Kesäkurpitsacheviche

Kesäkurpitsa on herkkä kaveri. Tai on se edelleenkin sissi nokkosia, vuohenputkea ja, kai se on pakko tunnustaa, syksyäkin vastaan, mutta kaveri muuttuu herkäksi keittiössä. Aika helposti nimittäin käy niin, että rapeus kaikkoaa ja suutuntumasta tulee mitäänsanomattoman epäilyttävä.

Paahtaminen pannulla, kunnes liika neste on haihtunut, on hyvä konsti saada rakenteesta hyvä. Toinen hyvä keino on raakakypsytys, vähän niinkun kesäkurpitsacheviche. Sitruunaiset kesäkurpitsasuirut olivat juuri sopivan rapeita olematta raakoja ja sopivan pehmeitä olematta kypsiä.

****

Raakakypsytetyt kesäkurpitsasuirut

1 kesäkurpitsa

suolaa

kastike

3 rkl sitruunamehua

3-5 rkl (oliivi)öljyä

n. 1 tl sokeria

suolaa ja pippuria

persiljaa tai muita tuoreita yrttejä (esimerkiksi timjami ja oregano sopivat hyvin)

Pese kesäkurpitsa ja poista kanta. Halkaise kurpitsa pitkittäin. Vuole juustohöylällä pitkiä lastuja aloittaen kesäkurpitsan ”kyljestä”. Levitä suirut voipaperille tai vastaavalle ja ripottele suolaa päälle – itketä kesäkurpitsasta liika neste pois (n. 15-20min) kuten munakoisolle monesti tehdään. (totta puhuen en tiedä onko tämä välttämätöntä, enkä tiedä miksi tein näin, mutta kaikki neste ei näin tehden valu kastikkeen joukkoon).

Tee kastike kun kesäkurpitsalastut itkevät. Jos haluat kirpeämpää kastiketta, suhde 1:1 toimii aika hyvin. Sokeria, suolaa ja pippuri maun mukaan. HUOM! Jos itketät kesäkurpitsat, ole varovainen suolan kanssa ja lisää sitä vasta lopuksi.

Kuivaa kesäkurpitsasuirut talouspaperilla tai pyyhkeellä molemmin puolin. Laita kulhoon ja sekoita kastike joukkoon ja pilko mukaan yrttejä. Kastikemäärä saattaa tuntua pieneltä, mutta se riittää kyllä. Anna maustua vähintään puoli tuntia, voit sekoitella välillä. Yön yli maustuttuaankin rapeus oli yhä tallella.

****

Söimme kesäkurpitsachivicheä siltään sekä pikalounashampurilaiset lisäkkeenä ja välissä. Hyvää kaikin tavoin.