• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Aasialaiset ruoat Arkiruoka Liharuoat Ruokakulttuurit

Intialaiset koftapullat tomaattikastikkeessa

Viikonloppuisena pakkaspäivänä teki mieli jotain mausteista ja tomaattista. Löytöretki intian keittiöihin -kirjassa hiirenkorva sivun s.127 yläkulmassa kokkausta odotti mielenkiintoinen lammaspullaresepti, joka tuntui vastaavan mielitekoihin. Intialaisen keittiön anti on kyllä mitä parhainta joulukuista ruokaa; mausteiksi kipataan usein samaisia mausteita, joilla piparit tai glögikin maustetaan.

Kirjassa on muikea määrä toinen toistaan herkullisemman kuuloisia ohjeita. En tiedä onko kokeissa vai kokemattomuudessa vikaa, mutta kirjan ohjeita noudattaessa tulee olo, ettei olisi koskaan laittanut ruokaa saati onnistunut siinä. Periaatteessa ainesosaluettelo on hyvin selkeä, samoin ohjeistus. Ohjeistus on todella tarkka ja ehkäpä siinä se juttu onkin. Jos ohjetta yrittää noudattaa pilkulleen, jotta tuloksena olisi kirjoittajien tavoittelema ruoka, tulee ruoka tehtyä vaivalloisesti. Ja (ehkä) vaivalloisuus aiheuttaa tässä tapauksessa osaamattomuusolon. Ei sillä, intialaisen ruoan kohdalla sana osaamattomuus kuvastaa erinomaisesti keittiömme taitotasoa. Ja näppituntuman puuttuessa ei voi olla varma, kuinka merkittävää lopputuloksen kannalta on noudattaa annettuja ohjeita tarkkaavaisesti: “paista 30 sekuntia” tai “sekoita jogurtti joukkoon hitaasti”.

Seuraavalla kerralla aion kyllä oikoa ja olla kyttäämättä sekuntiviisaria tai laskematta lusikan kierrosnopeuksia. Ja hyvää tulee, taatusti. Ruoasta tuli nytkin todella maukasta, vaikka ajatus meinasi puuroutua (tai juoksettua).

Kuvassa ruoka näyttää juoksettuneelta, vaikka en kyllä syödessä ajatellut niin olevan. Syynäsin keittokirjan kuvaa tarkemmin ja huomasin ruoan näyttävän samalla tavalla hieman rakeiselta. Ehkä syynä ei ollutkaan väärä kauhakierrosnopeus.

****

Koftat tomaattikastikkeessa

lammaslihapullat eli koftat
1 sipuli
500 g karitsan jauhelihaa
2×2 cm pala tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 tl chilirouhetta
1 tl suolaa
1 kananmuna

tomaattikastike
öljyä paistamiseen
1 sipuli
6 kokonaista neilikkaa
10 (vihreän) kardemumman siemeniä
1-2 kanelitankoa
(½ tl jauhettua kurkumaa)
1 tl jauhettua korianteria (tai 2 tl kokonaisia korianterin siemeniä paahdettuina ja jauhettuina)
1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa (tai 2 tl siemeniä paahdettuina ja jauhettuina)
1 tl paprikajauhetta
1-2 tl garam masalaa
1 tl suolaa

1 prk tomaattimurskaa
1-2 tl sokeria
1 3/4 dl turkkilaista jogurttia

Tee ensin lihapullat. Silppua tai raasta sipuli, valkosipuli ja inkivääri pieneksi. Sekoita kaikki aineksi tasaiseksi taikinaksi. Muotoile pullia. Alkuperäisen ohjeen mukaan lihapullia pidetään jääkaapissa pari tuntia tai pakastimessa kastikkeen valmistelujen ajan ja kipataan kylmettyneinä kastikkeeseen kypsymään. Ajatuksena on, että pullat pysyvät kasassa kastikkeessa kiehuessaa. Minä tyrkkäsin lihapullat kymmeneksi minuutiksi uuniin esikypsymään, toimi sekin malli. Tee sinä kuten haluat.

Tee kastike. Silppua sipuli. Kuumenna öljyä pannulla ja laita tomaattimurskaa, sokeria ja jogurttia lukuunottamatta kaikki aineksi kuullottumaan. Pidä mausteet liikkeessä ja hämmentele parisen minuuttia. Lisää tomaattimurska ja sokeri, anna kuumentua. Sekoita (hitaasti) joukkoon jogurtti. Anna lämmetä.

Lisää kastikkeeseen kylmetetyt tai esipaistetut lihapullat. Anna hautua hiljasella lämmöllä 45-60 minuuttia. Tarkista maku.

Koftat voi nauttia naanleivän ja/tai riisin kanssa.

****

Reseptiä on hiukan muunnettu ja yksinkertaistettu alkuperäisohjeesta.


4 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Tyrnivaahtotäytteiset toffeecannelonit
Next Post: Ravintola Muru, Helsinki »

Reader Interactions

Comments

  1. Paula says

    20.8.2011 at 17:42

    Ihanaa! Tätä pitää kokeilla! 🙂

    Reply
  2. Anonyymi says

    15.12.2010 at 22:10

    Näyttää ainaski hyvältä, tulisko se ryynimäisyys siitä jogurtista kun se on hapanta….?Tv:hankke

    Reply
  3. Hannele says

    15.12.2010 at 18:45

    Jep. Tavoitit olennaisen. Sekuntipeli sotii kyllä niin minunkin persoonaa ja kokkaustyyliä vastaan. Mutta kokkeja on monenmoisia, vaikkapa minun isälle voisi sekuntipelityyli olla parempi kuin "vähän aikaa" tai "kunnes se näyttää kypsältä".

    Reply
  4. Chez Jasu says

    15.12.2010 at 18:20

    Nuo sekunnin- ja grammantarkat ohjeet ovat huvittavia. Jos jonkun paistaminen on sekunnista kiinni, niin silloin pitäisi hellan levyn ja pannun lämpötilakin olla merkitty ohjeeseen asteen tarkkuudella.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.