mausta suolalla. Paahda kurpitsakuutioita noin 25 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet selvästi väriä. Kuori ja siivuta ohuelti punasipuli.

Sekoita kaikki maapähkinäkastikkeen ainekset. Sauvasekoittimella homma hoituu näppärästi. Lisää tarvittaessa vettä hieman enemmän, jotta kastikkeen koostumus on sopiva. Säädä suolaisuuden, makeuden ja happamuuden liittoa tarvittaessa.

Levitä kastiketta tarjoiluvadin pohjalle. Kaada kaalisilput kastikkeen päälle ja lado kaikki kasvikset kaalin päälle. Viimeistele korianterilla. Tarjoile limetinlohkojen ja lopun kastikkeen kanssa.

_____


4 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Nopea arkiruoka: meksikolainen linssipata suklaalla
Next Post: Nopea arkiruoka: pelmenikeitto »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    9.10.2017 at 19:54

    <3

    Reply
  2. Nanna says

    9.10.2017 at 14:22

    Tai ihan gado gado! 🤗

    Reply
  3. Hannele says

    9.10.2017 at 07:59

    Kiitos ihanasta kirjast <3 Se on ihan superduper!

    Reply
  4. Hanna / Hannan soppa says

    9.10.2017 at 07:50

    Kiitos Hannele ihanasta postauksesta! Ja vitsi miten upean näköinen gado gado, namm!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö sitruuna suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT