Tyrnivaahtotäytteiset toffeecannelonit

Joka kuukausi blogimaailmassa järjestetään ruokahaaste. Aiheen määrää edellisen kuukauden ehdokkaista äänestetty voittaja. Jos olen oikein ymmärtänyt, ensimmäinen ruokahaaste järjestettiin helmikuussa 2007 Sorsanpaistajan toimesta. Mikäli kaikkina kuukausina haaste on saatu puuhattua kasaan, on kuluva kuu mukaan lukien ruokahaasteita ollut 47. Suuri määrä aihevalintoja ja vielä valtavampi määrä reseptejä niputettuina erilaisten aiheiden ympärille.

Chocochili nappasi marraskuisen ruokahaasteen voiton ja vastaa tämän kuun järjestelyistä. Haasteen aiheeksi Elina valitsi tyrnin. Loistovalinta! Kokit ja Potit osallistuvat haasteeseen nyt ensi kertaa. Erinäisten pohdintojen jälkeen keittiössämme päädyttiin kokeilemaan toffeesta tehtyjä canneloneja, joiden sisään truutattiin raikasta tyrnivaahtoa. Haasteruokaan käytetyt marjat on poiminut Herra Kokin äiti tästä Oulun kupeesta, kiitos marjastajalle!

****

Toffeecannelonit ja tyrnivaahtotäyte

Toffeecannelonet (12-14 kpl)
50g voita
½ dl siirappia
½ dl ruokosokeria (tai puolet vaaleaa ja puolet fariinisokeria)
1 dl (tai hieman vajaa) vehnäjauhoja
maustemitallinen (=1 ml) suolaa
maustemitallinen jauhettua inkivääriä

Tyrnivaahtotäyte
3 dl tyrnimarjoja
1 dl vettä
1 dl (ruoko)sokeria

1 dl vispikermaa
1 dl vaahtoutuvaa vanijakastiketta (voit korvata vispikermalla, jolloin kermaa yhteensä 2 dl)
1 3/4 dl marjoista keitettyä kastiketta (mitat yllä)
(2 tl konjakkia)
hieman sokeria, mikäli olet käyttänyt vaahtoon vain kermaa (vaniljakastiketta käytettäessä sokeria ei tarvita)

Mittaa paistinpannulle voi, siirappi ja sokeri(t). Säädä lämpötila keskilämmölle (kaasuliedellä laitoin kyllä minimille). Sekoittele samalla kun voi sulaa. Hämmentele kunnes keitos alkaa poreilla. Anna kinuskin kiehua minuutin verran ja käännä sitten lämpö pois. Mittaa joukkoon vehnäjauhot, suola ja inkivääri, sekoita tasaiseksi.

Mittaa leivinpaperille ruokalusikallinen keittämääsi toffeeta. Tee yhdelle pellilliselle kuusi samanmoista pientä plänttiä. Uunissa plänteistä tulee suuria, joten niiden täytyy olla riittävän harvassa. Paista 150-160 asteisessa uunissa 5-6 minuuttia. Ole tarkkana (!) paistamisen kanssa, sillä toffee kärventyy kitkeräksi hyvin helposti.

Anna paistosten jäähtyä pari kolme minuuttia. Kun toffee on hieman jäätynyt ja käsiteltävissä, kääri joko käsin tai pyöreän ja pitkänmallisen tangon (haarukanvarsi, jäätelökauhan varsi tms.) avulla toffeepaistoksista canneloneja. Anna jäähtyä ja kovettua.

Tee täytettä varten tyrnikastike. Keitä tyrnimarjoja, vettä ja sokeria kattilassa 10-15 minuuttia. Litistele tyrnejä haarukalla tai perunansurvimella. Paseeraa kastike siivilän lävitse. Anna jäähtyä. 

Vaahdota vaniljakastike ja kerma (tai vain kerma), lisää joukkoon tyrnikastiketta. Meillä kastiketta tuli hieman enemmän kuin vaahtoon oli rakenteen puolesta järkevä laittaa, lopun kastikkeen voi käyttää joko dippinä canneloneille tai koristeena annoslautasilla. Mausta halutessasi konjakilla. Vaahto saa olla raikas, sillä canneloni on hyvin makea.

Pursota vaahtoamuovipussin tai pursotinpussin avulla jäähtyneiden cannelonituubien sisään. Tarjoa hetimiten ylijäämäisen tyrnikastikkeen kera.

****

Cannelonien reseptin löysin Pioneer Womanin arkistosta. Kirjasin (ja tein) ohjeen suomalaisilla mitoilla alkuperäisreseptin mittoja hieman muuntaen. Myös paistoajan kirjasin omaan kokemukseen perustuen, sillä Ree Drummondin ilmoittama paistoaika oli liki puolet liian pitkä (ehkä hänen aikavyöhykkeellä on erilainen ajankulu). Uranuurtaja naisen alkuperäispostauksessa ohjeistetaan hyvin tarkasti putkiloiden teko kuva kuvalta, kurkkaa siis sieltä, jos kirjoitettu ohje tuntuu epäselvältä. Pioneerin putkiloihin kehittelin tyrnivaahtotäytteen raikastamaan kokonaisuutta. Herkullinen yhdistelmä makeutta ja tyrnin raikkautta – vaivansa väärti!

2 Comments

  1. Kiitos! Maku oli hyvä ja rakenne rouskuvan samettinen. Kiva yhdistelmä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.