• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Arkiruoka Italialaiset ruoat Keitot

Italialainen linssikeitto

Tomaattinen linssikeitto on arkiruokasuosikkini. Se toimii tarvittaessa nopeasti syntyvänä arki-illan pelastajana, mutta viihtyy hellalla mukisematta pidempäänkin. Ja hyvin viihtyykin, sillä pidempi haudutus tietää syvempiä makuja. Seuraavana päivänä keitto on vielä parempaa. 

Linssikeiton runkona on soffritto, tuo monen italialaisen ruoan makupohja. Soffritto on sipulin, porkkanan ja varsisellerin liki pyhä liitto, joka tekee keittoon – tai vaikka jauhelihakastikkeeseen – uskomattoman hyvän ja syvän maun. Lisään usein makupohjaan vielä valkosipulia, sillä minusta siitä tulee siten vieläkin parempaa, sanovat italialaiset mitä tahansa. Oliiviöljyssä kasvikset saavat hautua pienellä lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Soffrittoa voi myös pakastaa, joten kätevä emäntä (enkä nyt puhu todellakaan itsestäni) tekee sitä kerralla isomman annoksen. 

Optimaalisin kasvisten suhde soffritossa on 1:1:2, kun kasvikset ovat aakkosjärjestyksissä: porkkana, selleri, sipuli, mutta melkein millä tahansa suhteella makupohjasta tulee erinomainen. Sellerin vihaajienkaan ei kannata jättää sitä kokonaan pois, sillä hautuessaan muiden kasvisten kanssa selleri pehmenee maultaan merkittävästi, ja se tuo ruokaan syvyyttä.

Linssikeitto on hyvää siltään, mutta täyteläisyyttä lisää lautaselle lusikoita nokare ricottajuustoa tai kotoisampaa raejuustoa. Tuoreen persiljan voi lisätä keittoon joko silputtuna keittämisen loppuvaiheessa tai puskana lautaselle, itse suosin jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Resepti

 

Italialainen linssikeitto

4–6 annosta

2–3 varsisellerin vartta
2 keskikokoista sipulia
1 iso porkkana
1–2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
8 dl vettä (tai kasvislientä)
1–2 dl punaviiniä (tai noin 2 rkl punaviinietikkaa)
2 dl punaisia linssejä
1–2 tl hunajaa
hieman mustapippuria myllystä
suolaa

lisäksi
(ricottaa tai raejuustoa)
tuoretta persiljaa

Hienonna varsiselleri aivan pieneksi silpuksi. Kuori sipulit, porkkana ja valkosipulinkynnet. Raasta tai hienonna ne. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota keskilämmöllä kasviksia muutama minuutti. Pienennä lämpöä ja anna hautua noin 15 minuuttia, pidempäänkin mikäli aikaa on.

Lisää kattilaan tomaattipyreä ja tomaattimurska tai säilötyt tomaatit sekä vesi. Lisää myös punaviini. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Pidempi haudutus syventää keiton makuja. Lisää linssit ja keitä vielä noin 10–15 minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä mutta eivät ole menneet vielä muhjuksi.

Mausta keitto hunajalla tai sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa halutessasi ricotan ja persiljan kanssa.

_____


8 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Pikapulla – valmista puolessa tunnissa
Next Post: Suklaa-vadelma ice box -kakku »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    13.3.2017 at 05:19

    Mahtavaa! Kiva kuulla, Sofia 🙂

    Tykkään tästä linssikeitosta nimen omaan simppelien mausteiden vuoksi. Tämä on sellainen raaka-aineita kunnioittava keitto – niin kuin nyt italialainen keittiö ylipäätään.

    Ei sillä, minäkin rakastan mausteisia intialaiskeittoja.

    Reply
  2. Sofia says

    12.3.2017 at 21:26

    Onpa kiva ja vähän erilainen ohje! Käytän paljon linssejä ruoanlaitossa ja keitoissa olen tottunut tekemään niistä intialaismausteisen. Tämä italialainen versio tuo varmasti mukavasti veihtelua meidänkin kettiöön – kiitos siis ohjeesta, otan kokeiluun!

    Reply
  3. Hannele says

    7.3.2017 at 08:25

    Oi Nanna <3 Kiitos!
    Puska yrttejä pelastaa kuvan kuin kuvan. Toimii samalla tavalla kuin marjat.

    Reply
  4. Hannele says

    7.3.2017 at 08:23

    Aika monella varsiselleri taitaa olla juuri tuollainen raaka-aine, vaatii vähän totuttelua. Oletko muuten kokeillut varsiselleriä pikkelöitynä? Se on ihanaa!

    Reply
  5. Nanna says

    4.3.2017 at 23:18

    ja sitten vielä, että oot niin visualisti: en olisi ikinä tajunnu lyödä tuota lehtipersiljapuskaa lautaselle, mutta se tekee kuvasta niin herkun ja spessun! Eli jos erään blogissa on kohta kokonainen yrttipuska vähintään keittolautaskuvissa, ota kohteliaisuutena. Olen inspiroitunut!

    Reply
  6. Viikonloppukokki says

    4.3.2017 at 13:24

    Varsiselleri on yksi niistä kasviksista, joita on pitänyt opetella syömään. Nyt en pärjäisi ilman millään.

    Reply
  7. Hannele says

    4.3.2017 at 08:39

    Muistisäännöt jäävät minunkin mieleen. Sama hätänumero+aakkosjärjestys-sääntö toimii myös esim. kurkkujen säilönnässä erinomaisesti.

    Reply
  8. sauvajyvänen says

    4.3.2017 at 08:30

    Tätä pitääkin tehdä seuraavana kasvisruokapäivänä, vaikka jo ensi keskivikkona, kiitos ohjeesta. Ja hieno muistisääntö kasvisten suhteista, nuo jäävät minulla helposti mieleen ja auttavat soveltamaan tarvittaessa paljonkin.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.