| |

Juustojuhlat

Juustopöytä mielletään usein pimeiden syys- ja talvi-iltojen kattaukseksi: kynttilöitä ja lyhtyjä, hämyisää tunnelmaa, hieman punaviiniä. Mutta aivan yhtä hyvin juustot sopivat pöytään silloinkin, kun aurinko paistaa yötä päivää. 

Me herkuttelimme hedelmillä ja marjoilla raikastetulla juustokattauksella kauniin kesäpäivän iltana. Kynttilöistä ei luovuta kesälläkään, mutta lasiin kaadettiin valkoviiniä. Juustot olivat matkanneet Ouluun Sveitsistä herra Kokin äidin matkalaukussa – tuliaisia koko sakille alppimaan sukulaisilta. Kiitos!

 

Tuttujen juustojen, kuten gruyeren ja munkinpään, lisäksi mukaan oli pakattu hurmaavia pienistä kylistä kotoisin olevia makuja. Isoin juustopala oli oikea herkku; serkun appivanhempien itse valmistamaa alppijuustoa vuorilla laiduntavien lehmien maidosta. Pala paikallisuutta, pala paratiisia. Mieleen jäi myös yrttisellä tuorejuustolla täytetty, pehmeä valkohomejuusto.

Juustopöytään katettiin kesäisesti marjoja ja hedelmiä sekä pieniä, ritzimäisiä suolakeksejä, jotka onnistuivat erinomaisesti ja sopivat hyvin syötäväksi eri juustolaatujen väleissä. Hillojen olemassaolo muistettiin vasta aamulla.

Juustot olivat ihania, aivan super hyviä – sveitsiläiset osaavat kyllä juustojen teon. Mutta monesti olemme puhuneen arkisimpien juustojen äärellä myös suomalaisten juustojen erinomaisuudesta. Mielestämme kotimaisia juustoja ja juustoloita arvostetaan liian vähän, vaikka arvostus, ja ehkä osaaminenkin, on viime vuosina kasvanut. Pienten juustoloiden perinteet eivät ole vielä kovin pitkät, mutta veikkaan, että vuosien päästä Suomi tunnetaan muuallakin yhä paremmin juustomaana. Mitä tuumit, onko ennustukseni huti vai hitti?

18 Comments

 1. Karhunlaukan taimia minäkin haluaisin! Täytyy selvitellä asiaa (tai lähteä Marjan luo kylään).

 2. Juustoja voi oikein syödä ympäri vuoden, varsinkin jos ne ovat tuollaista luksusta.

  Karhunlaukka tulee nyt silmilleni kaikkialla. Onnekseni sain Marjalta karhunlaukan taimia ja nyt toivon vimmatusti, että saan ne kasvamaan.

 3. Minäkin tarvisen! Tuo hyrrä on nimittäin lainaa vain. Ihana kapistus!

 4. Musta tuntuu, että mä tarvitsen tuollaisen pyöritettävän juustohöylän. Miksi joulu on niin kaukana?

 5. Herra Kokin serkun appivanhempien tekemää juustoa, jep! Ihan mieletöntä!

  Ihan sama viiniasiantuntijoille – kunhan omassa suussa maistuu hyvältä! Meillekin valkkari ja kuohari maistuu juustojen(kin) kanssa.

 6. Siis serkkusi appivanhempien itsensä tekemää alppijuustoa!!! Menin vihreäksi kateudesta!

  Juustot toimii hämmentävät hyvin kesällä juuripa hedelmien ja marjojen kanssa.
  Valkkarin lisäksi kuplivakin maistuu mielestäni hyvin kesäisessä juustopöydässä. Voipi olla, että joku viiniasiantuntija nostaa tässä kohtaa sormensa pystyyn ja huutaa – Sofia, mikä emämoka! Mutta, kun en tiedä viineistä ja kuplivista paljoa ja mun mielestä kupliva toimii juuston kanssa, niin mikäs siinä 😀

 7. Sadonkorjuujuhla kesäkuun alussa kuulostaa täältä katsottuna vähän hassulta. Juuri kun ihastellaan, että herneet on itäneet ja tomaatti kukkii 🙂

 8. Finlandia on ehkä nimenä riittävän eksoottinen ameriikan ihmeille 😀

 9. Täytetyssä briessä oli Facebookissa tulleen tiedon mukaan nimen omaan karhunlaukkaa. Ihana juusto!

 10. Juustot salaatissa ja grillattuina ovat aivan ässiä!

  Minä olen valmis maksamaankin hieman enemmän erinomaisesta, kotimaisesta tuotteesta. Kun tuotantomäärä kasvaa, tulee hintakin varmasti alaspäin.

 11. Ihana juustotarjotin! Hyvin ajankohtaista täällä,sillä vietimme täällä just sadonkorjuujuhlaa,jolloin kuuluu syödä nimenomaan juustoja;D

 12. Näissä juhlissa olisi mielellään itsekin ollut mukana 😉 ihania tuliaisia saitte!

 13. Huoh mitä herkkuja… Kyllä kotimaisista juustoista löytyy sen verran makua ja laatua nykyään, että uskon niiden menestykseen meillä ja toivon mukaan maailmallakin. Jos tuote on kunnossa, niin menestys riippunee sitten enemmän markkinoinnista.

 14. Vitsit mikä juustopöytä! Erityisesti haluaisin maistaa tuota yrttituorejuustolla täytettyä valkohomejuustoa, näyttääkin hauskalle 🙂 Meitä huvitti kerran Nykin metrossa, kun huomasimme mainoksen Finlandia-juustosta, jolla ei ilmeisesti ollut oikeasti mitään tekemistä Suomen kanssa. Toivottavasti oikeat Suomi-juustot on pian tunnettuja maailmalla!

 15. Meillä syödään juustoja ympäri vuoden. Kesällä ne vaan muuttavat salaatteihin, grilliin tai sitten juurikin tuollaiseen juustopöytään.
  Olisi hienoa, jos suomalaiset juustot saisivat enemmän nimeä. Vaan, miten saataisiin tuettua valmistuksen kustannusten osalta ? Nyt suomalaiset, varsinkin pientuottajien, juustot ovat suhteessa aika kalliita

 16. Mmmmm….tuli iso Sveitsi-ikävä. Siellä on tosiaan loistavia pehmeitäkin juustoja, joita ei varmaan viedä oleellisesti ollenkaan maasta pois kuin korkeintaan matkalaukuissa (lähes sama koskee viinejä – ne ovat tosi hyviä mutta sveitsiläiset juovat lähes kaiken itse). Pienten tekijöiden alppijuustot ovat aivan huikeita. Oliko tuossa täytetyssä karhunlaukkaa (Bärlauch) sisällä?
  Uskon ja toivon kotimaisten pienten juustoloiden menestykseen ja tulemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.