|

Joka kesällä kyykkii, se kekrinä ryyppii (vegaaniburgerit)

Kuka on haukannut salaatinlehdestä?

Puhelimessani on pitkään keikkunut muistio, jossa lukee: Joka keväällä kyykkii, se kekrinä ryyppii. Minulla ei ole aavistustakaan mistä sananlasku on peräisin, saati miksi olen sen laittanut muistiin. Ehkä keväällä olen kannustanut itseäni keittiötarhassa kekrijuhla-ajatuksella. Riittävä syy on kyllä sekin, että tulen muistiosta joka kerta hyvälle tuulelle.

Ei ollut juhlia ja ehkä ryyppiminenkin on vähän turhan ponteva sana lasilliselle alsacelaista, joka yleivöitti vegaaniburgerin ohella aivan tavallista iltaa. Burgeri toimi kaikessa yksinkertaisuudessaan erinomaisesti. Kaalisalaatti olisi sopinut kylkeen hyvin tukevoittamaan ateriaa, mutta iltapalana pelkkä burgeri riitti hyvin.

Innostuin tekemään kasvispurilaisesta vegaanin, kunChocochilin Elina haastoi syyskuisessa ruokahaasteessa tekemään eläinperäisistä aineksista vapaata ruokaa teemalla ”vegaani tulee kylään”. Suurin haaste minulle oli majoneesi, sillä en ollut koskaan tehnyt sitä ilman kananmunaa. Vegaani majoneesi oli herkkua, vaikka en saanutkaan rakenteesta niin paksua ja täyteläistä kuin toivoin. Majoneesin ja kikhernepihvien lisäksi väliin laitettiin reilusti kasvihuoneesta haettuja tomaatteja sekä pinaattia, salaattia ja silolehtipersijaa. Sämpylöiden nesteenä käytin soijaruokakerman ja veden sekoitusta.

Vegaaniburgerit

sämpylät (6-8 kpl)
2 1/2 dl vettä tai kasvismaidon ja veden sekoitusta
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja

vegaaniaioli
1,2 dl soijamaitoa (tai soijaruokakermaa)
3 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl paprikajauhetta
1/2 tl sinappia
8 rkl rypsiöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi

kikhernepihvit
n. 400g kypsiä kikherneitä
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
3-4 rkl sitruunamehua
1/2-1 tl juustokuminaa (eli jeeraa) jauhettuna
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta (tai chiliä, jos haluat)
loraus soijaruokakermaa
2-3 rkl vehnäjauhoja

lisäksi
tomaattia
pinaattia
salaattia
yrttejä (esim. silolehtipersijaa)
(seesaminsiemeniä)

Tee ensin sämpylätaikina. Lämmitä neste kädenlämpöä hieman lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon suola. Sekoita hiiva vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhoja hiljalleen samalla voimakkaasti vatkaten, jotta taikinaan muodostuu sitko. Kun vatkaaminen on liian työlästä, siirry sormihommiin ja vaivaa taikinasta pallo, joka ei tartu taikinakulhon reunoihin. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

(Tee tässä välissä majoneesi maustumaan ja pihvitaikina valmiiksi, ohjeet alla.)

Laita hieman jauhoja pöydälle ja vaivaa taikinapalloa kunnes se on kimmoisa (10-15 min.). Jos sinulla on yleiskone, pääset paljon vähemmällä hiellä. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota vielä leivinliinan alla noin 10 minuuttia. Voitele halutessasi vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 200 asteisessa uunissa kunnessämpylät ovat kullanruskeita.

Majoneesi tulee nopeasti: laita astiaan öljyä lukuun ottamatta kaikki ainekset. Valkosipulinkynnen voit pilkkoa pienemmäksi. Lisää öljyä vähitellen samalla vatkaten. Tein tämän sauvasekoittimella.

Pihvitaikina syntyy kutakuinkin samalla tavalla kuin hummus: laita blenderiin kaikki ainekset ja surauta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman nestettä. Maista ja säädä makuja toiveittesi mukaan. Muotoile taikinasta pihvejä vedessä kastelluin käsin ja paista pienessä öljymäärässä pannulla pari minuuttia molemmin puolin. Varo paistamasta liian kuivaksi.

Koko hampurilainen ja nauti.

****

Vegaanimajoneesin ohjeen sovelsin tätä ohjetta käyttäen. Muut ohjeet ovat omiani.